Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 10:23

Ο σημερινός εορτασμός της επετείου στο Ναβαρίνο (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Κορυφώνονται σήμερα, με την αναπαράσταση στις 7.30 το βράδυ στο παλιό λιμάνι της Πύλου, οι εκδηλώσεις για την 191η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και σημαντικών προσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ενώ θα παραβρεθούν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Πύλου - Νέστορος, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραμείνει και αύριο Κυριακή στην περιοχή, και στις 6 το απόγευμα θα επισκεφθεί το Δημαρχείο.

Το σημερινό πρόγραμμα του εορτασμού προβλέπει, στις 10.20 το πρωί αρχιερατική λειτουργία στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, στην οποία θα προστή ο Αρχιεπίσκοπος. Θα ακολουθήσουν, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Στη συνέχεια θα γίνει η παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

Στις 12.15 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή τιμητικής διάκρισης της Σχολής Ευελπίδων από το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος, με το χρυσό μετάλλιο του δήμου, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Υδρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις 7.30 το βράδυ θα γίνει η αναπαράσταση της ναυμαχίας στο παλαιό λιμάνι της Πύλου.

Ο τετραήμερος εορτασμός θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή στις 7.30 το βράδυ, με εκκλησιαστική και κοσμική μουσική από τα μέλη της χορωδίας "Ars Musica Ensemble", στον αύλειο χώρο της οικίας Τσικλητήρα.

Οι εκδηλώσεις για την 191η επέτειο της ναυμαχίας ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης, με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων με τίτλο “Ταξίδι στο χρόνο με την ματιά ενός θαλασσοπόρου” στην οικία Τσικλητήρα, παρουσία του δημάρχου Πύλου - Νέστορος. Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Σοφικίτης, θα διαρκέσει μέχρι και αύριο 21 Οκτωβρίου.

Στις 7.30 το βράδυ της Πέμπτης η συγγραφέας Ξένη Μπαλωτή μίλησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Γάλλο στρατηγό Μαιζώνα και το έργο του. Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με τη συναυλία “Πάμε ξανά στα θαύματα”, όπου η Κλαούντια Ντελμέρ και οι Μottet, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με έντεχνη μουσική σε διάφορες γλώσσες.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες Παρασκευή στις 11 το πρωί, με την παρέλαση των παραδοσιακών και σύγχρονων σκαφών στον όρμο του Ναβαρίνου.

Στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, πραγματοποιήθηκε στη Γιάλοβα η τιμητική εκδήλωση Υπέρ Θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Ηλιάνα Κονδυλοπούλου.

Στις 2 το μεσημέρι έγινε η μεταφορά των σημαιών Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου και έγινε η έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παριστάμενων εκπροσώπων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των αρχών του νομού.

Στις 3 το μεσημέρι τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους πρεσβειών, Α/ΓΕΝ, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Πύλου Νέστορος στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων.

Νωρίτερα είχαν επισκεφθεί τον κ. Καφαντάρη στο γραφείο του, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας υποστράτηγος Αλεξάντρ Πριχόντκο, η εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας Κλερ Ντεμαρέ, ο εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας Ροντόλφ Ζονζεράι και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα.