Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 10:05

Συνέδριο για τη διαχείριση απορριμμάτων στον Μυστρά (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Συνέδριο για τη διαχείριση απορριμμάτων στον Μυστρά (βίντεο)

 

Διήμερο συνέδριο με θέμα “Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και η εφαρμογή των περιφερειακών σχεδίων” (ΠΕΣΔΑ), θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο, στον Μυστρά, στο ξενοδοχείο “Mistras Grand Palace”.

Το συνέδριο οργανώνουν η ΚΕΔΕ, το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και το Δίκτυο “Βιώσιμη Πόλη” και συμμετέχουν ο Δήμος Σπάρτης, η ΠΕΔ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι νέες εξελίξεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο επίκεντρό του θα τεθούν η ανάδειξη των προτεραιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κατεύθυνση της ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής και της αειφόρου χρήσης πόρων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι:

Αύριο Τετάρτη: Από τις 10 έως τις 11 το πρωί: Καλωσόρισμα από το δήμαρχο Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη και τον πρόεδρο του ΦΟ∆ΣΑ Πελοποννήσου Σταύρο Αργειτάκο. Χαιρετισμοί από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τον πρόεδρο της ΚΕ∆Ε Γιώργο Πατούλη - δήμαρχο Αμαρουσίου, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου ∆ημήτρη Καμπόσο - δήμαρχο Αργους - Μυκηνών, τον πρόεδρο του ∆ικτύου “Βιώσιμη Πόλη” ∆ημήτρη Καφαντάρη - δήμαρχο Πύλου -Νέστορος.

Από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι: Θεματική ενότητα: Ευρωπαϊκό εθνικό και περιφερειακό θεσμικό πλαίσιο.

Εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Υποδομών Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΚΕ∆Ε Σάββα Χιονίδη.

“Πλαίσιο διαχείρισης και στόχοι Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων”, από το Γιώργο Κρεμλή προϊστάμενο ∆ιοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής ∆ιεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων”, από την Αναστασία Αρφανάκου προϊσταμένη Τμήματος Αστικών Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. “Περιφερειακή εξειδίκευση σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων και τοπικά σχέδια”, από το Βασίλη Λιόγκα σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου.

“Νέο θεσμικό πλαίσιο ΦΟ∆ΣΑ”, από τον Χαράλαμπο Τσοκανή συντονιστή ∆ικτύου ΦΟ∆ΣΑ.

Από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα: Θεματική ενότητα: Κυκλική οικονομία - πρόκληση για το μέλλον.

“Κυκλική οικονομία - προγράμματα διαλογής στην πηγή - πράσινα σημεία”, από το Φίλιππο Κυρκίτσο δρ. περιβαλλοντολόγο.

“Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και νέες τεχνολογίες”, από τη Μαρία Λοϊζίδου καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.

“Αεριοποίηση απορριμμάτων”, από τον Πέτρο Γκίκα αναπληρωτή καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης.

“Επαναχρησιμοποίηση - Ευρωπαϊκή εμπειρία στην κοινωνική οικονομία”, από την Αντιγόνη ∆αλαμάγκα πρόεδρο Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rreuse.

“Εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων”, από το Θρασύβουλο Μανιό καθηγητή αντιπρύτανη ΤΕΙ Κρήτης.

“Δίκτυο πόλεων - βιώσιμη πόλη - βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον και ο ρόλος των ∆ικτύων”, από τον Ιωάννη Γεώργιζα διευθυντή ∆ικτύου “Βιώσιμη Πόλη”.

Από τις 5.30 έως τις 7 το απόγευμα, συζήτηση.

Μεθαύριο Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι:

“∆υνατότητες και μοντέλα χρηματοδότησης στα Τοπικά Σχέδια ∆ιαχείρισης Απορριμμάτων”, από εκπρόσωπο της ΕΥ∆ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Τομέα Περιβάλλοντος.

“Σύμπραξη ∆ημόσιου - Ιδιωτικού τομέα (Σ∆ΙΤ)”, από το Νικόλαο Μαντζούφα ειδικό γραμματέα Σ∆ΙΤ.

“Περιφερειακός σχεδιασμός και τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου”, από το Θανάση Βασιλόπουλο αντιδήμαρχο Καθαριότητας Καλαμάτας.

“Πλαίσιο συνεργασίας ΦΟ∆ΣΑ Πελοποννήσου και Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη Σύμβαση Σ∆ΙΤ”, από τη νομική σύμβουλο Λίνα ∆ικαιάκου.

“Εργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου”, από εκπρόσωπο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.

Από τις 12.30 έως τη 1.30 το μεσημέρι, συζήτηση και λήξη.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=wks-UIgtkl4}


NEWSLETTER