Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 18:59

Καλαμάτα: Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο και τα τραγούδια του μεσοπολέμου (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο και τα τραγούδια του μεσοπολέμου» που διοργάνωσαν την Κυριακή στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις».

Ηταν μια πετυχημένη εκδήλωση που συνδύασε τον πατριωτικό χαρακτήρα, λόγω της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τα τραγούδια του μεσοπολέμου, που νίκησαν το χρόνο και εξακολουθούν να τέρπουν το κοινό περίπου 100 χρόνια μετά. Οι μουσικοί και οι τραγουδιστές ενθουσίασαν το κοινό με την απόδοσή τους, ενώ υπήρξαν και πολλές εκπλήξεις, που οδήγησαν το κοινό σε διάλογο με τους καλλιτέχνες.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια, την ενορχήστρωση και τη συνοδεία στο πιάνο είχε αναλάβει ο Δαυΐδ Ναχμίας, που έδωσε πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την ιστορία των τραγουδιών και την τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της εποχής του μεσοπολέμου και του Έπους του ΄40. Τα τραγούδια ερμήνευσαν η Μαρία Κανελλοπούλου και ο Θάνος Πολύδωρας, τους οποίους συνόδευσε με το ακορντεόν του ο Δήμος Βουγιούκας. Όλοι καταχειροκροτήθηκαν σε ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου 2 ωρών. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια της νίκης, το σύμβολο του αγώνα κατά των κατακτητών.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας συνεχάρη θερμά τους συντελεστές της συναυλίας ενώ στο χαιρετισμό του τόνισε πως “η περίοδος του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου, καθώς και εκείνη της Εθνικής Αντίστασης, αποτελεί ένα διάστημα ανάτασης του Ελληνισμού. Οι πρόγονοί μας, τα παιδιά από τα χωριά και τις πόλεις της Ελλάδος, αντέταξαν ισχυρή άμυνα και αντιστάθηκαν επί μήνες στις δυνάμεις της Ιταλίας και της Γερμανίας, πολεμώντας για την πατρίδα, την αξιοπρέπεια και την τιμή τους. Σήμερα, πρέπει να αναρωτηθούμε τι έφταιξε και βρίσκεται η πατρίδα μας σε κατάπτωση και να δώσουμε την υπόσχεση ότι θα κάνει καθένας ό,τι μπορεί για την ανόρθωση της Ελλάδος”.