Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 07:56

Κορώνη: Το Μανιατάκειο Ιδρυμα τίμησε τον Πέτρο Θέμελη για το άγνωστο ζωγραφικό του έργο

Γράφτηκε από την
Κορώνη: Το Μανιατάκειο Ιδρυμα τίμησε τον Πέτρο Θέμελη για το άγνωστο ζωγραφικό του έργο

 

Τιμητική εκδήλωση διοργάνωσε στην Κορώνη την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου το Μανιατάκειο Ιδρυμα, με τίτλο «Το άγνωστο έργο και η προσφορά του Πέτρου Θέμελη».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη μιας άγνωστης πτυχής της προσωπικότητας του καθηγητή: αυτής του ερασιτέχνη ζωγράφου.

Με επιρροές από το φιλόλογο και υπερρεαλιστή ζωγράφο πατέρα του, Γιώργο Θέμελη, και την Ικαριώτισσα μητέρα του, ο άοκνος ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης ζωγραφίζει γοργόνες, σε διάφορες μορφές και στάσεις. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Π. Θέμελη, με τίτλο «Γοργόνες».

Η γοργόνα-ακρόπρωρο είναι η γλυπτή αναπαράσταση που τοποθετείτο στην πλώρη των καραβιών και αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντική λαϊκή έκφραση τέχνης στη ναυτική παράδοση. Πέρα από στολίδι, είναι επίσης το έμβλημα του πλοίου. Σκοπός της τοποθέτησής της ήταν να χαρίζει δύναμη και προστασία στο πλήρωμα, ενώ παράλληλα συμβόλιζε την απόκτηση πλούτου και  την αφθονία των αγαθών από τα ταξίδια.

Τα έργα του Πέτρου Θέμελη διακρίνονται για την ελευθερία της πινελιάς, γεμίζοντας με φως και θάλασσα τις γοργόνες του, που αποτελούν το θέμα των συνθέσεών του. Αξιο απορίας ωστόσο είναι ένα μάτι, ζωγραφισμένο άλλοτε διακριτικά και άλλοτε έντονα, μόνιμο στοιχείο σε όλους σχεδόν τους πίνακές του. Ο ζωγράφος Θέμελης ακολουθεί την τεχνοτροπία της ναΐφ τέχνης και οδηγούμενος από το ένστικτό του καλλιεργεί αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς, με λαμπερά και έντονα χρώματα. Καταφέρνει να έρθει σε γόνιμη επαφή με το κοινό, που το προσκαλεί σε ένα ευφραντικό ταξίδι ιστοριών, μύθων και πολύχρωμων αφηγήσεων.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς. Στη διάρκειά της, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος προσέφεραν στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη τιμητική πλακέτα, για τη συνολική προσφορά του στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας και τον πολιτισμό.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο τ. βουλευτής Θανάσης Πετράκος, η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, οι επιχειρηματίες Νικήτας Κάρτσωνας και Λεωνίδας Μανιατάκης, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. 


NEWSLETTER