Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 09:47

Ενημερωτική εκδήλωση για το cyber bullying στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Ενημερωτική εκδήλωση για το cyber bullying στη Μεσσήνη

 

Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying) και πώς τα παιδιά θα είναι ασφαλή στο Διαδίκτυο;

Είναι ερωτήματα που βασανίζουν κάθε γονιό και ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αστυνόμος Α' Παναγιώτης Μπαστακός, θα δώσει τις απαντήσεις το Σάββατο 10 του μήνα, στις 6 μ.μ., στο Φιλοσοφικό Κέντρο της Μεσσήνης. Η αφορμή δόθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Eνωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μεσσήνης.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η πρόεδρός του Ασπασία Αλιάγα μιλώντας στην "Ε", μας μετέφερε την ανησυχία των γονιών να ξέρουν "για ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα", όπως είναι το cyber bullying.

 

Και δεν είναι μόνο οι γονείς, είναι και οι μαθητές που πρέπει να μάθουν ότι όποιος παριστάνει τον νταή, δείχνοντας συνεχώς σκληρή συμπεριφορά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, αφού το bullying -εξηγεί η δικηγόρος Μαρία Κωνσταντοπούλου- έχει ποινικοποιηθεί. 

 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η πρωτοβουλία του συλλόγου ήταν αποτέλεσμα της τραγικής αυτοκτονίας μιας μαθήτριας σε σχολείο εκτός Μεσσηνίας πριν κάποιους μήνες, που είχε απειληθεί ότι θα αναρτηθούν φωτογραφίες της στο Διαδίκτυο. Φαινόμενα που ωστόσο δεν απουσιάζουν ούτε από σχολεία της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Μεσσήνης. Η κ. Αλιάγα λέει μάλιστα ότι έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες συμπεριφορές σε σχολεία της πόλης και τα έχουν λύσει με τη συνεργασία των καθηγητών. Και όπως λέει, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τι ακριβώς είναι ο εκφοβισμός από το αθώο πείραγμα. Οπως εξίσου σημαντικό είναι "να είμαστε και δίπλα στο θύτη -και ο θύτης θέλει βοήθεια, ας προσποιείται τον ισχυρό, κάτι φωνάζει "προσέξτε με" στη συμπεριφορά του".

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Η Ασπασία Αλιάγα επισημαίνει και την ανάγκη να επιμορφωθούν ψηφιακά οι γονείς, ώστε να ελέγχουν -όσο αυτό γίνεται- τα παιδιά τους, αλλά το κυριότερο για να ξέρουν πώς θα τα συμβουλέψουν και θα τα προφυλάξουν από τους κινδύνους του Διαδικτύου. Οπως η ίδια μας μεταφέρει, από τις μεγαλύτερες αγωνίες των γονιών είναι "όταν λείπουν πρωί - απόγευμα στις δουλειές τους και τα παιδιά είναι στο σπίτι μόνα, τι κάνουν στο Διαδίκτυο". Γι' αυτό και η ενημέρωση δεν θα πρέπει να στοχεύει μόνο στους γονείς, αλλά "και το παιδί να καταλάβει μόνο του τους κινδύνους και πώς μπορεί να προστατευτεί", επισημαίνει η ίδια. Περιγράφει μάλιστα και τον... πανικό για το ακραίο διαδικτυακό παιχνίδι "μπλε φάλαινα", αφού πολλοί γονείς ζήτησαν τότε έκτακτη συνέλευση για να δουν πώς θα το διαχειριστούν.

Και επειδή στόχος της Ενωσης είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ γονιών, συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, καταλήγοντας η κ. Αλιάγα απευθύνει πρόσκληση να δουλέψουν όλοι μαζί, καθώς "έχουμε κάτι κοινό, το καλό του παιδιού".

TO BULLYING ΚΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Ο ψηφιακός εκφοβισμός μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους και όπως λένε οι ειδικοί υπάρχει διασύνδεση μεταξύ του ιντερνετικού και του σχολικού μπούλινγκ. Υπάρχει όμως και το νομικό πλαίσιο, η κατάλληλη διαδικασία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η δικηγόρος Μαρία Κωνσταντοπούλου εξηγεί πάντως ότι "μόλις πριν τριάμισι περίπου χρόνια και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2015, ο Ελληνας νομοθέτης αφουγκραζόμενος τα θύματα του εκφοβισμού (ή αλλιώς bullying) και την επιτακτική ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να προστατευθεί από αρκετές περιπτώσεις εκφοβισμού (σχολικού ή μη), στην οποία είχε βρεθεί την τελευταία δεκαετία, θέσπισε ένα ρυθμιστικό νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να προστατεύει τα "θύματα" τέτοιων συμπεριφορών". Δηλαδή, προσθέτει η κ. Κωνσταντοπούλου, "με τον νόμο 4322/2015 και στο άρθρο 8 αυτού θεσπίστηκε η ποινικοποίηση της συμπεριφοράς του εκφοβισμού (bullying)".

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ομως σε κάθε περίπτωση, η Μ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ως νομικός ότι "αναφορικά με τους ανήλικους δράστες του συγκεκριμένου εγκλήματος, ορθά ο νομοθέτης περιόρισε το αξιόποινο σε όσους έχουν ηλικιακή διαφορά πάνω από τρία έτη με το θύμα τους". Κι αυτό "διότι, ειδικά σε περιπτώσεις παραβατικών ανηλίκων πρέπει να αποφεύγονται τα μέτρα με κατασταλτικό χαρακτήρα και η ίδια η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αναπτύσσει τέτοιους μηχανισμούς, οι  οποίοι να αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση μεταξύ των πολιτών της είτε ανηλίκων, είτε όχι". Καθώς, κατά την γνώμη της κ. Κωνσταντοπούλου, η ύπαρξη τέτοιων μηχανισμών χρησιμεύει "προκειμένου να  υπάρχει πρόληψη αυτών των συμπεριφορών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα".

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Συγκεκριμένα από το σχετικό νόμο ορίζονται τα παρακάτω: «Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα και ο τίτλος του αντικαθίστανται ως εξής: Αρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά.

- Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν η πράξη τελείται μεταξύ ανηλίκων δεν τιμωρείται εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη από 3 έτη, οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

- Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το 18ο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του ή του το έχουν εμπιστευθεί για ανατροφή, διδασκαλία, επίβλεψη ή φύλαξη έστω προσωρινή, αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με συστηματική παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται υπαίτιος να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιτιολογική έκθεση του νόμου αναφέρει ενδεικτικά τα εξής: «Η νοµοθετική αυτή εξέλιξη κρίνεται αναγκαία για την προστασία εννόµων αγαθών, κυρίως ενός συγκεκριµένου κύκλου ευάλωτων κοινωνικών οµάδων (ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων), απέναντι σε ένα σύνθετο είδος εγκληµατικής συµπεριφοράς που υλοποιείται µε επαναλαµβανόµενο-συνεχή, σκληρό τρόπο (συνήθως άσκηση σωµατικής και ψυχολογικής βίας– εκφοβισµού, που υποδαυλίζονται και από ρατσιστικές αντιλήψεις και στερεότυπα)».


NEWSLETTER