Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 10:23

Στούπα: Ενδιαφέρουσες παρουσίες και στιγμές στο αφιέρωμα για το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα

Γράφτηκε από την
Στούπα: Ενδιαφέρουσες παρουσίες και στιγμές στο αφιέρωμα για το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωτόγνωρο για τα μέρη μας τριήμερο αφιέρωμα στο Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Στούπα της Δυτικής Μάνης, που διοργάνωνε το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και Φύση "Ναρτούρα", σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

To αφιέρωμα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν 9, 10 και 11 Νοεμβρίου στην ταβέρνα «Διόνυσος».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος ΕΛΣΑΛ, Σέργιος Γκάκας, έγινε αναφορά στο αξιόλογο έργο του Κρίτωνα Σαλπιγκτή, μέλους της Λέσχης που λίγες μέρες πριν έφυγε από τη ζωή. Η πρόεδρος της “Ναρτούρα”, Βασιλική Κατέρη, έκανε αναφορά στον πρόσφατο επίσης χαμό του Κώστα Βρεττάκου, ένθερμου υποστηρικτή του σωματείου, και κάλεσε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Ακολούθησε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός του σκηνοθέτη Πάνου Κοκκινόπουλου και ένα μικρό σχόλιό του σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης. Τη βιντεοσκόπηση και το μοντάζ έκανε η Ακριβή Κόλλια, σκηνοθέτις-σεναριογράφος και έφορος Τμήματος Κινηματογράφου της “Ναρτούρα”.

Καλεσμένοι του σωματείου ήταν 8 κορυφαίοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας και μέλη της  ΕΛΣΑΛ, οι: Φίλιππος Φιλίππου, Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Γιάννης Ράγκος, Γιάννης Πανούσης (κΚαθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ανδρέας Αποστολίδης και Δημήτρης Σίμος. 

Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με καταγωγή από τη Στούπα, ήταν εκείνος ο οποίος πρότεινε την ιδέα για αυτό το αφιέρωμα. Ηταν ο υπεύθυνος της ομάδας συντονισμού της εκδήλωσης, και ένας εκ των ομιλητών. Αποτέλεσε επίσης τον συνδετικό κρίκο, όντας έφορος Τμήματος Λογοτεχνίας της “Ναρτούρα” και μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Το πάνελ παρουσίαζε και συντόνιζε ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ, ΔΙΑΣΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, συζήτηση με το κοινό μετά τις ομιλίες, κληρώσεις βιβλίων από τις εκδόσεις «Δρόμων» και το αρχείο της ΕΛΣΑΛ, καθώς και  ζωντανή μουσική, με τον νέο ταλαντούχο μουσικό από την Καλαμάτα, Παναγιώτη Καραγιώργη, ο οποίος συμμετείχε αφιλοκερδώς και τις δύο βραδιές, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια με τη συνοδεία της κιθάρας του. Την πρώτη μουσική βραδιά άνοιξε ο μουσικός και εικαστικός Δημήτρης Πολυξάς. Ακούστηκε για πρώτη φορά ένα δικό του τραγούδι (στίχοι – μουσική), το οποίο ερμήνευσε η πρόεδρος του σωματείου “Ναρτούρα”, Βασιλική Κατέρη, η οποία ερμήνευσε επίσης μαζί με τους μουσικούς γνωστά αγαπημένα τραγούδια.

Τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος παραβρέθηκε στην εκδήλωση η συγγραφέας Μάιρα Παπαθανασοπούλου, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Βασίλη Παπαδρόσο. Η συγγραφέας έλκει την καταγωγή της -από την πλευρά της μητέρας της- από τη Μάνη. Το 1998 έκανε αισθητή την παρουσία της στο χώρο της λογοτεχνίας με το πρώτο της βιβλίο «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», το οποίο έγινε μπεστ σέλερ και στη συνέχεια τηλεοπτική σειρά.

ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Η δεύτερη αυτή ημέρα των εκδηλώσεων έκρυβε και μια μεγάλη αποκάλυψη: Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας αφηγήθηκε την αληθινή ιστορία μιας σειράς εγκλημάτων από μια γυναίκα, τα οποία συνέβησαν παλιά στο χωριό του τη Στούπα – τα οποία άφησαν έκπληκτους τους ακροατές τπου άκουγαν με κομμένη την ανάσα. Μάλιστα η Αθηνά Θωμέα, το 4χρονο τότε κοριτσάκι που αποπειράθηκε να δηλητηριάσει η κατά συρροήν δολοφόνος της Στούπας βάζοντας παραθείο στο ρόδι που της είχε προσφέρει, βρισκόταν εκείνη τη βραδιά ανάμεσά τους... Ο Π. Γιαννουλέας την κάλεσε κοντά του και μίλησε η ίδια για την προσωπική της εμπειρία. Το περιστατικό είχε συμβεί το Σεπτέμβριο 1962. Η δολοφόνος είχε θανατώσει με δηλητήριο τη μητέρα της, τον αδελφό της, την γειτόνισσα-ξαδέλφη της, καθώς και ένα 5άχρονο αγοράκι. Είχε αποπειραθεί να δηλητηριάσει επίσης τη νύφη της και την Αθηνά Θωμέα,4 ετών τότε. Τυχεροί σταθήκαν ακόμη πολλοί ανυποψίαστοι κάτοικοι του χωριού, τους οποίους σκόπευε -αλλά δεν πρόλαβε- να θανατώσει με δηλητηριασμένα κόλλυβα! Η δολοφόνος αυτή ήταν η τελευταία γυναίκα στην Ελλάδα που τιμωρήθηκε με θάνατο. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις γυναίκες.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Το τριήμερο αφιέρωμα στο Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου με την κινηματογραφική προβολή της κοινωνικής ταινίας «Ο άνθρωπος του τραίνου» (1958) σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Γιάννη Μαρή. Η ευγενική παραχώρηση της ταινίας έγινε από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Υπεύθυνος για την κινηματογραφική προβολή ήταν ο Παναγιώτης Δρακουλάκος, έφορος Τμήματος Ψηφιακής και Τεχνολογικής Υποστήριξης της “Ναρτούρα”.

Εν τω μεταξύ, τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των καλεσμένων και των επισκεπτών στη γύρω περιοχή, σε χώρους ιστορικής σημασίας (αρχαίας και νεότερης), καθώς και σε σύγχρονα πολιτιστικά μνημεία, από την Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα και τη Μαρία Θεοδωρακέα, αντιπρόεδρο και γραμματέα, αντίστοιχα, της ¨Ναρτούρα”.


NEWSLETTER