Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 10:23

Απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας σε παρουσίαση διεθνούς project για το αρχαίο ένδυμα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας σε παρουσίαση διεθνούς project για το αρχαίο ένδυμα

 

 

Στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας Deree θα βρεθεί ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, με αφορμή την παρουσίαση του project που έχει αναλάβει από κοινού με το διεθνές ίδρυμα Euphrosyne (Ευφροσύνη), με θέμα το ένδυμα στην αρχαία Αττική και το αρχαίο θέατρο.

Επίσης, σε ένα τρίωρο εργαστήρι στο Deree σήμερα Πέμπτη, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ένα δείγμα από την performance με τίτλο «Delphic Maxims», που αφορά τη δεύτερη κατά σειρά συνεργασία του συλλόγου με το ίδρυμα Euphrosyne και θα παρουσιαστεί στο εξωτερικό από του χρόνου την άνοιξη.

Η “ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Πιο αναλυτικά, το project για το ένδυμα στο αρχαίο θέατρο ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, στο πλαίσιο μιας στενής συνεργασίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού με το Ιδρυμα Euphrosyne (Ευφροσύνη) AISBL Brussels, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες. Το ίδρυμα αυτό (www.euphrosyneaisbl.com) είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση έρευνας, συντήρησης και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του υφάσματος και της μόδας.

Μάνατζερ και συνδιευθύντρια του ιδρύματος είναι η καταξιωμένη σχεδιάστρια Nathalie Bries, η οποία αυτή τη στιγμή κάνει τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, με θέμα τα υφάσματα και τα ενδύματα στο Ακρωτήρι. Προσφάτως μάλιστα διορίστηκε εξωτερική συνεργάτιδα του Μουσείου Quae Branly - Jacque Chirac του Παρισιού, για τα ενδύματα και τα υφάσματα.

Συνδιευθυντής του Eufrosyne είναι ο Christophe Moulherat, ερευνητής και ειδικός στις αναλύσεις των αρχαιολογικών υφασμάτων με τεράστια εμπειρία. Είναι επιστημονικός αναλυτής της συλλογής του Μουσείου Quae Branly - Jacque Chirac και καθηγητής στη Σχολή του Λούβρου.

Συνιδρύτριες του Ιδρύματος Eufrosyne είναι η Στέλλα Σπαντιδάκη, ειδική στα αρχαία ελληνικά υφάσματα, και η Χριστίνα Μαργαρίτη, συντηρήτρια υφάσματος.

ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η παρουσίαση αυτή στο Deree αφορά το κοινό project του Συλλόγου Αποφοίτων του ΜΣΚ και του ιδρύματος Euphrosyne, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως δημιουργία κοστουμιών αρχαίου δράματος, τα οποία βασίζονται σε πραγματικά ευρήματα/ίχνη υφάσματος, και διδακτορικής διατριβής, σε εικονική πραγματικότητα.

Το απόσπασμα που εχει επιλεγεί για το project εικονικής πραγματικότητας είναι από την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη».

Ο ηθοποιός που θα ερμηνεύσει το ρόλο αυτό μα και θα δανείσει και τη φωνή του στο "avatar", δηλαδή το ομοίωμα του ηθοποιού στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας, είναι το μέλος του συλλόγου Γιώργος Ηλιόπουλος.

Η εικονική αυτή πραγματικότητα και το θεατρικό κοστούμι είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένης επιστημονικής έρευνας και αποτελεί την πλησιέστερη εικόνα παράστασης αρχαίου δράματος στην Αρχαία Ελλάδα, σε παγκόσμια πρώτη.

Το προσωπείο, οι κόθορνοι και όλα τα στοιχεία μιας παράστασης αρχαίου δράματος επίσης βασίζονται σε έρευνες, ευρήματα, καθώς και σε αναφορές σε κείμενα ή εικόνες από αγγεία.

Στην επιστημονική ομάδα για την πραγματοποίηση του project εικονικής πραγματικότητας της «Λυσιστράτης 3D» συμμετέχουν επίσης οι: Rossie Wyles, καθηγήτρια κλασικής Ιστορίας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Kent του Ηνωμένου Βασιλείου (η κεντρική της έρευνα είναι γύρω από το αρχαίο δράμα και το θεατρικό κοστούμι). Στέλλα Σπαντιδάκη, πρόεδρος της Artex και συνιδρύτρια του Ιδρύματος Eufrosyne (η Artex είναι ενας μη κερδοσκοπικός σύλλογος με έδρα την Αθήνα, που ερευνά αρχαία ελληνικά υφάσματα και όλα τα αρχαιολογικά υλικά που σχετίζονται με την αλυσίδα παραγωγής της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα).

PERFORMANCE ΜΕ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Οσον αφορά την performance «Delphic Maxims», δείγμα της οποίας παρουσιάζεται σήμερα στο Deree, πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση με μονολόγους αρχαίους δράματος «συνυφασμένους» με τα 147 Δελφικά Παραγγελματα, μελοποιημένα για πρώτη φορά.

Τον Μάρτιο του 2019 θα ξεκινήσουν παραστάσεις στο εξωτερικό και η πρεμιέρα θα γίνει στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια τα «Delphic Maxims» θα ταξιδέψουν μέχρι το Πεκίνο αλλά και τη Βοστωνη.

Η παραγωγή της performance είναι του Ιδρύματος Euphrosyne. Τη μουσική σύνθεση έκανε η Βάσια Φλώρου, μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, μουσικός και συνθετρια Μ.A. in Performing Arts. Τα κοστούμια σχεδίασε η Nathalie Bries - Nathalie D'Αnvers και ερμηνεύει ο Γιώργος Ηλιόπουλος.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER