Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 17:36

«Στα ξένα Ελληνας και στην Ελλάδα "ξένος"» στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Η παράσταση «Στα ξένα Ελληνας και στην Ελλάδα "ξένος"», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία πέρυσι στην Αθήνα και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, επισκέπτεται και την Καλαμάτα αυτό το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.

Το έργο του Θανάση Σκρουμπέλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουξέ, θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», για 2 παραστάσεις στις 7 μ.μ. και στις 9.15 μ.μ.

Ο Λευτέρης Ελευθερίου ερμηνεύει έναν ρόλο σταθμό στην καριέρα του. Το έργο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και αφηγείται την ιστορία ενός μετανάστη, με αναφορές στην ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις σχέσεις των λαών, στην ίδια τη ζωή.

Η δράση τοποθετείται στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60, αλλά δεν ξεκινά από εκεί. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε τις πληγές του εμφυλίου ακόμη ανοιχτές. Η ύπαιθρος κατεστραμμένη από τον πόλεμο, εγκαταλειμμένη στην φτωχή της μοίρα, ερημώνεται. Στις πόλεις επικρατεί ο φόβος του χαφιέ κι η αναδουλειά, κι η επιβίωση καθιστάται δύσκολη. Πολλοί είναι στις φυλακές και στην εξορία και ακόμα περισσότεροι κυνηγημένοι, αυτοεξόριστοι και φυγάδες. Η οικογένεια κάποιου φυλακισμένου, εκτοπισμένου ή πρόσφυγα, δεν είχε περιθώρια προόδου ή έστω κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας. Η περίοδος αυτή ήταν το αποκορύφωμα της μετανάστευσης της ελληνικής νεολαίας στη Γερμανία, αφού χιλιάδες ήταν οι νέοι που έφευγαν με μια βαλίτσα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Ο Στάμος αποφασίζει κι εκείνος να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς, κατατρεγμένος από το καθεστώς του κράτους και του παρακράτους το οποίο πιέζει τον πατέρα του -πολιτικό κρατούμενο λόγω φρονημάτων- να υπογράψει δήλωση μετανοίας, κάτι που ο ίδιος πεισματικά αρνείται. Φεύγει στη Γερμανία, όπου δουλεύει ως εργάτης σε ορυχείο. Δουλεύει, τρώει, κοιμάται. Δουλεύει. Η επικοινωνία με τη μάνα του και την αδελφή του είναι δύσκολη. Η μόνη άμεση επαφή με την πατρίδα είναι το ραδιόφωνο κι η εκπομπή για τους μετανάστες στα βραχέα, με αφιερώσεις και τραγούδια, κυρίως του Καζαντζίδη.

Καθώς, ξεθεωμένος από τη βαριά δουλειά, ζεσταίνει το φαΐ του, ανοίγει το ράδιο ν’ ακούσει τον Στέλιο, να "συνομιλήσει" μαζί του, να του πει τα δικά του σα να είναι παρών, γιατί νιώθει πως τα τραγούδια του Στέλιου μιλούν για το δικό του δράμα. Ομως στο σπίτι που μένει, μένουν κι άλλοι μετανάστες, ο καθένας με τον δικό του καημό, τη δική του ιστορία. Κι έτσι τα τραγούδια αυτά γίνονται και δικά τους, γίνονται η γέφυρα που θα τους συνδέσει, θα τους βοηθήσει να γνωριστούν, να μάθει ο ένας την ιστορία του άλλου και να δουν πόσο ίδιοι είναι τελικά, κάτω από την αντικειμενική διαφορετικότητά τους και τελικά να πάψουν να είναι «ξένοι».

Η παράσταση συνεχίζεται και τη φετινή χειμερινή σεζόν στο «Θέατρο Χώρα», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί χειμερινη περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Δεύτερος σταθμός της περιοδείας αυτής είναι η Καλαμάτα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή: Γιώργος Σουξές. Κείμενο: Θανάσης Σκρουμπέλος. Σκηνικά - Κουστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη. Κινησιολογία: Βάσια Aγγελίδου. Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Ηχητικά εφέ: Γιώργος Ζιώτας. Βοηθός σκηνοθέτη: Ιρις Τσιμπρή. Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου. Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Γουζιλόπουλος. Επικοινωνία - δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη. Οργάνωση παραγωγής: Χρυσάνθη Γεωργαντίδου.

Παίζουν: Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Σουξές. Συμμετέχουν: Νίκος Μενεμένογλου (φωνή Εκφωνητή), Ιρις Τσιμπρή (φωνή Φράου Γκρίτε).

 

Γενική Είσοδος: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο (τηλ.: 27210 87902) και στο δίκτυο του www.viva.gr

Διάρκεια: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Πληροφορίες: τηλ. 212 1050020

https://www.facebook.com/staxenaellinas