Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 08:47

Παναγής Κουμάντος: «Εκλεισε ο κύκλος της πολιτικής και πνευματικής παρουσίας μου»

Γράφτηκε από τον
Παναγής Κουμάντος: «Εκλεισε ο κύκλος της πολιτικής και πνευματικής παρουσίας μου»

 

 

Εκλεισε πλέον ο κύκλος της πολιτικής και πνευματικής παρουσίας μου” δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο τ. δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος μιλώντας προχθές Πέμπτη 29 Νοεμβρίου το βράδυ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του “Χρήστος Κουμάντος, δήμαρχος Καλαμάτας 1934-1937, 1957-1959, 1959-1964”, στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο “Νικόλαος Πολίτης” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο τ. δήμαρχος, ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία του, “μπορώ πλέον να κατέλθω πανευτυχής, επικαλούμενος την ρήση του αποστόλου Παύλου, «τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα»”. Προηγουμένως είχε εκφράσει ευχαριστίες προς το Πανεπιστήμιο καθώς και προς την ΕΜΣ, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου και καλώντας τα δύο ιδρύματα “να συνεργαστούν για να αξιοποιήσουν το σωρευμένο κεφάλαιο γνώσης τους προς όφελος και ανάπτυξη της Καλαμάτας”.

Ο Π. Κουμάντος περιέγραψε το βιβλίο του για τον πατέρα του -με κεφαλαίο Π αναγράφει τη συγκεκριμένη λέξη σε αυτό- ως “ταξίδι στην Καλαμάτα στην προπολεμική και την δύσκολη μεταπολεμική περίοδο”, σημειώνοντας με εμφανή συγκίνηση ότι “ακόμα και στις δύσκολες εποχές υπήρχαν άνθρωποι που έθεταν την ίδια τους τη ζωή ενέχυρο για το καλό των πολλών”.

που αναφέρεται στον πατέρα του ως άνθρωπο, ως γιατρό, ως δήμαρχο και ως πολιτικό γενικότερα.

Στην ίδια εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Αντωνία Παυλάκου, γενική γραμματέας της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, μίλησαν -για το βιβλίο, αλλά και για τον συγγραφέα του- ο καθηγητής του ιδρύματος Βασίλης Κωνσταντινόπουλος καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Θανάσης Χρήστου, εκθειάζοντας και οι δύο την λογοτεχνική γραφίδα, αλλά και την ιστορική αντικειμενικότητα του Π. Κουμάντου, τόσο στο μέχρι σήμερα έργο του ως συγγραφέα – ιστοριοδίφη, όσο και στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Δεν γράφει μόνο ο γιος, γράφει ο ιστορικός” σημείωσε ο Β. Κωνσταντινόπουλος, εκθειάζοντας την αντικειμενικότητα και την οξύνοια με την οποία, όπως είπε, ο Π. Κουμάντος προσεγγίζει το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα του.

Ευπατρίδη και σπουδαίο ιστορικό” χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Θ. Χρήστου τον Π. Κουμάντο, αναφερόμενος στην σχεδόν καθημερινή παρουσία του τ. δημάρχου στους χώρους του Πανεπιστημίου. Ο αναπληρωτής καθηγητής, αναφερόμενος στο βιβλίο, μίλησε για “έργο παρακαταθήκη, πολυτάξιδο έργο” που μιλά για τον επιστήμονα και αλλά και παράλληλα τον ευαίσθητο και πνευματικό άνθρωπο Χρήστο Κουμάντο, που οραματίστηκε το μέλλον για μια Καλαμάτα των απλών ανθρώπων:

Αφησε βαριά παρακαταθήκη, την οποία όμως ο Παναγής Κουμάντος αξιοποίησε, στηριγμένος στις ίδιες ηθικές αξίες” κατέληξε ο Θ. Χρήστου.

Το βιβλίο αυτό του Π. Κουμάντου, συνόψισε η Αντ. Παυλάκου, “αποτελεί φωτεινή υποθήκη ως προς το ποιο πρέπει να είναι το χρέος των δημοσίων ανδρών απέναντι στο έθνος και την ιστορία”.

Στην προχθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Γιάννης Μπάκας και Μαρία Οικονομάκου, οι σύμβουλοι από τις ελάσσονες μειοψηφίες στο Δ.Σ. Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος και Θεόδωρος Μπρεδήμας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο τ. δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, οι τ. δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Μπάκας, Γιώργος Σπίνος και Ντίνος Τσερώνης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης κ.α.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER