Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 15:46

Εμβληματικές ταινίες με αξέχαστα σάουντρακ τον Δεκέμβριο στην Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Εμβληματικές ταινίες με αξέχαστα σάουντρακ τον Δεκέμβριο στην Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

«Σινεμά και Μουσική» έχει τίτλο η θεματική ενότητα προβολών της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας - Filmhouse, για το μήνα Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν 4 εμβληματικές ταινίες οι οποίες ξεχώρισαν και για την αριστουργηματική τους μουσική.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι της Λέσχης, η μουσική σε μια ταινία δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς λειτουργεί ουσιαστικά ως μέσο αφήγησης, δημιουργεί εντάσεις, προκαλεί συναισθήματα, προϊδεάζει ή και ανατρέπει την πλοκή της ταινίας. Μεγάλοι συνθέτες έχουν καταθέσει το έργο τους στον κινηματογράφο, «ντύνοντας» ταινίες που έμειναν στην ιστορία. Γι’ αυτό και πολλές φορές, στο άκουσμα μιας μελωδίας, μας έρχονται στο νου εικόνες και σκηνές - ή και το αντίθετο: Βλέποντας μια ταινία, ξεπηδούν μελωδίες τόσο γνώριμες και οικείες που μας προκαλούν έκπληξη στο θεατή.

Τα πρωτότυπα soundtrack αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, και ένα πολύ μικρό δείγμα τους θα αποτελέσει το θέμα του Δεκεμβρίου στη Λέσχη. Οι προβολές γίνονται κάθε Πέμπτη στις 9.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ (ελεύθερη για νέους κάτω των 18), αλλά στην τελευταία προβολή του χρόνου θα είναι δωρεάν.

 

ΠΕΜΠΤΗ 6 /12

«Ο Θρύλος του 1900»

(Ιταλία, 1998)

Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore

Παίζουν: Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Bill Nunn

Ενα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα είχε υπόσταση χωρίς την παρουσία του πολυβραβευμένου Ένιο Μορικόνε, που επένδυσε με πρωτότυπες συνθέσεις περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. «Ο Θρύλος του 1900» με τη γνωστή ρετρό-ρομαντική ατμόσφαιρα του Τζουζέπε Τορνατόρε, απογειώνεται με τις νότες του Μορικόνε, που αποδίδουν με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής, και δικαίως τιμήθηκε με χρυσή σφαίρα καλύτερου soundtrack.

 

ΠΕΜΠΤΗ 13/12

«Ασανσέρ για Δολοφόνους»

(Γαλλία, 1958)

Σκηνοθεσία: Louis Malle

Παίζουν: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly 

Στο «τζαζ χαλί» του Μάιλς Ντέιβις πατάει ολόκληρη η ταινία του Λουί Μαλ «Ασανσέρ για Δολοφόνους», πρωτόλεια και για τους δύο. Η ηχογράφηση που διήρκεσε δύο ημέρες σε ένα στούντιο στο Παρίσι, με τους τέσσερις μουσικούς του είναι ένα πραγματικό ντοκουμέντο της αυτοσχεδιαστικής του ιδιοφυΐας. Ο Ντέιβις και η μπάντα του κοιτούσαν την οθόνη και δημιουργούσαν στην στιγμή την ατμόσφαιρα του φιλμ. Οπως έγραψαν χαρακτηριστικά στο Dangerous Minds, είναι «σαν να βλέπεις τον Πικάσο να ζωγραφίζει».

 

ΠΕΜΠΤΗ 20/12

«Ο Καιρός των Τσιγγάνων»

(Σερβία, 1990)

Σκηνοθεσία: Emir Kusturica

Παίζουν: Davor Dujmovic, Bora Todorovic, Ljubica Adzovic

«Ο Καιρός των Τσιγγάνων», η συναρπαστική ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα, είναι πια άρρηκτα συνδεδεμένη με την επική μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς: ένα από τα πιο διάσημα soundtrack, που στο άκουσμά του γεμίζει το μυαλό με εικόνες και η ψυχή με συναισθήματα. Μουσικές που πατάνε πάνω στην βαλκανική παράδοση, η ορχήστρα με τα χάλκινα και τα πνευστά και τα τραγούδια με τις μελαγχολικές φωνές συνθέτουν ένα κλασικό έργο για τη ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα, το όνειρο, αποδίδοντας ιδανικά την εικόνα της Γιουγκοσλαβίας και της ζωής των τσιγγάνων.

 

ΠΕΜΠΤΗ 27/12

«Ο Σκαθαροζούμης»

(ΗΠΑ, 1988)

Σκηνοθεσία: Tim Burton

Παίζουν: Alec Baldwin, Geena Davis, Michael Keaton

 

Η κινηματογραφική αυλαία του 2018 θα πέσει με τη γιορτινή κωμωδία του Τιμ Μπάρτον «Ο Σκαθαροζούμης», με πρωτότυπη μουσική από τον Ντάνι Ελφμαν, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες του σύγχρονου Χόλιγουντ. Οι δυο τους συνεργάζονται για περισσότερα από 25 χρόνια, και στην πραγματικότητα μοιάζει σχεδόν αδύνατον να σκεφτεί κανείς τις ταινίες του Τιμ Μπάρτον χωρίς την υπέροχη μουσική του Ντάνι Ελφμαν.

Η εορταστική προβολή της ταινίας, 30 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο.

 


NEWSLETTER