Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 09:29

Πρεμιέρα αύριο “Ο γυάλινος κόσμος” από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Το έργο “Ο γυάλινος κόσμος” του Αμερικανού συγγραφέα Τένεσι Γουίλιαμς ανεβάζει στην Κεντρική του Σκηνή το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, με την πρεμιέρα να δίνεται αύριο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

“Πρόκληση, για τον σκηνοθέτη, αλλά και για τους ηθοποιούς” χαρακτήρισε το έργο, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στην Κεντρική Σκηνή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιάννης Μαργαρίτης, που υπογράφει και την σκηνοθεσία της παράστασης –η οποία θα δίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 και κάθε Κυριακή στις 8 το βράδυ.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γ. Μαργαρίτης, επικαλούμενος τον ίδιο τον συγγραφέα -που είχε πει ότι “Ο γυάλινος κόσμος” πρόκειται για “έργο μαγικού ρεαλισμού”- το αφήγημα αναφέρεται σε ανθρώπους που βιώνουν οικονομική κρίση, “σε συνανθρώπους μας της διπλανής πόρτας, σε έναν κόσμο που βρίσκεται κλειστοφοβικά περιχαρακωμένος από γυάλινους τοίχους”.

Ο ίδιος σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι η σκηνοθεσία του έργου -το οποίο ανεβαίνει σε μετάφραση του Δημήτρη Μαυρίκιου- προβλέπει προβολές βίντεο, σχετικές με την πλοκή της υπόθεσης, καθώς και πολλή μουσική.

Τις δικές τους επισημάνσεις έκαναν, στη συνέχεια, οι 4 ηθοποιοί που παίζουν στο έργο, με την Χρυσάνθη Δούζη να υπενθυμίζει ότι επιστρέφει στην Καλαμάτα και στο ΔΗΠΕΘΕΚ 30 χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση στην πόλη μας, στην παιδική όπερα που είχε τότε “ανεβάσει” το δημοτικό περιφερειακό θέατρο.

Ο Αρης Τσαμπαλίκας στάθηκε στα 2 χρόνια συνεργασίας του με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και τη συνεργασία του με νέους ανθρώπους, ενώ τυχερό χαρακτήρισαν τον εαυτό τους για την δυνατότητα που τους δίνεται από τον Γ. Μαργαρίτη οι νέοι ηθοποιοί Σοφία Κουλέρα και Γιάννης Μάνθος.

Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι ο Δημήτρης Κακριδάς (σκηνικά και κοστούμια), Δημήτρης Οικονομάκος (μουσική), Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριος Γαμπιεράκης (βίντεο).

“ΑΝΟΙΓΜΑ” ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Συνεχίζοντας ο Γιάννης Μαργαρίτης υπογράμμισε ότι “γίνεται σκληρή δουλειά στο δημοτικό περιφερειακό θέατρο της Καλαμάτας, προκειμένου να αποτελέσει και πάλι κομμάτι της πόλης, να το αγκαλιάσουν οι Καλαματιανοί. Το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει σπουδαία ιστορία και θέλουμε να το κάνουμε να σταθεί και πάλι αντάξιο σε αυτό του το παρελθόν” τόνισε.

Για τον σκοπό αυτό, όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ ξεκινά η καθιέρωση μιας βραδιάς διαλόγου με το κοινό, κάθε Παρασκευή μετά το τέλος της παράστασης: “Δεν θα φεύγουμε, θα παραμένουμε στο θέατρο για όσους θα ήθελαν να ρωτήσουν πράγματα και να συζητήσουν μαζί μας” δήλωσε.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας “ανοίγματος” στην τοπική κοινωνία, οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕΚ θα επισκεφθούν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης εξέφρασε αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα του ΔΗΠΕΘΕΚ, σημειώνοντας ότι το μοναδικό δημοτικό περιφερειακό θέατρο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνει βήματα αναβάθμισης μέσω του νέου καλλιτεχνικού του διευθυντή.

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση από την πολιτεία είναι ελάχιστη, ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί για να το ενισχύσει τις υποδομές του ΔΗΠΕΘΕΚ, αναφέροντας την ένταξη του κτηρίου της Κεντρικής Σκηνής και του διπλανού διατηρητέου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας στο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για τα δημοτικά ακίνητα.

Β.Γ.Μ.