Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 19:01

Ταινίες με λογοτεχνικό υπόβαθρο από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

Γράφτηκε από την
Ταινίες με λογοτεχνικό υπόβαθρο από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

Σινεμά και λογοτεχνία” είναι το θέμα των προβολών της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας για αυτό το μήνα. Η πρώτη ενότητα της Λέσχης για το 2019 είναι αφιερωμένη στις κινηματογραφικές μεταφορές λογοτεχνικών βιβλίων, ένα αστείρευτο και τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του σινεμά.

Κάθε φορά που ένα βιβλίο γίνεται ταινία, αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και δυσπιστία και η αλήθεια είναι ότι η σύγκριση είναι σχεδόν πάντα αναπόφευκτη και άνιση. Ομως, επίσης αναπόφευκτο είναι, σπουδαία και διαχρονικά λογοτεχνήματα να αποτελούν πηγή έμπνευσης και να πάρουν σάρκα και οστά, μέσα από τη ματιά των δημιουργών του κινηματογράφου. Αν βιβλίο και ταινία αντιμετωπιστούν ως διαφορετικά και αυτόνομα δημιουργήματα, κι αν ο θεατής καταφέρει να «διαβάσει» την ταινία και να «δει» το βιβλίο, τότε θα γίνει κατανοητό γιατί οι μεταφορές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη είναι τόσο αγαπημένη συνήθεια των περισσοτέρων σκηνοθετών.

Το αριστουργηματικό και πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο “Μη με αφήσεις ποτέ” (10/1), μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία για την αγάπη, τη ζωή και το θάνατο, προσέγγισε ο Μαρκ Ρόμανεκ και με τη βοήθεια ενός συγκλονιστικού καστ – Μάλικγαν, Νάιτλι και Γκάρφιλντ – πέτυχε μια εξαιρετική μεταφορά με βαθύ ρομαντισμό, υπόγεια απόγνωση και διακριτική δράση. Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε χαρακτηριστικά: «Η ταινία με δίδαξε πολλά για την ιστορία του βιβλίου».

Ακολουθεί το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντιγκ “Ο άρχοντας των μυγών” (17/1) έδωσε υπόσταση ο Πήτερ Μπρουκ το 1963, δημιουργώντας ένα ασπρόμαυρο φιλμ που συνταράσσει τον ψυχισμό του κάθε θεατή. Απόλυτα πιστός στην πρώτη του ύλη, παρουσιάζει πόσο εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος από την πολιτισμένη στην άγρια απολίτιστη κατάσταση. Επίλογος της ενότητας ένα μυθιστόρημα - σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας, ένα πολιτικό ντοκουμέντο, ένα από τα διασημότερα σε όλο τον κόσμο ελληνικά βιβλία, 50 χρόνια από την κυκλοφορία του και ταυτόχρονα ένα από τα κορυφαία δείγματα του πολιτικού κινηματογράφου. Το “Ζ” του Βασίλη Βασιλικού (31/1), σκηνοθετημένο από τον Κώστα Γαβρά εξακολουθεί να γοητεύει με την πλοκή του και τα λυρικά του κομμάτια, να εντυπωσιάζει με την τόλμη του και τη δύναμή του.

 

Επίσης, όπως γίνεται γνωστό από τη σχετική ανακοίνωση: Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη φέτος συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με την προβολή του ντοκιμαντέρ “Ευρώπη: το όνειρο” (24/1) της Αννέτας Παπαθανασίου και του Αγγελου Κοβότσου, παρουσία των συντελεστών του. Η δημιουργία και επιμέλεια της αφίσας ανήκει στον Κωνσταντίνο Γιαννέλη από το Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:

- Πέμπτη 10 Ιανουαρίου “Μη μ’αφήσεις ποτέ”. Προλογίζει η Νινέτα Σωτηράκη, προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, 9.30 μ.μ. Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

- Πέμπτη 17 Ιανουαρίου “Ο άρχοντας των μυγών”, προλογίζει ο Φίλιππος Λάππας, δημιουργός της Λέσχης Ανάγνωσης “Βιβλιολογία” Καλαμάτας, στις 9.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

- Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας “Ευρώπη: το όνειρο”, προβολή παρουσία των συντελεστών, 9.30 στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, είσοδος ελεύθερη.

- Πέμπτη 31 Ιανουαρίου: “Z”, προλογίζει ο Βασίλης Μπαζάνης πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, στις 9.30 στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.


NEWSLETTER