Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 16:02

Με νέες δράσεις το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Από τις 18 έως τις 27 Ιανουαρίου θα διαρκέσει το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων, με αφιέρωμα στην «Ισότητα των φύλων».

Το Φεστιβάλ θα γίνει στην Καλαμάτα, ενώ παράλληλα, μέρος του προγράμματος θα φιλοξενείται και σε άλλες 7 πόλεις: Αργος, Σπάρτη, Γύθειο, Αμαλιάδα, Δημητσάνα, Πάτρα και Πύλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 48 ξένα και 15 ελληνικά πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ, ενώ η εκπαιδευτική ζώνη που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, με 22 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ. Φέτος εγκαινιάζεται μια σειρά νέων και πολλά υποσχόμενων δράσεων και συνεργασιών. Η επίσημη ιστοσελίδα είναι η https://www.peloponnisosdocfestival.com.

- Ετσι, αρχίζει μία συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), με τη θέσπιση 2 νέων βραβείων για ντοκιμαντέρ, που αφορούν στην ισότητα των φύλων. Στο πλαίσιο αυτής της συνέργειας και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα γίνει προφεστιβαλικά ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με θέμα «Η έμφυλη οπτική στον κινηματογράφο». Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα στη διάρκεια του διδακτικού τους έργου, να βοηθήσουν τους μαθητές να προβληματιστούν και να παράγουν κινηματογραφικά έργα με θέμα την ισότητα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ.

- Θεσπίζεται επίσης ένα πρωτόκολλο εκπαιδευτικής - καλλιτεχνικής συνεργασίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, σύμφωνα με το οποίο μεταπτυχιακοί φοιτητές της έχουν αρχίσει ήδη την προεργασία ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου με τον πολυβραβευμένο Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, με τελικό στόχο την παραγωγή καλλιτεχνικών εργασιών videoart και θεματικό άξονα την πόλη της Καλαμάτας.

- Επίσης, μια νέα συνεργασία ξεκίνησε με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση. Τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές, κατόπιν παρακολούθησης σχετικού σεμιναρίου του Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, θα αναλάβουν την αξιολόγηση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ του προγράμματος και την υλοποίηση έρευνας σχετικά με την οργάνωση του Φεστιβάλ.

- Τέλος, η επιτυχημένη συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του Φεστιβάλ, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με σκοπό να ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό έργο. Θα γίνουν επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, συνοδεία σκηνοθέτη και θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ στους μαθητές.

Οι φετινοί σκηνοθέτες που θα παραβρεθούν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να γνωριστούν με το κοινό είναι οι: Antti Haase (Φινλανδία), Keywan Karimi (Ιράν), Simone Mestroni (Ιταλία), Nurit Jacob - Yinon (Ισραήλ), Jean Lebon (Βέλγιο), Nicolleta Nesler και Marilisa Piga (Ιταλία), Pinar Senel (Τουρκία), Rajesh James (Ινδία), Jesse van Venrooij (Ολλανδία), Bernadette Weber (Γερμανία), Bernadette Tuza - Ritter (Ουγγαρία), Barney Spender (Αγγλία), Nefize Oksal Lorentzen (Νορβηγία), Laura Cini (Ιταλία), Ελένη Αλεξανδράκη, Ευαγγελία Γούλα, Δημήτρης Γεράρδης, Αγγελος Κοβότσος, Ιωάννα Νεοφύτου, Τάκης Σακελλαρίου και Κώστας Φόλλας.