Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 09:31

Το σημερινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Συνεχίζεται σήμερα το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με θέμα την ισότητα των φύλων στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και ελεύθερη είσοδο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
3 μ.μ. “Almost heaven”, Carol Salter, 72'. Μακριά από το σπίτι, η δεκαεπτάχρονη Ying Ling ετοιμάζεται για την εξέτασή της για να γίνει εργολάβος κηδειών σε ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία τελετών της Κίνας. Η καθημερινή ρουτίνα αυτού του περίεργου επαγγέλματος φέρνει ταυτόχρονα χιουμοριστικές αλλά και αναζωογονητικές στιγμές. British Independent Film Award @British Independent Film Awards 2017
- 5 μ.μ. “Guerrilla voices”, Sjoerd van Grootheest (74’). Από τη στιγμή που υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τη FARC-EP (Επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις Κολομβίας) το Δεκέμβριο του 2016, μια ομάδα με πάνω από 200 επαναστάτες του έκτου μετώπου μπήκαν σε μια ζώνη μετάβασης και κανονικοποίησης στο Monteredondo στη Cauca. Ο σκηνοθέτης μπήκε στην κατασκήνωση αυτή το Γενάρη του 2017 και ακολούθησε αρκετούς επαναστάτες FARC στη διαδικασία αποστράτευσής τους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι επαναστάτες άρχισαν να μιλάνε για τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, τους λόγους που πήραν μέρος στην επανάσταση και για τα όνειρά τους για το μέλλον. Μέσα από το ντοκιμαντέρ βλέπουμε το πώς προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για μια ζωή δίχως όπλα. Αλλά ανασφάλειες εμφανίζονται όταν ένοπλες δυνάμεις πλησιάζουν την κατασκήνωση αποστρατικοποίησης και η κυβέρνηση μοιάζει να μην μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της ειρήνης και ευημερίας στους πρώην αντιπάλους της. Best Feature Documentary @Festival por los Derechos Humanos (Bogotá, Colombia)
- 6.30 μ.μ. “The last guardians”, Joe Tucker & Adam, Punzano (45’) (παρουσία σκηνοθέτη). Δύο φυλές στον Εκουαδοριανό Αμαζόνιο μάχονται να διατηρήσουν την κουλτούρα τους και τον τρόπο ζωής τους ενάντια στην καταπάτηση των πετρελαιοβιομηχανιών. Το ντοκιμαντέρ “Οι τελευταίοι φύλακες” προσφέρει μία μοναδική οπτική στον τρόπο με τον οποίο οι αυτόχθονες άνθρωποι ζουν και βλέπουν τον κόσμο και επίσης μία προειδοποίηση για το τι θα χάσει ο κόσμος αν τα δικαιώματά τους και οι πεποιθήσεις τους δεν γίνουν σεβαστές. Winner @ Napoli Human Rights Film Festival
- 7.45 μ.μ. “Κωστής Παπαγιώργης: ο πιο γλυκός μισάνθρωπος” Ελένη Αλεξανδράκη (92’), παρουσία σκηνοθέτη. Η δημιουργός Ελένη Αλεξανδράκη σκύβει πάνω από τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες διανοητές και συνθέτει το πορτρέτο του φίλου της μέσα από το έργο του και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον θαύμασαν και τον αγάπησαν. Το τρυφερό αυτό εγχείρημα είναι μια διαφωτιστική εμπειρία για τα βιώματα και τα θέματα που διαπότισαν το έργο, τη ζωή, τη σκέψη και την ψυχή του Κωστή Παπαγιώργη.
Η δημιουργός Ελένη Αλεξανδράκη, εκτός από αναγνώστρια του έργου του Κωστή Παπαγιώργη, ήταν φίλη του για χρόνια. Ενα χρόνο μετά από τον θάνατό του, στράφηκε ξανά στην ανάγνωση των βιβλίων του και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός αφιερώματος στον αγαπημένο της φίλο. «Επειδή μου έλειπε η παρέα του, είχα βουτηχτεί ξανά στην ανάγνωση των βιβλίων του και, χωρίς να το συνειδητοποιώ, είχα αρχίσει να φαντάζομαι μια ταινία», εξηγεί η δημιουργός. Το γεγονός ότι ο Παπαγιώργης απέφευγε τη δημοσιότητα ήταν μια πρόκληση, αφού ο ίδιος δεν είχε μιλήσει ποτέ στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. Ο υπότιτλος της ταινίας, που προέρχεται από μία ιδιόχειρη αφιέρωση που του είχε κάνει ο φίλος του Χρήστος Βακαλόπουλος, υπογραμμίζει την αμφισημία του Κωστή Παπαγιώργη. Βραβευμένο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου.
- 9.30 μ.μ. “Of fathers and sons” Talal Derki, (98'). Ο Talal Derki επιστρέφει στην πατρίδα του, όπου κερδίζει την εμπιστοσύνη μιας ριζοσπαστικής ισλαμικής οικογένειας, περνώντας την καθημερινή ζωή μαζί τους για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κάμερά του επικεντρώνεται στον Οσάμα και τον μικρότερο αδερφό του Αημαν, παρέχοντας μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα για το τι σημαίνει να μεγαλώνεις σε ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Grand Jury Prize @ Sundance Film Festival 2018.