Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 22:15

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών στη "Δανάη"

Γράφτηκε από την

 

Στις 18 Ιανουαρίου 2009 η αξέχαστη Δανάη Στρατηγοπούλου ανέβηκε στους ουρανούς και στρογγυλοκάθισε στην αίθουσα των θεών με τους αιώνιους δημιουργούς.

Ακριβώς 10 χρόνια μετά, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, η Δανάη μνημονεύεται από φίλους και θαυμαστές της σαν να μην έφυγε ποτέ. Ημέρα μνήμης, τιμής και συγκίνησης για την σπουδαία γυναίκα που σφράγισε την εποχή της.

Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1913 και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες, τελικά όμως την κέρδισε η μουσική. Από νωρίς ασχολήθηκε με το ελαφρό τραγούδι ενώ σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Το 1935 ο Αττίκ την επέλεξε για τραγουδίστρια σε μια περιοδεία του στην Αίγυπτο και από τότε η συνεργασία της αυτή με τον ξακουστό καλλιτέχνη, της άνοιξε τα φτερά για να φτάσει ψηλά και να γράψει ιστορία στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι.

Την αποκάλεσαν το αηδόνι του Αττίκ και δεν είναι τυχαία τα λόγια που είπε ο διάσημος συνθέτης της «Μάντρας» γι αυτήν: ««Με κιθάρα να τα λέει η Δανάη και κάθε πέτρα να πονάει».
Είχε την τύχη να τραγουδήσει και να συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους σύνθετες της εποχής της εκτός του Αττίκ, όπως οι: ο Χρήστος Χαιρόπουλος, Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Τάκης Μωράκης, Γιώργος Μουζάκης, Μίμης Πλέσσας, Πάνος Βισβάρδης και πλήθος άλλων εξαίσιων μουσικών και στιχουργών.

Την περίοδο της Κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Έκρυβε αγωνιστές, βοηθούσε διωκόμενους συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια στα πλαίσια της αλληλεγγύης και τραγουδούσε στα νοσοκομεία.

Έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός φέρει την υπογραφή της στο στίχο, ενώ παράλληλα συνέγραψε και πολλά βιβλία. Σημαντικό είναι το μεταφραστικό της έργο, όπου μεταξύ άλλων μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας, έζησε στη Χιλή, όπου δίδαξε ως καθηγήτρια φωνητικής στο Ωδείο και καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο. Σημαντικό σταθμό στη ζωή της, αποτέλεσε ή γνωριμία της με τον σπουδαίο Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα του οποίου μετέφρασε στα ελληνικά το κορυφαίο έργο του «Κάντο Χενεράλ». Από τον γάμο της με τον Γιώργο Χαλκιαδάκη γεννήθηκε μία κόρη, η γνωστή τραγουδίστρια Λήδα Χαλκιαδάκη.

Αυτή η σπουδαία προσωπικότητα της Δανάης Στρατηγοπούλου, της δυναμικής γυναίκας που χάραξε την εποχή της, ως τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, ποιήτρια, μεταφράστρια, δημοσιογράφος και αγωνίστρια για την ελευθερία του λαού μας, προβάλλεται μέσα από μια παράσταση στον Πολυχώρο «Εκστάν» στα Πατήσια..
Η παράσταση πραγματοποιείται με αφορμή τα 20 χρόνια από την απονομή του παρασήμου “Orden – Libertador O΄ Higgins” της Δημοκρατίας της Χιλής το 1998 στην Πρεσβεία της Χιλής, για τη μεγάλη προσφορά της στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Χιλής.

Το παράσημο αυτό απονέμεται σε διεθνείς προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στον πολιτικό, καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Την παράσταση "Δανάη" παρακολούθησαν το Δ.Σ και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαρών Μεσσηνίας. Ο δραστήριος Σύλλογος παραβρέθηκε στον Πολυχώρο Εκστάν για να τιμήσει τον συμπατριώτη μας Γρηγόρη Χαλιακόπουλο και το έργο που έγραψε, ο οποίος υπήρξε φίλος της αξέχαστης Δανάης Στρατηγοπούλου.

Με την παρουσία τους έδωσαν ξεχωριστό τόνο στη θεατρική βραδιά ενώ στο τέλος παραβρέθηκαν και στο μουσικό πρόγραμμα του "ΕΚΣΤΑΝ" που ακολουθεί μετά την παράσταση.
Η Πρόεδρος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαρών Κυριακή Μουτεβελή, δήλωσε για την παρουσία τους στη θεατρική παράσταση:
«Θελήσαμε να τιμήσουμε τον Μεσσήνιο συγγραφέα και δημοσιογράφο Γρηγόρη Χαλιακόπουλο για το έργο που έγραψε γι αυτό και παραβρεθήκαμε όλοι εκεί συλλογικά. Ήταν μια παράσταση που μας συγκλόνισε όλους, τόσο από πλευράς κειμένου όσο και από πλευράς ερμηνείας της ηθοποιού και τραγουδίστριας Κατερίνας Βαρδακαστάνη καθώς και του πιανίστα Νίνου Φυλακτού. Ήταν όλα φανταστικά και μάθαμε πολλά για την μοναδική Δανάη, το αηδόνι του Αττίκ, που ήταν και πολλά άλλα, όπως σπουδαία αγωνίστρια, συγγραφέας, δημοσιογράφος και μουσικός. Πληροφορηθήκαμε ότι η παράσταση ετοιμάζεται να παιχτεί και στην Καλαμάτα. Θα είμαστε εκεί για να ξαναδούμε στα πάτρια εδάφη την ωραία παράσταση του συμπατριώτη μας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών ετοιμάζει για το 2019 πολλές πολιτιστικές δράσεις με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού και τη σύσφιξη σχέσεων των μελών του».