Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 10:19

Σπουδαίες ταινίες με κλοπές από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Τις κλοπές θα έχουν ως θέμα οι ταινίες που θα προβάλλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αυτό το μήνα.

Την αυλαία της ενότητας ανοίγει ο Βιτόριο ντε Σίκα με την ταινία του “Κλέφτης ποδηλάτων” (7/2), ψηφισμένη ως μια από τις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ένα διαμάντι του παγκόσμιου σινεμά που δεν παλιώνει, δεν γερνάει και δεν ξεπερνιέται, μια ταινία καταδικασμένη να είναι αιωνίως επίκαιρη, όσοι οι λαοί, οι τάξεις και οι άνθρωποι παλεύουν για τον επιούσιο.

Τη σκερτσόζικη και σκανταλιάρικη διάσταση στην έννοια της «κλεψιάς» δίνουν τα γαλάζια μάτια του Πίτερ Ο Τουλ, η θηλυκή, κομψή και χαριτωμένη Οντρεϊ Χέπμπορν, από την κορυφή μέχρι τα νύχια ντυμένη με Ζιβανσί και το τολμηρό και ανατρεπτικό σενάριο στη ρομαντική κομεντί του Γουίλιαμ Γουάιλερ “Πώς να κλέψετε ένα εκ. δολάρια” (14/2).

Ακολουθεί μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές ταινίες της ιδιότυπης γκονταρικής φιλμογραφίας, το "Bande a part" (21/2), μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, βασισμένη στη νουβέλα "Fool a gold" της Dolores Hitchens, μέσα από την οποία ο Γκοντάρ δίνει την δική του άποψη για τις Αμερικάνικες γκανγκστερικές ταινίες, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στους αγαπημένους του συγγραφείς και καλλιτέχνες από τον Αραγκόν, τον Μπρετόν και τον Πόε, μέχρι τον Τσάπλιν, τον Ρενουάρ και τον Σαμπρόλ. Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Χιροκάζου Κόρε Eντα κάνει ένα ηχηρό σχόλιο πάνω στις σύγχρονες ηθικές αξίες και ταξικές ανισότητες με φόντο την πολύχρωμη βιτρίνα του ιαπωνικού ονείρου, μέσα από την υπέροχη ταινία του “Κλέφτες καταστημάτων” (27/2). Σίγουρα ένας από τους πιο ουμανιστικούς νικητές των Κανών και μία από τις πιο ανθρώπινες και σημαντικές ταινίες της χρονιάς, σε πρώτη προβολή στην Καλαμάτα από τη Λέσχη. Η ταινία θα προβληθεί κατ’ εξαίρεση, λόγω των οπτικοακουστικών προδιαγραφών της προβολής της, στον κινηματογράφο Cinecenter (Καλλιπατείρας 16) την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. και στις 9.30 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ, είσοδος ελεύθερη κάτω των 18.

Η επιμέλεια της αφίσας έγινε από την Εύα Χασάπη από το Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, ενώ συνεργάστηκε για τις δράσεις της Λέσχης και η Γιώτα Κωνσταντακοπούλου.