Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 08:14

“Φιλουμένα Μαρτουράνο” από τη “Θεατρική διαδρομή” (βίντεο)

Γράφτηκε από την
“Φιλουμένα Μαρτουράνο” από τη “Θεατρική διαδρομή” (βίντεο)

 

Τη “Φιλουμένα Μαρτουράνο” του Εντουάρντο ντε Φιλίππο θα παρουσιάσει η “Θεατρική διαδρομή” στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από αύριο 7 ως τις 24 Φεβρουαρίου (εκτός Δευτέρας) στις 9 μ.μ., σε διασκευή της Ελένης Ράντου.

Λεπτομέρειες για την παράσταση έκαναν γνωστές χτες οι άνθρωποι της Θ.Δ., ενώ δεν έλειψαν τα σχόλια για το ΔΗΠΕΘΕ και για την ερασιτεχνική δημιουργία.

Για το θέμα δόθηκε χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου από τους συντελεστές και πρώτος μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος Αντώνης Κατσάς, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον πρόσφατο χαμό των 3 γυναικών στην παραλιακή ταβέρνα στην Καλαμάτα. Μία από τις άτυχες γυναίκες, η Ελένη Μπιτσώνη ήταν για χρόνια μέλος της ομάδας, “μέλος της οικογένειας” της Θ.Δ. κι έτσι ο κ. Κατσάς ευχήθηκε οι συγγενείς να έχουν κουράγιο και να αντιμετωπίσουν την απώλεια, όσο αυτό είναι δυνατόν. “Η Θ.Δ. κλείνει 25 χρόνια ζωής,  όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια υπηρετούμε το θέατρο. Προβάλλουμε την Καλαμάτα στα ερασιτεχνικά φεστιβάλ και πολλές φορές έχουμε κερδίσει πρώτα βραβεία” συνέχισε ο ίδιος.

Η πρόεδρος Μαρία Τούμπουρου σχολίασε πως το έργο αυτό είναι βαθιά λαϊκό και πως θα το απολαύσουν όλοι οι θεατές. “Η Φ. Μαρτουράνο έχει γράψει ιστορία” εξήγησε.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς είπε πως το έργο γράφτηκε το 1946 και το 1947 στάλθηκε επιστολή στον Πάπα για να το αφορίσει. Τελικά παίχτηκε μπροστά του, για να μπορέσει να το δει ο ίδιος και να σχηματίσει άποψη. Σε ένα χρόνο το κείμενο είχε γίνει θρύλος και παίχτηκε ως το 1984, σε 100 χώρες. Ο κ. Χαλκιάς ευχαρίστησε τη Θ.Δ. γιατί όλα αυτά τα χρόνια, “συναντιέται” η δικιά του ουτοπία με την “τρέλα” των μελών της ομάδας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης, υπογραμμίζοντας πως διαμορφώνουν το κοινό σε μεγάλο βαθμό. “Οποιος θέλει μπορεί να κάνει παραστάσεις και να έρθει ο κόσμος. Υπάρχει μία αρνητική στάση απέναντι στους ερασιτέχνες. Ποιος στηρίζει αλήθεια τον πολιτισμό στην Καλαμάτα; Από το υπουργείο Πολιτισμού ως τη δημοτική αρχή, βλέπουμε πως δεν επενδύει κανείς στο ΔΗΠΕΘΕ. Οτι λειτουργεί στο πλαίσιο ενός κλειστού κύκλου και συντεχνιών. Ετσι όπως είναι οι συνθήκες οι οικονομικές, λειτουργεί ευκαιριακά και δουλεύει με μεγάλο ρίσκο” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαλκιάς.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κατσάς έσπευσε να τονίσει πως “είμαστε κοντά στο ΔΗΠΕΘΕ και το στηρίζουμε. Πρέπει να υπάρχει, γιατί είναι σχολή για εμάς. Μακάρι όμως ο Δήμος να έλυνε το πρόβλημα της στέγης για τους ερασιτέχνες, οριστικά. Εμείς φτιάξαμε ένα στολίδι, εκεί που μας παραχώρησε τη δυνατότητα ο Δήμος, σε ένα χώρο στην Αγία Τριάδα. Θέλω ακόμη να πω να μην ξεχνάμε ότι οι ερασιτέχνες, δεν παίρνουν καμία άλλη ανταμοιβή, παρά το χειροκρότημα. Ενα παράπονο που έχω ακόμη, είναι ότι 25 χρόνια δεν μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους πρόσωπα που σχετίζονται με την πολιτική” πρόσθεσε κλείνοντας.

Τέλος, ο Απόστολος Ασημακόπουλος, γραμματέας, έκανε γνωστό πως τα εισιτήρια προπωλούνται πρωί και απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο, στην τιμή των 10 ευρώ. Τα εισιτήρια στην πόρτα στοιχίζουν 12 ευρώ και το μειωμένο (και για συλλόγους) 8.

Γ.Σαρ.

 

 


NEWSLETTER