Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 08:28

Διεθνές Σχολείο Θεάτρου το καλοκαίρι στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Το Διεθνές θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας (Kalamata Drama International Summer School / KaDISS) θα εγκαινιαστεί φέτος το καλοκαίρι στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για ένα νέο διεθνή θεατρικό θεσμό με διακεκριμένους καθηγητές διεθνούς φήμης και μαθητές από όλο τον κόσμο. Ένα εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας 3 εβδομάδων, με γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά, το οποίο εγκαινιάζεται  από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου  και θα διεξάγεται ετησίως στην πόλη της Καλαμάτας.

Επικεφαλής είναι ο πρωτοποριακός βρετανός σκηνοθέτης Andrew Visnevski, καθηγητής στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου του Λονδίνου (RADA) έως και το 2017 και συνεργαζόμενος καθηγητής, σήμερα, στη νεοσύστατη σχολή Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.

Συμμετέχουν και άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές όπως η Ιόλη Ανδρεάδη, η Gabrielle Moleta και η Adrienne Thomas.

Το Kalamata Drama International Summer είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας και σύμπραξης με βάση την εκπαίδευση του δημοφιλούς Βρετανικού Οργανισμού Theatre Alive! και του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Το καλοκαιρινό αυτό σχολείο απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο.

Λειτουργία και στόχοι

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “Στόχος του KaDISS είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, απόφοιτοι δραματικών σχολών και νέοι που έχουν ήδη επαγγελματική εμπειρία στο θέατρο, καθώς και σε άλλους τομείς των παραστατικών τεχνών όπως η όπερα και το μιούζικαλ όπου απαιτούνται υποκριτικές ικανότητες, να θέσουν σωστές βάσεις για το θέατρο ή να αναπτύξουν/βελτιώσουν τις μεθόδους και τις ικανότητές τους στην υποκριτική. Αυτό το θερινό σχολείο διάρκειας τριών εβδομάδων, αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή, για σπουδαστές δραματικών σχολών ή ηθοποιούς που βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο της καριέρας τους, καθώς και για όσους επιθυμούν μια “αυστηρή” επανεκτίμηση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί η ευελιξία της ερμηνείας του ηθοποιού μέσα από τη συνάντηση των δύο θεμελιωδών ειδών του ευρωπαϊκού θεάτρου.Μέσω της εμβάθυνσης και της εξερεύνησης της δραματικής γλώσσας του Σαίξπηρ (Scene Study) και του Ελληνικού Κλασικού Θεάτρου (Classical Theatre Lab) ως των δύο θεμελίων της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και μέσω των Physical Performance και Vocal Performance, το εντατικό αυτό θερινό σχολείο, στοχεύει στην πλήρη επανεξέταση του “υλικού” του κάθε ηθοποιού μέσα από αιτιολογημένη προετοιμασία, εστιασμένη ενέργεια, τόνωση της φαντασίας, καθώς και ενίσχυση των δεξιοτήτων του, στο πλαίσιο της ερμηνείας.

Τα καθημερινά μαθήματα Vocal and Physical performance (Μαθήματα Φωνής και Κίνησης) ενισχύουν την αυτοπειθαρχία του μαθητή και απελευθερώνουν το σώμα του ηθοποιού παρέχοντας του δεξιότητες που τον οδηγούν στην προοπτική της σύγχρονης θεατρικής πρακτικής μέσω σωματικής ευελιξίας (flexibility) και έκφρασης (expression).

Τα μαθήματα θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα από μια ομάδα διακεκριμένων καθηγητών διεθνούς φήμης.

Θα διεξάγονται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 16:00 και Σάββατο 9:00 έως 13:00 -από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου- στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Θερινό Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας KaDISS 2019 λήγει την 31η Μαρτίου 2019.