Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 12:59

Συνάντηση με τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου

Γράφτηκε από την
Συνάντηση με τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου

Σε συνάντηση με τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου μας προσκαλούν τη Δευτέρα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, το βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις- Δήμητρα Δημοπούλου" και οι εκδόσεις Καστανιώτη.

Η αφορμή για την συνάντηση αυτή, που θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης (Αριστομένους 33), είναι το μυθιστόρημα της συγγραφέα "Μετά φόβου".

Με την Ελένη Πριοβόλου θα συνομιλήσει η καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας Τόνια Καραλιά.

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δύο κορίτσια, φίλες επιστήθιες, σχεδόν αδελφές, μεγαλώνουν στην ελληνική ύπαιθρο, σε περιβάλλον ασφυκτικό, που τις εκπαιδεύει στο κυρίαρχο μοντέλο ηθικής, εμφυσώντας τους το φόβο και την ενοχή. Η Αρίστη, φύσει ανήσυχη, ανακαλύπτει τις πηγές του φόβου μέσα από την έρευνα και τη μάθηση. Αναζητεί αλήθειες γύρω από τη θέση της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, την ελευθερία της σκέψης, την πολιτική και τον έρωτα. Η Διαλεχτή μένει στα «αβαθή» και «σίγουρα» νερά· αθάρρευτη και αδρανής κάνει κάθε φορά μικρά και δειλά βήματα στη ζωή. Η σχέση των δύο κοριτσιών δοκιμάζεται όταν ανάμεσά τους μπαίνει ο Διονύσης Αρχοντής, άντρας ορμητικός, το αρχέτυπο του Βάκχου. Eκτοτε, οι δύο φίλες πορεύονται με δύο εαυτούς: τον φανερό και τον κρυφό. Οι ζωές τους περνούν από συμπληγάδες, από την εποχή του εθνικού διχασμού μέχρι την αρχή του Εμφυλίου, καθώς τα γεγονότα συγκλονίζουν την Ελλάδα, που πασχίζει να βγει από τις παλιές φεουδαρχικές της δομές και να αστικοποιηθεί.

Ενα βιβλίο για την αναζήτηση της ελευθερίας, για το φόβο και την υποταγή, για τα όνειρα και τις αυταπάτες.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Πριoβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου όπου και έζησε μέχρι τα 18 της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο την στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί επί 23 έτη. Αγαπάει πολύ τα παιδιά και στα βιβλία της προσπαθεί να πλησιάσει τον παιδικό κόσμο και την ευαίσθητη παιδική ψυχή. Το μυθιστόρημά της για ενήλικες "Οπως ήθελα να ζήσω" (Καστανιώτης, 2009) τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Εχει καταθέσει 18 βιβλία για παιδιά και εφήβους και τρία μυθιστορήματα για μεγάλους.


NEWSLETTER