Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 08:27

“Η οχυρωμένη πολιτεία της Μεθώνης” την Κυριακή στην Πλάκα

Γράφτηκε από την
“Η οχυρωμένη πολιτεία της Μεθώνης” την Κυριακή στην Πλάκα

Διάλεξη με θέμα “Η οχυρωμένη πολιτεία της Μεθώνης στα τέλη του 17ου – αρχές 18ου αιώνα” διοργανώνει την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνικής Εταιρείας, στην Πλάκα (οδός Τριπόδων 28) ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης.

Ομιλήτρια θα είναι η Ι. Στεριώτου δρ. Αρχιτεκτονικής η οποία έχει μελετήσει σε βάθος τη φρουριακή αρχιτεκτονική, που ήταν και το θέμα της διδακτορικής της διατριβής. Μετά τη διάλεξη το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει στο επίπεδο της αίθουσας διαλέξεων ένα τμήμα αναλημματικού τοίχου της Ακρόπολης και στο υπόγειο του κτηρίου ένα τμήμα της οδού Τριπόδων.

Η οδός Τριπόδων, αναφέρεται στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες, σαν ο μακροβιότερος δρόμος της πόλης που έχει διατηρήσει την ίδια ονομασία για 25 σχεδόν αιώνες. Ηταν ένας από τους φαρδύτερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, με πλάτος έξι μέτρα και ο πιο σύντομος για να πάει κάποιος από το θέατρο του Διονύσου έως την Αγορά. Ξεκινούσε από την είσοδο το τεμένους του Διονύσου, πήγαινε περιφερειακά της Ακρόπολης προς την ανατολική πλευρά, διέτρεχε το βόρειο τμήμα του ιερού βράχου και κατέληγε στο Πρυτανείο της Αγοράς. Την αρχαία αυτή οδό, διέσχιζαν και οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες που γίνονταν προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Πήρε το όνομά της από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της.

 


NEWSLETTER