Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 16:02

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Μεθαύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Στις 8 μ.μ., το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας θα συνεορτάσει για πρώτη φορά και θα παραδοθεί στον μαγικό κόσμο των λαϊκών παραμυθιών.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανοιχτή πρόσκληση στην εκδήλωση, η οποία έχει τίτλο «Βούβες κι όλο αυτιά… Ακούμε και λέμε ιστορίες της προφορικής παράδοσης»:

«Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας θα φορέσει τα γιορτινά του και θα υποδεχτεί 11 ολόκληρους παραμυθάδες, με ιστορίες από όλο τον κόσμο για μεγάλους και μικρούς. Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι μια νέα γιορτή, μα οι ιστορίες είναι τόσο παλιές όσο ο λόγος, το σκοτάδι και το φως. Παραμυθάδες σε χρόνους και τόπους μακρινούς τις κουβάλησαν για χάρη μας και τις κουβαλάνε ακόμα. Ολους αυτούς θα μαζευτούμε να τιμήσουμε, με τον  τρόπο που αγαπούσαν… με ιστορίες. Σας περιμένουμε όλους, σε μια γιορτή που δεν έχει κάτι να μας πει, μα έχει τόσα να μας θυμίσει!».

 

ΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ

Στον μεθαυριανό «μαραθώνιο» παραμυθιών και λαϊκών ιστοριών, θα αφηγηθούν (εδώ με αλφαβητική σειρά) οι: Βέρα Αισώπου, Γεωργία Γκότση, Κατερίνα Γυφτάκη-Μπεκ, Αλκη Δίμιζα, Χριστίνα Δίμιζα, Αγγελική Θεοδωρακοπούλου, Ελένη Μπαρδαμάσκου, Ελευθερία Παγουλάτου, Λίλλυ Τριαντάρη, Σπύρος Τσίρος και Θεοδοσία Ψευτέα.

 

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Στο σημείωμά του ο Στάθης Γυφτάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η προφορική αφήγηση αποτελεί τον πυρήνα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (World Storytelling Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης "Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων", που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991. Από εκεί η ιδέα έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας, όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη "Γιορτή των Ιστοριών" διάρκειας 5 εβδομάδων. Στη συνέχεια βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από το 2005 απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα.

Στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010, από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με επίσημο προσκεκλημένο τον Mats Rehnman, Σουηδό αφηγητή και μέλος του Fabula Storytelling Organization ο οποίος φιλοτέχνησε το λογότυπο της Παγκόσμιας Hμέρας.

Στην Καλαμάτα, είναι η πρώτη φορά που τη γιορτάζουμε…».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER