Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 08:09

Δέκα ομάδες στον φετινό σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δέκα ομάδες στον φετινό σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας

Δέκα ομάδες σαϊτομάχων θα συμμετάσχουν στον φετινό σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας που θα διεξαχθεί την Κυριακή του Πάσχα, αργά το απόγευμα, στο χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο και την πλατεία Οθωνος.

Συγκεκριμένα, θα πάρουν μέρος: Το “Κούγκι” του Χρήστου Σαμιώτη, οι “Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη” του Κώστα Σωτηράκου, η “Αγία Λαύρα” των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου, “Το μπουλούκι της Φυτειάς” των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου, η “Παραδοσιακή Φυτειά” του Παύλου Κρεμμύδα, το “Κρυφό Σχολειό” των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, οι “Επίλεκτοι” του Παντελή Ζησιμάτου, ο “Νικηταράς” του Γιάννη Βαρελά και του Δημήτρη Νίκα, οι “Βετεράνοι Ράχης-Κουφού Ελιές” του Τάκη Παντελόπουλου και η “Καλαμάτα 1821” του Θανάση Κολόζη.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σαϊτομάχων Δήμου Καλαμάτας καλεί “όλους τους Καλαματιανούς και τους επισκέπτες της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, την Κυριακή του Πάσχα να έλθουν και να συμμετέχουν στη μέθεξη από το σπουδαίο έθιμο της πόλης μας, τον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας.

Ενα έθιμο που στοιχειοθετήθηκε τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση και δομήθηκε στη σημερινή του μορφή τα ύστερα μεταπελευθερωτικά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο τιμώνται κυρίως οι ένδοξοι απελευθερωτικοί πόλεμοι, αλλά και έτσι συνεχίστηκε η «πολεμική» εκπαίδευση, καλλιεργήθηκε το πολεμικό μένος και η συνεχής εγρήγορση των ανδρών για τις ανάγκες της πατρίδος.

Οι συνεχιστές του εθίμου, οι σημερινοί σαϊτομάχοι, κρατούν με πολλές προσωπικές θυσίες και στερήσεις αλώβητο το τοπικό έθιμο, άσβεστη την εθνική μνήμη, συνεπικουρούμενοι μερικώς από τον Δήμο Καλαμάτας και ελπίζουν στη συνέχισή του, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των εμπλεκομένων μα κυρίως των θεατών”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER