Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 10:13

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κοζάνη το Λύκειον Ελληνίδων

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κοζάνη το Λύκειον Ελληνίδων

 

Εκπαιδευτική εκδρομή μελών των χορευτικών ομάδων του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας στην Κοζάνη και στα χωριά Καισάρεια και Αιανή Κοζάνης πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 19-21 Απριλίου.

Εκεί παρακολούθησαν την αναβίωση των εθίμων των Λαζαρίνων. Στα χωριά της Κοζάνης το έθιμο των Λαζαρίνων ανήκει στην κατηγορία των γυναικείων χορευτικών δρώμενων. Ντυμένες με τις υπέροχες πολύχρωμες φορεσιές τους ,οι Λαζαρίνες τραγουδούν αντιφωνικά με μεράκι και αυθεντικότητα τα «Λαζαριάτικα» τραγούδια. Ένας κύκλος μονοφωνικών τραγουδιών, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, που το καθένα χωριστά, αποτελεί ένα μικρό αλλά ολοκληρωμένο έργο, με τα δικά του μουσικά ιδιώματα και ιδιότυπη τεχνική. Η ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων μαζί με τον δάσκαλο του ΛΕΚ Τάσο Μίχο και την έφορο χορού Άννα Μαύρου- Μπουζιάνη ακολούθησαν όλο το τυπικό του εθίμου, που περιλαμβάνει τα τραγούδια από γειτονιά σε γειτονιά, το δρώμενο της γάστρας, το προσκύνημα στην εκκλησία, τους χορούς στο προαύλιο της εκκλησίας, τους χορούς και τα τραγούδια στην πλατεία του χωριού και τέλος την κατάληξη των Λαζαρίνων στο κονάκι για να δώσουν τις ευχές της επόμενης χρονιάς!

Αναβίωση εθίμων του τόπου

Το "Μοιρολόϊ" ή το "Θρήνο της Παναγιάς" παρουσιάζει με τμήμα της Χορωδίας του το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας στην προσπάθεια του να αναβιώσει τα έθιμα του τόπου. Η αναβίωση θα γίνει μέσα στις εκκλησίες μπροστά στον Εσταυρωμένο σήμερα το βράδυ. Φέτος, το "Μοιρολόϊ της Παναγίας" θα ειπωθεί στο ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμάτας σε 3 ρυθμούς: Μικράς Ασίας, Μυτιλήνης και Καλύμνου. Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας με σχετική ανακοίνωση ευχαριστεί θερμά τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, καθώς και τους ιερείς και επιτρόπους του ναού για τη συνεργασία.


NEWSLETTER