Κυριακή, 19 Μαϊος 2019 17:06

«Ταξιδιωτικά σχόλια. Σύγχρονοι περιηγητές» στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας

Γράφτηκε από την
«Ταξιδιωτικά σχόλια. Σύγχρονοι περιηγητές» στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας

 

Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 14, Κολωνάκι) καλωσόρισε την περασμένη Τρίτη το κοινό στο άνοιγμα της έκθεσης «Ταξιδιωτικά σχόλια. Σύγχρονοι περιηγητές».

Η έκθεση φιλοξενεί 10 έργα Ελλήνων εικαστικών που προέκυψαν από την επαφή τους με την περιηγητική γραμματεία (15ος-20ός αι.). Οι εικαστικοί επισκέπτονται μέσα από τα κείμενα των «ταξιδιωτών» διάφορους τόπους της Ελλάδας και γνωρίζουν την ενδυμασία των κατοίκων.

Χρησιμοποιώντας νέα εκφραστικά μέσα, όπως video art, installation, performance κ.ά., ή και συνδυάζοντας διάφορα είδη τέχνης μεταξύ τους, μετατρέπουν τις εντυπώσεις τους σε τέχνη. Με τα έργα τους δημιουργούν το έδαφος για περισσότερο ή λιγότερο απρόσμενες νοηματοδοτήσεις, ενώ παράλληλα επιχειρούν συμβολικές προεκτάσεις που αφορούν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ετσι, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα hub που συγκεντρώνει τα ταξιδιωτικά σχόλια που προέκυψαν από το οδοιπορικό τους. Συμμετέχουν με έργα τους οι: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Ινώ Βαρβαρίτη, Σοφία Γρηγοριάδου, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Ολγα Ευαγγελίδου, Μαίρη Θηβαίου, Ηρακλής Κοπίτας, Ζωή Σκλέπα, Ηλέκτρα Σταμπούλου. Επιμέλεια: Τάνια Βελίσκου, μουσειολόγος.

Η έναρξη της έκθεσης πλαισιώθηκε με ομιλία της δρ. Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου, ιστορικού τέχνης, επίτιμης επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα «Η ελληνική ενδυμασία στα χαρακτικά των ξένων περιηγητών. Μαρτυρία ή παραπλάνηση;».

Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2019 με θέμα «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού. Το μέλλον της παράδοσης», στόχος του οποίου ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων ως κομβικών σημείων, όπου αναπτύσσονται συνεργασίες, δημιουργούνται δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών και οργανώνονται δράσεις που εμπνέουν τον σύγχρονο άνθρωπο και υπηρετούν τις ανάγκες του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 25 Μαΐου και είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα-Σάββατο, από τις 10 π.μ. έως 7 μ.μ.

 


NEWSLETTER