Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 07:56

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Λαογραφικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Λαογραφικό Καλαμάτας

 

 

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιόρτασε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας το Σάββατο και την Κυριακή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό του.

Η πρόεδρος του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων Μαρία Γερανέα - Παπούλια παρουσίασε και ξενάγησε στις συλλογές του Μουσείου (Αγίου Ιωάννου 12 και Κυριακού) πλήθος κόσμου, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Την Κυριακή έγινε στο Μουσείο εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά (8-12 ετών) με τίτλο: «Ανακαλύπτουμε επαγγέλματα κι ασχολίες της πόλης μας από τα παλιά χρόνια». Οι οικογένειες συζήτησαν για τα επαγγέλματα και τις ασχολίες των ανθρώπων σε παλαιότερες εποχές, πολλές από τις οποίες δεν εξασκούνται ή έχουν αλλάξει, ωστόσο, υπάρχουν στο μουσείο τα εργαλεία τους και αντικείμενα παραγωγής ως εκθέματα. Αναζήτησαν σε ομάδες τα εργαλεία του επιπλοποιού, τον αργαλειό, κεντήματα, πήλινα αγγεία, μήτρες από βιομηχανοποιημένα σαπούνια, τεκμήρια από την αμπελουργία κ.α. Αναζήτησαν τις ονομασίες τους, τη χρήση τους και στη συνέχεα τα παρουσίασαν στις άλλες ομάδες συζητώντας και σχολιάζοντας τις θεματικές. Η ανταπόκριση των οικογενειών ήταν πολύ θετική και τονίστηκε η επιθυμία όλων για συνέχεια των εκπαιδευτικών δράσεων. Ο σχεδιασμός και η εμψύχωση της εκπαιδευτικής δράσης έγινε από τις Κατερίνα Τζαμουράνη και Μαίρη Τσουλάκου αρχαιολόγους, μέλη του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων.


NEWSLETTER