Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 16:38

Ρεκόρ θεατών στο φετινό Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ρεκόρ θεατών στο φετινό Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Τον μεγαλύτερο αριθμό θεατών από όλες τις προηγούμενες χρονιές είχε το φετινό 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Φεστιβάλ, τον οποίο δημοσιοποίησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Κουφουδάκης καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου, οι ακροατές ξεπέρασαν τα 2.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και επιβεβαιώνει την καθιέρωσή του Φεστιβάλ ως θεσμό.

Η έναρξη έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2018, με την παράσταση «Agua e vinho. H κιθάρα διηγείται». Ο Αντώνης Κουφουδάκης παρουσίασε στο κοινό έργα των J.S. Bach, M. Giuliani και L. Brouwer στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε ρεσιτάλ κιθάρας.

Την ίδια βραδιά, το Φεστιβάλ, συμβάλλοντας στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, παρουσίασε τον Λουκά Αθηναίο - Αθηνάδη, διακριθέντα του 7ου Διαγωνισμού Κιθάρας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης», ο οποίος παρουσίασε έργα των A.Piazzolla και J. Turina.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής ακολούθησε η παράσταση «Ο μαγικός κόσμος της μουσικής». Μαθητές των δημοτικών σχολείων ήρθαν σε επαφή με μουσικούς όρους, γνώρισαν την κιθάρα, καθώς και άλλα μουσικά όργανα, μέσα από εμψυχωτές - μουσικούς σε μια διαδραστική παράσταση, σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητικών ομάδων. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη και στις 4 αυτές παραστάσεις. Οι συντελεστές ήταν οι: Βίκυ Βασιλειάδη (φλάουτο), Παναγιώτα Ηλιοπούλου (αφήγηση παραμυθιού), Κατερίνα Παλαιολόγου (τραγούδι), Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα), Νικόλαος Παλαιολόγος (ούτι, γιαλί ταμπούρ, ραμπάμπ).

Σύνθεση τραγουδιών: Νίκος Τσότρας.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας σειρά είχε η «Συναυλία Fingerstyle». O Αμερικάνος κιθαριστής Trevor Gordon Hall, έχοντας ήδη 8 δίσκους στο ενεργητικό του και η Εύα Ατματζίδου, η πρώτη Ελληνίδα fingerstyle ακουστική κιθαρίστρια παρουσίασαν δικές τους συνθέσεις για ακουστική, δωδεκάχορδη κιθάρα και Kalimbatar (συνδυασμός κιθάρας με Kalimba - αφρικανικό πιάνο).

Την επόμενη μέρα οι δύο καλλιτέχνες, στο Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» εισήγαγαν το κοινό στον κόσμο του fingerstyle.

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στο στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας οι φίλοι της κιθάρας απόλαυσαν μία μοναδική συναυλία με ένα από τα καλύτερα ντουέτα τάνγκο στον κόσμο. Ο Giampaolo Bandini και ο Cesare Chiacchiaretta έπαιξαν τα δημοφιλέστερα έργα του A. Piazzolla και για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα των L. Brouwer και S. Rapezzi, που έχουν αφιερωθεί στο ντουέτο. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη.

Στις 16 και 17 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» ο Θάνος Μήτσαλας, ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες κιθαριστές με διεθνή καριέρα δίδαξε masterclass. Οσοι συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να κάνουν ατομικά μαθήματα με το σπουδαίο σολίστ και να συζητήσουν μαζί του θέματα ερμηνείας και τεχνικής.

Στις 18 Μαρτίου, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας ο Θάνος Μήτσαλας έδωσε ρεσιτάλ κιθάρας, με έργα G. Drozd, S. Iannarelli, M. Llobet, J. Rodrigo και S. Assad.

 

Το Σάββατο 13 Απριλίου στο Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος», διαγωνίστηκαν στην Παιδική Κατηγορία όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006, παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Μελαγχολικό σκίτσο» του Γιώργου Νούση και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Το επίπεδο ήταν εξαιρετικό και η επιτροπή (πρόεδρος: Κώστας Κοτσιώλης, μέλη: Μαρία Κολόζου, Σωκράτης Μαστροδήμος, Κώστας Ηλιάδης) έβγαλε τα εξής αποτελέσματα: Ηλιάνα Ρούσσου - Α΄ Bραβείο, Γεωργία Χριστίνα Γκλεγκλέ - Β΄ Bραβείο, Ιωάννα Αγγελή - Γ΄ Βραβείο, Σταυρούλα Κοτσομύτη - Γ΄ Βραβείο, Χαράλαμπος Κουσούλης - Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του υποχρεωτικού έργου Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος – έπαινος Ηλιάνα Ρούσσου, A΄ Bραβείο (παιδική κατηγορία).

Την ίδια μέρα έγινε ο διαγωνισμός της Εφηβικής Κατηγορίας με μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο. Εδώ διαγωνίστηκαν όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2003, παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «The song of Peter» του Θεόδωρου Παναγόπουλου και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Η επιτροπή ανακοίνωσε τα εξής βραβεία και επαίνους: Δημήτρης Αποστολόπουλος - Α΄ Βραβείο, Νάνσυ Παπασπυριδάκου - Β΄ Βραβείο και Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του υποχρεωτικού έργου, Ιάσων Γεωργιόπουλος - Γ΄ Βραβείο, Κωνσταντίνα Κουδούνη - έπαινος, Δημήτρης Αποστολόπουλος - A΄ Βραβείο (εφηβική κατηγορία). Η ημέρα έκλεισε με την «Παράσταση flamenco» με το τρίο του Σωκράτη Μαστροδήμου. Ο σπουδαίος κιθαριστής, που διδάσκει στην Σεβίλλη, έφερε τον κόσμο κοντά στην ισπανική παράδοση. Μαζί με την χορεύτρια flamenco Δήμητρα Καραγιάννη και τον Ισπανό τραγουδιστή Raul Levia Amador χάρισαν μια μουσικοχορευτική παράσταση με συγκίνηση και μαγεία.

Το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας αποχαιρέτησε το κοινό του με το τρίπτυχο: τραγούδι (cante), χορός (baile) και κιθάρα (toque), με μια παράσταση - γιορτή για το κλείσιμο, με έργα εμπνευσμένα κυρίως από την ρυθμολογία της παραδοσιακής φόρμας flamenco.

Την Κυριακή 14 Απριλίου στο Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» ολοκληρώθηκε ο 8ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» με την κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας. Σημειώνεται πως το σύνολο των διαγωνιζομένων στις 3 κατηγορίες έφθασε τους 35, αριθμός - ρεκόρ για το Φεστιβάλ. Και στην κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας το επίπεδο ήταν εξαιρετικό.

Η επιτροπή (πρόεδρος: Κώστας Κοτσιώλης, μέλη: Μαρία Κολόζου, Σωκράτης Μαστροδήμος, Κώστας Ηλιάδης, Αντώνης Κουφουδάκης) αποφάσισε για τα βραβεία και τους επαίνους ως εξής: Παναγιώτης Τζώρτζης - Α΄ Βραβείο, Γιάννης Ζερβάκης - Β΄ Βραβείο, Χριστίνα Παλατζόγλου - Γ΄ Βραβείο, Λουκάς Αθηναίος - Αθηνάδης - Α΄ έπαινος, Κωνσταντίνα Ανδρίτσου - Β΄ έπαινος, Ακης Σιψάς - Γ΄ έπαινος, Παναγιώτης Τζώρτζης - Α΄ Βραβείο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε μικρή συναυλία των διακριθέντων νέων κιθαριστών, καθώς και η τελετή απονομής των βραβείων, των επαίνων και των αναμνηστικών διπλωμάτων. Ως Α΄ Βραβείο στην Παιδική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα με την θήκη της, συνολικής αξίας 270 ευρώ. Ως Α΄ Βραβείο στην Εφηβική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα με την θήκη της, συνολικής αξίας 415 ευρώ. Ως Α΄ Βραβείο στην κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας δόθηκε μια κιθάρα του Ελληνα κατασκευαστή Βασίλη Συγλέτου, αξίας 3.000 ευρώ (χειροποίητη κλασική κιθάρα με καπάκι από έλατο και πλάτη από βραζιλιάνικο παλίσανδρο), καθώς και συμμετοχή σε συναυλία του 9ου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Τα Β΄ (120 ευρώ δωροεπιταγή) και Γ΄ (80 ευρώ δωροεπιταγή) βραβεία που δόθηκαν και στις 3 κατηγορίες ήταν προσφορά του Συλλόγου «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων και Φίλων των Σπουδαστών των Σχολών της «Φάρις»).

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER