Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 10:29

Ολοκληρώθηκε η «Γιορτή Καρπουζιού»

Γράφτηκε από τον

«Οι αγρότες της περιοχής δεν είναι άνθρωποι που ζητούν ελεημοσύνη, οίκτο και λύπηση. Οι αγρότες της περιοχής έχουν δύναμη και το έχουν αποδείξει πολλές φορές. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια προοπτική, ένα όραμα που θα μας δείξει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς όλοι ξέρουμε τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε». Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των αγροτών Ευάγγελος Κοροβήλας στην ομιλία του στην «Γιορτή καρπουζιού» που έκλεισε με διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στον Αγρίλη Φιλιατρών. Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα της καλλιέργειας και τις προκλήσεις που υπάρχουν, σημειώνοντας πως από τους πολιτικούς όχι μόνο δεν είχαν βοήθεια αυτά τα χρόνια, αλλά έχουν κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Στη γιορτή λήξης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν άφθονο δωρεάν καρπούζι προσφορά των παραγωγών μετά από μια δύσκολη χρονιά όπως επισήμαναν όλοι, που κυρίως είχε να κάνει με την τιμή πώλησής του. Επίσης στον χώρο υπήρχε έκθεση με περίπτερα συλλόγων και συνεταιρισμών της περιοχής προβάλλοντας τα προϊόντα τους, όπως και διαφόρων επαγγελματιών, ενημερωτικά παιχνίδια από το Σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ», διασκέδαση για τους μικρούς με τον ηθοποιό και εμψυχωτή βιωματικών ομάδων Βασίλη Φλώρο, με δημιουργίες στο περίπτερο του Εικαστικού Εργαστηρίου με τον ζωγράφο Νίκο Ζαχαρίου, αλλά και τους μεγάλους με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και την ορχήστρα του Γιάννη Καλογερόπουλου.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής η δημοτική σύμβουλος Βιβή Παντελάκη σημειώνοντας ότι σκοπός της γιορτής είναι η προβολή του καρπουζιού, κάτι το οποίο προσπαθούν και κάνουν και στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Τα συγχαρητήρια του στην Οργανωτική Επιτροπή έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς σημειώνοντας ότι χάρη στις προσπάθειές τους η γιορτή έκλεισε 6 χρόνια. Είπε ότι «φέτος ήταν μια χρονιά δύσκολη για τους παραγωγούς γι΄ αυτό είναι αναγκαία η ύπαρξη συγκεκριμένων δομών αλλά και οργάνωσης των παραγωγών, ώστε να σταματήσει η στρεβλή λειτουργία της αγοράς, γιατί εκεί είναι που πάσχει η αγροτική οικονομία.

Η Περιφέρεια με την στρατηγική που ακολουθεί, αγωνίζεται να κλείσει αυτή την ψαλίδα. Χρειάζεται προγραμματισμός και κανόνες. Και σε αυτό η Περιφέρεια έχει ενεργό ρόλο, καθώς σχεδιάζει την δημιουργία δημοπρατηρίου Πελοποννήσου με αντένα σε κάθε νομό. Κάλεσε όμως και τους παραγωγούς να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών -κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα».

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι ο δήμος με ό,τι μέσα έχει, προσπαθεί πάντα να είναι στο πλευρό των αγροτών και να τους στηρίζει, ενώ τόνισε πως προχωρά η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής με την δημιουργία του πρωτοκόλλου πιστοποίησης Τριφυλιαgap.

Την γιορτή χαιρέτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδαμόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη τα προϊόντα της περιοχής να φεύγουν με ταυτότητα, ενώ υποστήριξε ότι τα δημοπρατήρια πρέπει να γίνονται στον τόπο που παράγονται τα προϊόντα.

Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μίλησε για την εξαγωγική δυναμική της περιοχής και την εξωστρέφεια που έχει, σημειώνοντας ότι είναι μια δυναμική που την έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Τάκης Λεβεντογιάννης ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους και την υποστήριξή τους, υπογραμμίζοντας ότι η ποιότητα της περιοχής έχει φτάσει στο άριστο. Χρειάζεται όμως και η υποστήριξη από την Πολιτεία όπως είναι η δημιουργία ενός δημοπρατηρίου στα Φιλιατρά.

Εκ μέρους των παραγωγών κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αγγελος Κοροβήλας που αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του καρπουζιού και την προοπτική της σε συνθήκες κρίσης. Επισήμανε ότι οι αγρότες της Τριφυλίας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο τεχνογνωσίας τόσο στην παραγωγή του καρπουζιού όσο και άλλων προϊόντων, με πολύ καλή ποιότητα που φέρνουν τα κηπευτικά της περιοχής στα πρώτα ράφια των σούπερ μάρκετ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώντας για το καρπούζι επισήμανε την καλλιέργεια της ποικιλίας καρπουζιού γκρίσμπι στην περιοχή που γέννησε ελπίδες. Ομως το γεγονός ότι πλέον οι αγορές δεν το θέλουν όπως και το ότι η Ηλεία με τα θερμοκήπια έχει έρθει πολύ κοντά στις ημερομηνίες συγκομιδής της Τριφυλίας πρέπει να προβληματίσει τους παραγωγούς και να κοιτάξουν λίγο πιο πέρα.

Μίλησε ακόμη για τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών προς τα κάτω εκφράζοντας την απορία του αν παίζεται κάποιο εμπορικό παιχνίδι στις πλάτες των αγροτών, σημειώνοντας και την ύπαρξη κάποιων εμπόρων που δρουν τυχοδιωκτικά έχοντας στα χέρια τους μόνο ένα μπλοκ επιταγών χωρίς να μπορεί ο παραγωγός να ελέγξει την φερεγγυότητα του. Για αυτό, είπε, οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Οι ομάδες παραγωγών, τα συσκευαστήρια, η τυποποίηση είναι λέξεις κλειδιά που ακούγονται.

Μίλησε επίσης για την έλλειψη μητρώου αγροτών με αποτέλεσμα ο καθένας να το παίζει αγρότης και να παίρνει επιστροφή ΦΠΑ. Για το κόστος παραγωγής τόνισε ότι η συνεταιριστική οργάνωση, η ΕΑΣ, πουλά τα εφόδια ακριβότερα από τους ιδιώτες. Δεν μπορούν να ανταγωνιστούν συναδέλφους τους στο εξωτερικό όταν εκεί έχουν ΦΠΑ 4-7% στα εφόδια και εδώ 23%, λέγοντας ότι εκεί τα αναλώσιμα τα αγοράζουν 40-60% πιο κάτω από ό,τι εδώ. Συμπλήρωσε ότι πουλάνε τα προϊόντα τους με 13% ΦΠΑ σαν να είναι είδος πολυτελείας.

«Μας έταξαν δημοπρατήριο αλλά δεν το είδαμε, όπως και ότι θα έκαναν προβολή μέσα από το καλάθι προϊόντων, αλλά ούτε αυτό το είδαμε» πρόσθεσε.

Κλείνοντας σημείωσε ότι «οι αγρότες της περιοχής δεν είναι άνθρωποι που ζητούν ελεημοσύνη, οίκτο και λύπηση. Οι αγρότες της περιοχής έχουν δύναμη και το έχουν αποδείξει πολλές φορές. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια προοπτική, ένα όραμα που θα μας δείξει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς όλοι ξέρουμε τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε».