Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 08:28

“Τελέσιλλα” του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στην Αρχαία Μεσσήνη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
“Τελέσιλλα” του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στην Αρχαία Μεσσήνη (φωτογραφίες)

Το θεατρικό έργο “Τελέσιλλα” του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου από τα Φιλιατρά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι βρεθούν την Παρασκευή 2 Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη σε μία παράσταση που θα λάβει χώρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνισμού και την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Το έργο αυτό ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου, με στόχο την ανάδειξη της άγνωστης στους περισσότερους, ιστορικής ποιήτριας και ηρωίδας του Αρχαίου Άργους. Είναι ένας ύμνος στη Γυναίκα, τη Δύναμη και τη Δημοκρατία.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με δωρεάν είσοδο το Σάββατο 13 Ιουλίου στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Περάματος «Μίκης Θεοδωράκης», την Πέμπτη 25 Ιουλίου στο Θέατρο Άλσος Βεΐκου και την Παρασκευή 2 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιάννης Σταματίου, Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης, Χορογράφος: Αργυρώ Ταμβάκου, Ενδυματολόγος: Μαρία Γκούσκου, Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βαρδακαστάνη, Βοηθός Χορογράφου: Μαρία Πάπου, Κοστούμια: Βεστιάριο Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας – Θέατρο Εκστάν, Μακιγιάζ: New Life Beauty Club, Δημόσιες σχέσεις: Γιάννα Ακριβού, Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άρης Βασιλειάδης, Φωτογραφίες: Αιμίλιος Πέτρου, Βοηθός Παραγωγής: Αρσαλούις Σαπριτζιάν

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Λέκκας (Φλογέρες), Χρήστος Βιδινιώτης (Σάζι), Πασχάλης Τσέρνας (Κρουστά – Μπεντίρ), Φίλιππος Περιστέρης (Μονόχορδο, Αυλό του Πανός, Μπεντίρ, Κρουστά, Φλογέρα, Πλήκτρα), Συμμετοχή στα φωνητικά: Θέλμα Καραγιάννη, Ενορχήστρωση: Φίλιππος Περιστέρης

Ηχογράφηση - Μίξη: Studio eNCORE, P.A. Dove, Τελική επεξεργασία: Studio Pro216, Λάκης Χαλκιόπουλος, Παραγωγή: «Ίδρυμα Επιμένουμε Ελλάδα»

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:

Τελέσιλλα: Αργυρώ Ταμβάκου

Αλκμήνη: Κατερίνα Βαρδακαστάνη

Αρχόντισσα: Νταίζη Σεμπεκοπούλου

Άρχοντας: Κώστας Λάσκος

Αγγελιαφόρος: Σάββας Πογιατζής

Αγαθονίκη: Μαρία Μπακέλα

Κλεομένης: Γιάννης Σταματίου

Περίλαος: Κωστής Σαββιδάκης

Κήρυκας:Σάββας Πογιατζής

 

Χορός με σειρά εμφάνισης: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Ιωάννα - Μαρία Μπάτη, Βιργινία Μιχαήλ,Βίκυ Μιχαλοπούλου, Βέρα Μακρομαρίδου

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η θεατρική παράσταση «Τελέσιλλα», έργο του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προσιδιάζει σε αρχαία τραγωδία. Είναι γραμμένο σε έμμετρη μορφή, - με τη διαφορά ότι ο στίχος είναι ανομοιοκατάληκτος ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος - με χορό, χορικά και βασίζεται στην ιστορία της ηρωίδας του αρχαίου Άργους, Τελέσιλλας, η οποία ήταν φιλάσθενη λυρική ποιήτρια και έζησε τον 5ο - 6ο αιώνα π.Χ.

Η Τελέσιλλα γεννήθηκε μεταξύ του 520-515 π.Χ. και είχε αρχοντική καταγωγή. Λόγω της ασθένειάς της ζήτησε χρησμό απ’ το Μαντείο των Δελφών και ο χρησμός που έλαβε ήταν ο εξής: «Τας Μούσας Θεραπεύειν», δηλαδή η ποίηση θα σε θεραπεύσει.

Έτσι λοιπόν άρχισε να γράφει ποίηση και οι πηγές την αναφέρουν ως μια εξαιρετική ποιήτρια να συναγωνίζεται τη Σαπφώ. Δυστυχώς διασώθηκε μόνο ένα ποίημά της, το οποίο στην παράσταση το τραγουδά ο χορός.

Το όνομά της έμεινε ξακουστό στους αιώνες, όχι μόνο για την ποίησή της αλλά και για το ηρωικό θάρρος της. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Τελέσιλλα έσωσε το Άργος απ’ τους Σπαρτιάτες, όταν ο Βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης εκστράτευσε εναντίον του. Οι Αργείοι υπέστησαν πανωλεθρία κατά τη μάχη, με 6.000 νεκρούς. Η μάχη δόθηκε εκτός των τειχών της πόλης. Τότε το Άργος είχε συμμαχήσει με την Αθήνα και η υπόλοιπη Πελοπόννησος με την Σπάρτη.

Όταν ο Κλεομένης βάδισε να κατακτήσει και το Άργος μετά την επιτυχία του, η Τελέσιλλα κατόρθωσε να ξεσηκώσει με ύμνους και εξαιρετικό λόγο και στη συνέχεια να συγκεντρώσει και να εξοπλίσει τις γυναίκες της πόλης με ότι πρόχειρο οπλισμό μπορούσε να βρει, δημιουργώντας μια αμυντική γραμμή απέναντι στον εχθρό. Μαζί τους στάθηκαν και οι λιγοστοί γέροντες και δούλοι του Άργους. Οι Λακεδαιμόνιοι μετά από μεγάλο προβληματισμό αποφάσισαν να μην επιτεθούν στο κάστρο του Άργους διότι αν νικούσαν η νίκη τους θα ήταν άδοξη αφού θα είχαν νικήσει γυναίκες. Στην αντίθετη περίπτωση που μπορεί να ηττούντο, θα τους ακολουθούσε το «όνειδος» ανά τους αιώνες, ότι ηττήθηκαν από γυναίκες. Έτσι επέστρεψαν στη Σπάρτη, ενώ το Άργος το οποίο είχε συμμαχήσει με τους Αθηναίους, ως η μοναδική πελοποννησιακή πόλη ενάντια στη σπαρτιατική ηγεμονία σώθηκε.

Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα δυνατά: Ο σεβασμός στη γυναικεία αυτοθυσία, η δύναμη της ποίησης στον ξεσηκωμό των Αργείων και η τιμωρία των θνητών όταν διαπράττουν Ύβρη προκαλώντας τους Θεούς, όπως έπραξε ο Βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης, ο οποίος κατάσφαξε με δόλιο τρόπο τους Αργείους στο Ιερό Άλσος του Άργους , όπου είχαν κρυφτεί για να σωθούν, αφού πρώτα τους υποσχέθηκε ότι δεν θα τους πειράξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την δράση της Τελέσιλλας, το Άργος από ολιγαρχικό κατέστη δημοκρατικό. Αιτία ήταν η απελευθέρωση των δούλων, οι οποίοι πήραν ως σύζυγοι τη θέση των Αργείων που χάθηκαν στην μάχη.

Σύμφωνα με τον γεωγράφο Παυσανία, η πόλη τής έστησε μνημείο, το οποίο απεικόνιζε την Τελέσιλλα καθώς ετοιμάζεται να φορέσει την περικεφαλαία της. Πάνω στον τάφο της, ο σύζυγός της χάραξε προς τιμήν της ένα τρυφερό επίγραμμα, για να εκφράσει την αγάπη του και το θαυμασμό του για εκείνη.

 

 


NEWSLETTER