Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 08:11

Η Αρχαία Μεσσήνη στο επίκεντρο των Ελλήνων της Αυστραλίας

Γράφτηκε από την
Η Αρχαία Μεσσήνη στο επίκεντρο των Ελλήνων της Αυστραλίας

 

Επέστρεψαν την Τετάρτη 3 Ιουλίου από την Αυστραλία ο αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης και η αντιπροσωπεία της Μεσσηνιακης Αμφικτιονίας, μετά από σειρά συναντήσεων που είχαν με ομογενειακούς συλλόγους σε διάφορες πόλεις της ηπείρου.

“Η Αρχαία Μεσσήνη και η Μεσσηνία έγιναν το επίκεντρο όχι μόνο των Μεσσηνίων αλλά και πολλών άλλων Ελλήνων και Αυστραλών που συνδέονται με τους Ελληνες της δεύτερης γενιάς” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Αμφικτιονίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου ο Π. Θέμελης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Παναγιώτη Μπαζίγο και τον Παρασκευά Σωτηρόπουλο πρόεδρο του ομογενειακού Συλλόγου της Αδελαΐδας “Ναβαρίνο”, επισκέφθηκαν στο Πανεπιστήμιο La Trobe την Ελληνική Εκθεση Διασποράς -με “πλούσιο φωτογραφικό, κινηματογραφικό και ιστορικό αρχειακό υλικό της νεότερης ελληνικής μετανάστευσης στην Αυστραλία”- στην οποία ξεναγήθηκαν από την Μπέτυ Δημητροπούλου και την καθηγήτρια Σταυρούλα Νικολούδη.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας “η ομάδα επισκέφθηκε το νεοκλασικό κτήριο της Βουλής στη Βικτώρια και ξεναγήθηκε στο φουαγιέ και στις αίθουσες συνεδριάσεων από επιτετραμμένη υπάλληλο, ενώ την ξενάγηση συμπλήρωνε ο Π. Θέμελης, αναλύοντας τις παραστάσεις που διακοσμούν τις μετόπες και τις λεπτομέρειες των άλλων αρχιτεκτονικών στοιχείων του οικοδομήματος. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής Κόλιν Μπρουκς δέχθηκε τους Π. Θέμελη,  Μπέτυ Δημητροπούλου, Παρασκευά Σωτηρόπουλο, Πολ Σουγλέρη, Λι Ταρλαμή, Τζιμ Κλέιβεν, Χριστίνα Δεσποτέρη και Παναγιώτη Μπαζίγο, με τους οποίους συζήτησε τους διαχρονικούς δεσμούς ήδη από τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμια Πόλεμο, μεταξύ Βικτώριας και Ελλάδας”.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου οι Π. Θέμελης και Π. Μπαζίγος “επισκέφθηκαν με τον Απόστολο Σουγλέρη τον ιδιόκτητο χώρο του Συλλόγου “Ναβαρίνο” της Μελβούρνης”, όπου συνάντησαν “πολλούς Μεσσήνιους αδελφούς, συγγενείς, φίλους γνωστών τους που μένουν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία και διαπίστωσαν ότι όλα ήταν σαν να βρίσκονται σε κάποια περιοχή της Μεσσηνίας”. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής στον Π. Θέμελη και τον Π. Μπαζίγο απονεμήθηκε ο τίτλος του ισόβιου μέλους από τον πρόεδρο του συλλόγου Πολ Τριάντο, τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Αγγελόπουλο, τον Γεώργιο Τριάντο και τα άλλα μέλη της διοίκησης.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία εκφράζει ευχαριστίες “στον πρόεδρο του Συλλόγου Αδελαΐδας “Ναβαρίνο” Παρασκευά Σωτηρόπουλο, τον καθηγητή της Ελληνικής Γλώσσας Μιχάλη Τσιανίκα, το Δ.Σ. του συλλόγου Διονύση Μαντόπουλο, Σταύρο Κοκκινάκη, τις συζύγους τους και τους λοιπούς, την πρόεδρο του Συλλόγου “Παπαφλέσσας” Βικτώριας Μπέτυ Δημητροπούλου, τον Αποστόλη Σουγλέρη, τον αντιπρόεδρο Σταύρο Γκότση και τη σύζυγό του Ευαγγελία Γκότση μέλος στο Δ.Σ., τον Στάθη Τσαγκανά της οικογένειας Παπαφλέσσα και τη σύζυγό του Μαριάνθη πρόεδρο της Παλακωνικής Ενωσης, τον Κώστα Κολοκάθη, τον ταμία Γεώργιο Κάλλη, τη Φωτεινή Κλεφτόγιαννη του Συλλόγου “Καλαμάτα 23 Μαρτίου”, τον Αθανάσιο Μπρέγιαννη πρόεδρο του Πεταλιδίου, τον Δημήτρη Γριβοκωστόπουλο και τον Παναγιώτη Ανδρινόπουλο της Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Συλλόγων του Νέου Κόσμου, του Ελληνικού Προγράμματος SPS, την οικογένεια Σταμούλη που έχει το Ελληνικό Μουσείο, την Ελληνική Κοινότητα με τους Κώστα Μάρκου και Νίκο Κάλλας, τον Σκωτοαυστραλό ιστορικό Τζιμ Κλέιβεν και την Επιτροπή Λήμνου - Καλλίπολης Χριστίνα Δεσποτέρη και Λι Ταρλαμή”.


NEWSLETTER