Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 09:42

“Τρωάδες” του Ευριπίδη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
“Τρωάδες” του Ευριπίδη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

 

 

Η τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» ανεβαίνει την Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 9 μ.μ. από την Πειραματική Σκηνή στο θεατράκι «Σταθία Κωνσταντακοπούλου» στο Διαβολίτσι και την Παρασκευή 26 Ιουλίου την ίδια ώρα πρεμιέρα κάνει η παράσταση κουκλοθέατρου «Το νησί των συναισθημάτων» του Σέργιου Σοφικίτη, μια ιστορία από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Ο δρόμος των δακρύων».

Για 11η χρονιά, η ομάδα συμμετέχει στις εκδηλώσεις που γίνονται στη μνήμη του ευεργέτη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Αυγούστου.

Ο Ευριπίδης στα 415 π.Χ., με τις «Τρωάδες» έγραψε ένα αντιπολεμικό αριστούργημα για να  κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοίμαζαν. Το έργο του Ευριπίδη αναφέρεται στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας. Εκεί, παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους έχουν αφανισθεί.                                                                

Η απόδοση του κειμένου είναι του Θανάση Βαλτινού, η σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά, η μουσική του Χρήστου Λεοντή. Η μουσική διδασκαλία των χορικών είναι της Κατερίνας Πετρουλάκη, τα σκηνικά της Κατερίνας Μηλιαρέση και τα κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου. Την  αφίσα φιλοτέχνησε ο Νίκος Τζαβάρας. Η παράσταση είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το διάστημα 5 - 8 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εθνικών εκλογών και θα γίνει 3 - 6 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Σχετικά με την παράσταση «Το νησί των συναισθημάτων»: Ηταν μια φορά ένα νησί όπου κατοικούσαν όλα τα συναισθήματα και όλες οι ανθρώπινες ιδιότητες που υπάρχουν. Το όνομά του ήταν  «το νησί των συναισθημάτων». Εκεί ζούσαν μαζί και αρμονικά, το καθένα με το χαρακτήρα του, ο Φόβος με την αγωνία του, ο θυμός με τα νεύρα του, η Σοφία με τη γνώση της, η Αγάπη με την τρυφεράδα της, η Αλαζονία με τον εγωισμό της, η Ευτυχία με τη χαρά της, η Απληστία με τον πλούτο της, η Λύπη με τη μελαγχολία της, και η Μοναξιά με την απομόνωσή της. Ολοι ήταν εκεί ώσπου το νησί, άρχιζε να βουλιάζει στο νερό του ωκεανού. Ολοι έτρεξαν να βρουν τρόπο να αποδράσουν και να αποφύγουν την καταστροφή. Μόνο η αγάπη έμεινε πίσω γιατί είναι τόσο δεμένη με κάθε τι που βρίσκεται πάνω στο νησί που ήλπιζε στη σωτηρία του.

Διασκευή θεατρικού κειμένου: Σέργιος Σοφικίτης,

Επιμέλεια μουσικής: Κατερίνα Πετρουλάκη,

Κατασκευή σκηνικού: Κατερίνα Μηλιαρέση,

Κουκλοκατασκευές: Λέττα Πετρουλάκη,

Σκηνοθεσία: Κουκλοπαρέα Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας,

Εμψύχωση: Φανή Αλεξανδρίδη, Γιώτα Βασιλειάδη, Ιωάννα, Κωστοπούλου, Κατερίνα  Πετρουλάκη, Πέγκυ Σούλιου,

Αφίσα: Τζένη Ντεκελέ,

Φωτισμοί: Γιώργος Μίνος, φωτογραφίες, βίντεο: Nίκος Τζαβάρας.


NEWSLETTER