Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 09:39

"Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγιού" από τον Πολιτιστικό Μ. Μαντίνειας

Γράφτηκε από την
"Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγιού" από τον Πολιτιστικό Μ. Μαντίνειας

 

Στη "Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγιού" μας προσκαλεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας «Οι Μαντινέοι», που φέτος διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά, με αφορμή τη γιορτή του προφήτη Ηλία, πολιούχου της Μ. Μαντίνειας.

Η γιορτή ξεκινά ανήμερα του Αη Λιά στις 9 μ.μ., το Σάββατο, στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.

Η "Γιορτή Λαδιού" συνδιοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο, την τοπική κοινότητα και τον ελαιουργικό συνεταιρισμό Μ. Μαντίνειας και Αβίας, με χορηγούς το Δήμο Καλαμάτας και τη "Φάρις". 

Η πρόεδρος του συλλόγου Εφη Καμπουγέρη μας λέει τι περιλαμβάνει η γιορτή: "Οταν προσέρχεται ο επισκέπτης του προσφέρουμε ψωμί με λάδι και ρίγανη - όλα ντόπια προϊόντα" και βέβαια δεν λείπουν από το κέρασμα "οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών από παραγωγούς της Μικρής Μαντίνειας". Εκεί, άλλωστε, που διαφέρει η εν λόγω εκδήλωση από άλλες είναι ότι αναδεικνύει γεύσεις και εδέσματα φτιαγμένα με ελαιόλαδο, αλλά και τα προϊόντα ελιάς. Η βραδιά περιλαμβάνει και διασκέδαση, με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό όμιλο Λεύκιππο, καθώς και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο από την ομάδα "Οι φίλοι της παράδοσης". Επίσης, οι επισκέπτες, που κάθε χρόνο ξεπερνάνε τους 300 ανθρώπους, θα ενημερωθούν και για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι επισκέπτες θα πάρουν μαζί τους κι ένα μικρό κέρασμα με προϊόντα φτιαγμένα με λάδι από τις γυναίκες του συλλόγου.

Την παραμονή της γιορτής, αυτή την Παρασκευή, μετά τον εσπερινό στις 9 το βράδυ θα δοθεί συναυλία από την Ενωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας "Αρμονία".

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας έχει όμως και έναν κοινωνικό χαρακτήρα, κι έτσι για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, διοργανώνει την Κυριακή 28 Ιουλίου εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του δημοτικού σχολείου. Φέτος θα γίνει Ιούλιο γιατί όπως εξηγεί η Εφη Καμπουγέρη τους... καθυστέρησαν οι εκλογές. Ωστόσο, θα είναι μια ευκαιρία και για τους επισκέπτες του καλοκαιριού να συμμετάσχουν στις αιμοληψίες, που ξεκινούν στις 10.30 το πρωί και θα συνεχιστούν μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι.

Ν.Κ.

 


NEWSLETTER