Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 08:41

Με σπουδαίους καλλιτέχνες ξεκινά αύριο το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Με σπουδαίους καλλιτέχνες ξεκινά αύριο το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (βίντεο)

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά αύριο Παρασκευή στο Μέγαρο Χορού και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών και την πραγματοποίηση σημαντικών παραστάσεων.

Φέτος το φεστιβάλ κλείνει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα χορευτικά δρώμενα της χώρας. Εχω επίγνωση αυτής της τόσο σημαντικής και ιστορικής πορείας του φεστιβάλ και γι’ αυτό θα ήθελα η φετινή χρονιά να είναι μια γιορτή για όλα όσα πετύχει το φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια”, τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι “είμαι χαρούμενος για αρκετούς λόγους” και εξήγησε: “Ο πρώτος είναι ότι καταφέραμε στα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης να κρατήσουμε το σπουδαίο αυτό θεσμό, να συμβάλουμε στην ανάπτυξή του. Από τα 25 φεστιβάλ στα 13 ήμουν εγώ δήμαρχος και αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες για να βρούμε τα χρήματα.

Δεύτερος λόγος είναι ότι στο τιμόνι βρίσκεται η Λίντα Καπετανέα τα τελευταία χρόνια. Ενα πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης σε πανελλήνιο επίπεδο των ανθρώπων που ασχολούνται με το χορό και όχι μόνο. Και συμβάλλει καθοριστικά στην ανανέωση και ανάπτυξη της μεγάλης αυτής εκδήλωσης. Είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο για την Καλαμάτα, για τη Μεσσηνία, για την περιοχή μας. Το Φεστιβάλ Χορού κάνει κάθε χρόνο αίσθηση πανευρωπαϊκή”.

Ο κ. Νίκας θυμήθηκε “και τους ανθρώπους που ξεκίνησαν αυτή την σπουδαία ιστορία και στο πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο το καλλιτεχνικό” κι έκανε ειδική αναφορά “στην κ. Μαραγκοπούλου που ήταν η πρώτη μεγάλη διευθύντρια για πολλά χρόνια και έβαλε τις βάσεις για το σπουδαίο αυτό θεσμό”.

Και  πρόσθεσε ότι “ο τελευταίος λόγος για τον οποίο είμαι χαρούμενος, ότι τελείωσαν πλέον τα όποια ζητήματα με το Μέγαρο Χορού. Είναι ο μεγαλύτερος πνευματικός φάρος σε επίπεδο υποδομής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα αξιοποιηθεί με τον τρόπο που πρέπει. Εγώ ως νέος περιφερειάρχης θα συμβάλω με την προγραμματική σύμβαση η οποία θα υπογραφεί, και οικονομικά στα θέματα της λειτουργίας του Μεγάρου Χορού, ώστε πράγματι να μπορέσει να επιτελέσει την αποστολή του σε παμπελοποννησιακό επίπεδο”.

Ο κ. Νίκας δεσμεύτηκε πως “ο δήμος όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, έτσι και στο μέλλον θα στηρίζει οικονομικά και με όλες του τις δυνάμεις αυτή την σπουδαία εκδήλωση. Κι εγώ ως ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχω την υποχρέωση να σταθώ δίπλα σε αυτό το θεσμό, όχι μόνο ηθικά, αλλά και οικονομικά. Είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα έχει την αμέριστη οικονομική αρωγή της Περιφέρειας, ώστε να μπορέσετε να κάνετε ακόμα ένα βήμα παραπέρα στα τόσα πολλά και πετυχημένα που έχετε κάνει κ. διευθύντρια μέχρι τώρα”.

Η Λίντα Καπετανέα ευχαρίστησε “το δήμαρχο Καλαμάτας και εκλεγμένο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το φεστιβάλ” και “τον τέως υπουργό Εσωτερικών και βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση για την εξασφάλιση της κύριας χρηματοδότησης του φεστιβάλ”. Ακόμα, “τον πρόεδρο της “Φάρις” Ιωάννη Δούζη, τα μέλη του Δ.Σ της “Φάρις”, τους συνεργάτες μου όλου για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους στο φετινό εγχείρημα, όλους τους χορηγούς μικρούς και μεγάλους, που ο καθένας με τη δική του συμβολή βοηθά στη διασφάλιση της επιτυχίας της διοργάνωσης”.

Είπε ότι είμαστε δύο μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ, ωστόσο, παρατήρησε ότι γι’ αυτούς το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει με το εκπαιδευτικό σεμινάριο, με το εργαστήρι των παιδιών” και αναφέρθηκε ακόμα, στο σεμινάριο για τις ηλικίες άνω των 50, επίσης με πολλή επιτυχία, στα επαγγελματικά σεμινάρια που σχεδόν κατά το ήμισυ αποτελούνται από ξένους σπουδαστές, καθώς και στο σεμινάριο κίνησης για ΑμεΑ.

Ενημέρωσε ότι “με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων το θέμα μας είναι ο χρόνος και η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και στο ανθρώπινο σώμα”.

Επεσήμανε πως “οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Φιλιππίνες, Γερμανία, Μεξικό, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ιταλία, ενώ φιλοξενούνται και τρεις εξαιρετικές Ελληνικές ομάδες και στην πλειοψηφία τους οι ξένοι καλλιτέχνες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, όπως και οι τρεις Ελληνικές ομάδες. Συνολικά θα δούμε 22 παραγωγές. Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής περιλαμβάνει 4 έργα εκ των οποίων τα 2 ή ακόμα και τα 3 είναι για όλη την οικογένεια.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε:

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στις 19.30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας η Joy Alpuerto Ritter κάνει την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα με το έργο της Babae, μια σόλο παράσταση εμπνευσμένη από τον Χορό των Μαγισσών (Witch Dance) της Mary Wigman. Το Babae, που σημαίνει «γυναίκα» στα Tagalog (γλώσσα των Φιλιππίνων), πρωτοπαρουσιάστηκε στο Witch Dance Project (Sophiensaele, Βερολίνο) το 2016.

Στις 19 και 20 Ιουλίου επίσης, στις 22.00, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, η πολυαναμενόμενη ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, παρουσιάζει το παγκοσμίου φήμης έργο The Roots. Tα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Kader Attou προσεγγίζει τον χορό μέσα από την ανάλυση και ανάμειξη διαφορετικών χορευτικών ειδών, όπως το hip hop, το ινδικό kathak και ο σύγχρονος χορός.

Ο Josef Nadj συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το έργο Mnémosyne. Η Mnémosyne (Μνημοσύνη) εκφράζει τη μνήμη ενός κόσμου: του κόσμου του χορογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Josef Nadj. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, ο Nadj δημιουργεί ένα έργο σφαιρικό, φωτογραφικό εγχείρημα και ερμηνευτικό δρώμενο μαζί. Το δρώμενο θα φιλοξενηθεί στα Παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας το Σάββατο 20 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 23:50, την Κυριακή 21 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 23:50 & τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 21:00. Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί 19 μέχρι 23 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Στις 20 Ιουλίου οι δωρεάν παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας ξεκινούν στις 21.00 με τους Βρετανούς TrashDollys. Τέσσερις χαρακτήρες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ξεχασμένο σοκάκι, το Cape Alley. Κάθε βράδυ το Cape Alley μεταμορφώνεται σε σκληρό βαριετέ, φωτισμένο από έναν ανεμοστρόβιλο ανθρώπινων μελών, ρυθμικών τελετουργικών και αστείας λογομαχίας. Η ομάδα παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στις 21 Ιουλίου, στις 19.30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha (Άρης Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου), υλοποιεί την ιδέα ενός σύγχρονου, επινοημένου τελετουργικού και μας τοποθετεί σε έναν κόσμο μεταιχμιακό, όπου τα πάντα αποκτούν σημασία γιατί απλώς βρίσκονται εκεί. Το έργο Lucy. tutorial for a ritual δανείζεται τον τίτλο του από τον αμφιλεγόμενο, διάσημο σκελετό αυστραλοπίθηκου που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία το 1974.

Την ίδια μέρα στις 21.00 στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας ο Andi Xhuma παρουσιάζει το Tipping point, μια παράσταση που πραγματεύεται τη σχέση της μουσικής και του ρυθμού με τον χορευτή ενώ στις 22.00 στην Κεντρική Σκηνή η ομάδα kabinet k (Joke Laureyns & Kwint Manshoven) κάνει την πρώτη εμφάνισή της Ελλάδα. Το Invisible, με επτά χορευτές από διαφορετικές ηλικίες, είναι μια παράσταση για την κάθαρση, την ελπίδα και την παρηγοριά που διερευνά τί συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους.

Ακολουθούν η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Lali Ayguadé, ο Link Berthomieux, οι δύο  επόμενες ελληνικές συμμετοχές - η ομάδα κι όμως κινείται και η Κατερίνα Ανδρέου- ενώ το δεύτερο σαββατοκύριακο, 26-28 Ιουλίου, πρωταγωνιστές είναι δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, δύο δημιουργοί από διαφορετικά πεδία, ο Akram Khan με το έργο του  Until the Lions  και ο Béla Tarr. 

(Προπώληση online: https://tickets.public.gr/event/kalamata-dance-festival-2019/?lang=el).

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή

Γενική είσοδος: 15 ευρώ. Εκτός από: Την παράσταση Mnémosyne του Josef Nadj το Σάββατο 20 Ιουλίου, την Κυριακή 21 Ιουλίου και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στα Παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής: 10 ευρώ (γενική είσοδος). Την παράσταση Optraken της ομάδας Le Galactik Ensemble την Τρίτη 23 Ιουλίου και την Τετάρτη 24 Ιουλίου: 10 ευτρώ (γενική είσοδος).

Φοιτητικό / μειωμένο εισιτήριο: 12 ευρώ για όλες τις παραστάσεις. Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο

Γενική είσοδος: 12 ευρώ. Εκτός από: Τις προβολές ταινιών του Béla Tarr την Πέμπτη 25 Ιουλίου και την Παρασκευή 26 Ιουλίου: 5 ευρώ (γενική είσοδος).

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην κεντρική πλατεία και στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Κόστος συμμετοχής σε 4 σεμινάρια και 1 διάλεξη: 400 ευρώ.

Eγγραφές και πληροφορίες: Ιωάννα Αποστόλου, 6972 558 593,  workshops@kalamatadancefestival.gr

Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την καταβολή του ποσού συμμετοχής. Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική έκπτωση  για όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

 

Προπώληση εισιτηρίων

kalamatadancefestival.gr. Kαταστήματα PUBLIC & public.tickets.gr

Προπώληση εισιτηρίων στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: 10:00-13:00 & 18:30-21:00. καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής, Αριστομένους 33, 24133 Καλαμάτα. Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard): τηλ. 27211 81030.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER