Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 09:21

Πρεμιέρα απόψε για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Πρεμιέρα απόψε για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Ξεκινά απόψε το βράδυ με πρεμιέρα στο στούντιο και στην κεντρική σκηνή στο Μέγαρο Χορού το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα διαρκέσει φέτος μέχρι τις 28 Ιουλίου και θα φιλοξενηθεί και σε άλλους χώρους της πόλης.

- Απόψε στις 7.30 μ.μ. (αλλά και αύριο Σάββατο την ίδια ώρα), στο στούντιο του Μεγάρου Χορού θα βρεθεί η Joy Alpuerto Ritter για την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα με το έργο της “Babae”, μια σόλο παράσταση εμπνευσμένη από τον “Χορό των μαγισσών” (Witch Dance) της Mary Wigman. Το “Babae”, που σημαίνει «γυναίκα» στα Tagalog (γλώσσα των Φιλιππίνων), πρωτοπαρουσιάστηκε στο “Witch Dance Project” (Sophiensaele, Βερολίνο) το 2016. Μεγαλωμένη στη Γερμανία, με σπουδές στον κλασικό χορό, η Alpuerto Ritter εξετάζει τα λεξιλόγια που έχουμε κληρονομήσει, επαναπροσδιορίζοντας τη σημασία της επίκλησης της δύναμης και των μυστικιστικών πρακτικών της γυναίκας ως μάγισσας. Με αφετηρία το κινησιολογικό υλικό της Mary Wigman, η Alpuerto Ritter δημιουργεί τον δικό της χαρακτήρα μάγισσας, συνδυάζοντας τις ρίζες της στους παραδοσιακούς χορούς των Φιλιππίνων με την εκπαίδευση στον κλασικό και σύγχρονο χορό και το λεξιλόγιο του hip hop και της voguing. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η Alpuerto Ritter παρουσιάζει στο κοινό μια αρχαία και οικεία τελετουργία, μια διαδικασία που φαίνεται να είναι γνωστή μόνο σε εκείνη. Εκθέτει τον εαυτό της σε καταστάσεις μετασχηματισμού και έκστασης, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει δύναμη μέσω της θηλυκότητας. Το ταξίδι της είναι ένας θρίαμβος της ζωής, της πνευματικής συνείδησης και της σοφίας. Στον χαρακτήρα της μάγισσάς της, η Alpuerto Ritter ενσωματώνει τις ιστορικές θυσίες των γυναικών και την απόλυτη ελευθερία. Το “Babae” εκφράζει την αλληλεπίδραση της γυναίκας με τις ζωώδεις και αισθησιακές ιδιότητες της τελετουργίας και της δύναμης.

 

- Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στις 10 μ.μ. στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, τη σκυτάλη παίρνει η πολυαναμενόμενη ομάδα χιπ χοπ “Cie Accrorap” (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, με το παγκοσμίου φήμης έργο “The roots”. Tα τελευταία 20 χρόνια, ο Kader Attou προσεγγίζει τον χορό μέσα από την ανάλυση και ανάμειξη διαφορετικών χορευτικών ειδών, όπως το hip hop, το ινδικό kathak και ο σύγχρονος χορός. Για τον Attou, το κλειδί σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι η διασύνδεση και ο διάλογος πέρα από τη διαφορά και διαμέσου αυτής. Στόχος του είναι να αναδείξει αυτό που εκφράζεται σε σωματικό επίπεδο, σε αντιδιαστολή με το συναισθηματικό - πώς το συναίσθημα δηλαδή, μπορεί να γεννηθεί μέσα από τη δεξιοτεχνική χρήση μιας συγκεκριμένης τεχνικής, μιας μηχανικής χειρονομίας, μιας απλής νύξης. Η επιδίωξη αυτή αποτελεί τον πυρήνα του “The roots”. Το έργο είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρώπινη περιπέτεια, ένα ταξίδι που ερμηνεύουν 11 εξαιρετικοί χορευτές hip hop. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το έργο μεταμορφώνεται, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και μεταφέροντας τον θεατή αλλού. Το σκηνικό είναι καθημερινό: ένα τραπέζι, ένας δίσκος βινυλίου σε ένα πικάπ, αναμνήσεις από την παιδική ηλικία. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο, ξεσηκώνοντας και καλώντας τους χορευτές να ενωθούν. Στο “The roots” κάθε χορευτής εξερευνά τα δυνατά σημεία του, το δικό του μονοπάτι. Σμιλεμένο με τα χρόνια, το μοναδικό στυλ κάθε χορευτή γίνεται σημείο εκκίνησης ενός ταξιδιού από τις ρίζες του προς τη σωματική μνήμη. Αναδεικνύει τα οφέλη αυτής της αναζήτησης, όπου η γενναιοδωρία του χορού ανοίγει τον δρόμο προς νέες κατευθύνσεις.

 

- Σήμερα ξεκινά και η έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj στο φουαγιέ Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στις 9 μ.μ.

- Σήμερα αρχίζει και η έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας στο φουαγιέ στο στούντιο του Μεγάρου στις 7 μ.μ. Η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας (Φ.Ο.ΚΑΛ), με συντονιστή τον Νίκο Ηλιόπουλο, δραστηριοποιείται φωτογραφικά και πολιτιστικά από τον Ιανουάριο του 2017, στοχεύοντας στη δημιουργική ενασχόληση, άσκηση και καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία. Στο διάστημα της λειτουργίας της συνεργάστηκε φωτογραφικά και καλλιτεχνικά με θεσμούς και φορείς της Μεσσηνίας, καθώς και με συλλόγους, ομάδες και λέσχες φωτογραφίας από όλη την Ελλάδα.


NEWSLETTER