Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 18:24

Εκδήλωση για την Ίκλαινα στο χώρο και στο χρόνο

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση για την Ίκλαινα στο χώρο και στο χρόνο

«Η Ικλαινα στο χώρο και στο χρόνο» ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Ικλαινα την περασμένη Κυριακή και αφορούσε διάφορες ιστορικές στιγμές του χωριού, καθώς και την προοπτική ανάδειξης του παλιού δημοτικού σχολείου σε κέντρο ενημέρωσης της ανασκαφής, παράλληλα με τη λειτουργία του ως πολιτιστικού κέντρου της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε άλλωστε με την παρουσίαση των εργασιών της ανασκαφής, αλλά και των έργων αναστήλωσης και ανάδειξης που θα ακολουθήσουν στο μυκηναϊκό κέντρο της Ικλαινας, από τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι (ΗΠΑ) Μιχάλη Κοσμόπουλο. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στα νεότερα στοιχεία που προέρχονται κυρίως από το αρχείο της κοινότητας Ικλαινας, από την δρ. Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Λακωνίας με θέμα «Εν Ικλαίνη και εν τω κοινοτικώ γραφείω… 1920-1970».

Ακολούθησε μια αναλυτική ιστορική περιήγηση στη «Στοιχειώδη εκπαίδευση στην Ικλαινα από την Καποδιστριακή εποχή έως σήμερα» από την δρ. Αναστασία Μηλίτση, προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Μεσσηνίας.

Σε «Αναμνήσεις από το δημοτικό σχολείο Ικλαινας» αναφέρθηκαν οι Αμαλία και Φώτης Μαυρακάνας, που υπηρετούσαν στο σχολείο όταν έκλεισε το 1985.

Την εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του «Νέου σχεδιασμού της ανακατασκευής του σχολείου της Ικλαινας», που θα λειτουργήσει πλέον ως κέντρο ενημέρωσης της ανασκαφής, από τον Γιάννη Γεώργιζα και τη Δώρα Ανδρινοπούλου οι οποίοι έχουν τον γενικό συντονισμό του εγχειρήματος.

Στο κλείσιμο προσφέρθηκαν τιμητικές πλακέτες στον απερχόμενο δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, στον καθηγητή Αρχαιολογίας Μιχάλη Κοσμόπουλο, στην οικογένεια των δασκάλων Νίκου και Μαρίας Γαλάνη και στους δασκάλους Αμαλία και Φώτη Μαυρακάνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο νέος δημάρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.


NEWSLETTER