Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 08:47

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Πλούσιο και σήμερα το πρόγραμμα σε Μέγαρο και κεντρική πλατεία

Γράφτηκε από την
25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Πλούσιο και σήμερα το πρόγραμμα σε Μέγαρο και κεντρική πλατεία

 

Με παράσταση στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου, συναυλία στην αυλή του Μεγάρου και δύο παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία συνεχίζεται σήμερα το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

- “Le Galactik Ensemble”: “Optraken”. Η ομάδα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δεν είναι απλώς τα ακροβατικά τσίρκου που εμπνέουν τους χορευτές όσο το γεγονός ότι θέλουν να διερευνήσουν τη σχέση των ανθρώπων με τις δυσκολίες που θέτει το εχθρικό περιβάλλον τους. Το έργο τους πηγάζει από την επιθυμία τους να «σκηνοθετήσουν» πολύ απλές ενέργειες με τρόπο που να προκαλεί το ανθρώπινο σώμα. Το να στέκεται κανείς, να μιλά, να κινείται ελεύθερα, να αντιστέκεται και να προσαρμόζεται σε μια εξωτερική φυσική δύναμη, όλα τα παραπάνω βρίσκονται στον πυρήνα πολλών υπαρξιακών ερωτημάτων. Οι “Le Galactik Ensemble” έχουν αναπτύξει αυτό που αποκαλούν «ακροβατικά κατάστασης», τα οποία διερευνούν την άμεση, συγκεκριμένη σχέση του ανθρώπου με ένα ασταθές περιβάλλον και την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε αυτό. Παρουσιάζουν έτσι άτομα ή ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Οι “Le Galactik Ensemble” δημιουργούν έργα στα οποία η κίνηση δεν εμφανίζεται ως καλοδουλεμένη δεξιότητα αλλά ως ανάγκη, ως παρόρμηση. Στη σκηνή αναζητούν την ποιοτική κίνηση που μπορεί να διεισδύσει στον πραγματικό κόσμο, να αναμετρηθεί μαζί του και να προκαλέσει το κοινό.

(Τετάρτη 24 Ιουλίου, 19:30, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας).

 

- Συναυλία από τους “Blues escape”, μπλουζ -ροκ μπάντα από την Καλαμάτα. Η μπάντα αποτελείται από τους: John Forrow, Γιώργο Χόχωλη, Πάρι Χατζηαδάμ, Γιάννη Χαλκίδη. Το ρεπερτόριο της μπάντας περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από blues-rock κομμάτια, ξεκινώντας από το rock-and-roll του Elvis Presley και του Chuck Berry και συνεχίζοντας με παλιά κλασικά μπλουζ από τους Muddy Waters, Robert Johnson και κορυφαίους μπλουζίστες, όπως τους BB King και Eric Clapton, αλλά και πιο σύγχρονους εκπροσώπους του είδους, όπως τους Joe Bonamassa και Rory Gallagher. Διανθίζουν επίσης το πρόγραμμα τους με μερικά δικά τους πρωτότυπα κομμάτια. Σε συνδιοργάνωση με τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
(24.7.2019, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – προαύλιο | 20:30).

 

- Lali Ayguadé Company: “Entre dos”. Ενα αντικείμενο δημιουργείται και μετά από λίγο αλλοιώνεται. Ενας άνθρωπος γεννιέται με εύκαμπτο σώμα και στη συνέχεια γερνάει μέχρι που χάνει την ικανότητα να κινείται. Ενα γλυπτό είναι επίσης ένα ανθρώπινο σώμα. Ενα σώμα με συναισθήματα και κινήσεις. Το 2015 η Lali Ayguadé [Λάλι Αϊγουαδέ] προσκλήθηκε από το Ιδρυμα Joan Miró της Βαρκελώνης να χορογραφήσει τη δική της ερμηνεία της έκθεσης “Miró i l’objecte”. Το “Entre dos” οδηγεί το κοινό σε ένα ταξίδι μέσω της μεταμόρφωσης και της ταυτότητας, όπου ο χορός είναι ένα από τα πολλά μέσα που χρησιμοποιεί η δημιουργός για να μεταφράσει τις σκέψεις της. Αλληλεπιδρώντας με το κοινό και τον χώρο, το “Entre dos”, ζωντανός μάρτυρας της δημιουργικής διαδικασίας της Ayguadé, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα ωμά συναισθήματα και τη δεξιοτεχνία του σώματος.

Σύλληψη-Eρμηνεία: Lali Ayguadé, μουσική: Ars Nova Copenhagen, παραγωγή: Big Story Performing Arts. Με την υποστήριξη: Joan Miró Foundation. Το έργο δημιουργήθηκε για την έκθεση Miró i l’objecte (24 Νοεμβρίου 2015). Η παράσταση Entre dos παρουσιάζεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την υποστήριξη της Acción Cultural Española (AC/E) μέσω του Προγράμματος PICE για την διεθνοποίηση του ισπανικού πολιτισμού, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για την προώθηση της κινητικότητας. Η Lali Ayguadé (Βαρκελώνη, 1980) είναι Καταλανή ερμηνεύτρια και χορογράφος. Εχει συνεργαστεί με τους Akram Khan Company, Hofesh Shechter, Roberto Olivan και Baró d’Evel, μεταξύ άλλων. Από το 2013 διευθύνει τη δική της ομάδα, με την οποία έχει δημιουργήσει μεγάλης διάρκειας έργα, όπως τα Kokoro και iU Mi που αποτελούν μέρη τριλογίας. Το έργο της “Incognito” ενέπνευσε μέρος της υποψήφιας για βραβείο Οσκαρ ταινίας μικρού μήκους Timecode.

(24.7.2019, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00).

 

- Εύα Γεωργιτσοπούλου: “miTerra”. Η Μητέρα μου, η Γη μου. Μια δημιουργία εμπνευσμένη από και αφιερωμένη στην πορεία της μητέρας. Μια σωματική αναπαράσταση του γυναικείου σώματος που δημιουργήθηκε για να μεταμορφώνεται, να παραμένει ζωντανό, να γίνεται γη για νέα ζωή. Ενα σώμα που φτιάχτηκε για να φέρει νεογέννητα μονοπάτια, για να εκτίθεται, για να έχει συνείδηση ή και όχι, για να είναι δυνατό και ευάλωτο, για να υπάρχει. Χορογραφία - ερμηνεία: Εύα Γεωργιτσοπούλου. Η Εύα Γεωργιτσοπούλου γεννήθηκε στην Ελλάδα και κατοικεί στο Βερολίνο. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τους Noa Zuk, Shlomi Bitton και Kibbutz Contemporary Dance Company. Εχει επίσης συνεργαστεί με το Χοροθέατρο Οκτάνα, την Hellenic Dance Company της ΚΣΟΤ και τους Cia Sonia Rodriguez, Inside The Body Performing Arts, Frantics Dance Company, Judith Sanchez Ruiz, Edivaldo Ernesto, ενώ από το 2016 συνεργάζεται με την ομάδα χορού Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη. Οι χορογραφίες της παρουσιάζονται στην Ελλάδα και τη Γερμανία από το 2015.

(24.7.2019, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας | 21:00).


NEWSLETTER