Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 15:19

Φινάλε αύριο με την ομάδα του Ακραμ Καν για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Τελειώνει αύριο Κυριακή το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με το κοινό να αδημονεί να δει από κοντά την ομάδα του Ακραμ Καν. Το πρόγραμμα του διημέρου είναι πλούσιο και περιλαμβάνει έργα στο στούντιο, στην πλατεία και στην κεντρική σκηνή.

- Κατερίνα Ανδρέου “BSTRD”. Χρησιμοποιώντας τον ευρηματικό τίτλο “BSTRD”, μια σύντμηση της λέξης «bastard» (νόθος), η Κατερίνα Ανδρέου καταθέτει ένα σόλο για τη «γνήσια νοθεία». Εμπνευσμένη από τη χορευτική και μουσική κοινότητα και σκηνή της house, ιδιώματος της δεκαετίας του ‘80 που στηρίζεται στη φιγούρα του DJ και στη ζωντανή μείξη, χωρίς να νοιάζεται για τα εύσημα της πρωτότυπης σύνθεσης, η Κατερίνα Ανδρέου χορεύει το δικό της μανιφέστο, μέσα σε μια σχεδόν μάταιη προσπάθεια να αποφύγει οποιαδήποτε εύκολη διχοτόμηση ανάμεσα στο «τι είναι» ή «τι δεν είναι». Πώς όμως παραμένει κάποιος ελεύθερος, ανώνυμος, χωρίς να καταλήγει απαραίτητα μόνος; Αυτό το παράδοξο πραγματεύεται το “BSTRD”, με τα υπόκωφα μπάσα ενός δίσκου βινυλίου ως μοναδικό σκηνικό, μετέωρο πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, ανάμεσα στην ανάγκη για αποφυγή της σύμβασης και στην επιθυμία για ένταξη σε ένα σύνολο, ανάμεσα στη διαφορετικότητα και τη συνοχή, την ανωνυμία και την ταύτιση, τη νοθεία και τη γνησιότητα.

(Σάββατο 27 Ιουλίου, 19:30, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας).

- Akram Khan Company - “Until the lions”. Τι καθορίζει το φύλο; Τι μας κάνει άνδρες ή γυναίκες; Είναι το σώμα; Είναι βαθύτερες παρορμήσεις που καθοδηγούν την επιθυμία ή την έκφραση; Ή μήπως είναι μια ταυτότητα που μας αποδίδει η κοινωνία; Πόσο μόνιμες και αμετάβλητες παραμένουν αυτές οι ετικέτες; Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά ο Χρόνος; Εχοντας επίγνωση της δράσης του χρόνου πάνω στο σώμα, της μετάβασης από τη δύναμη στην αντοχή, ο Akram Khan [Ακραμ Καν] καταπιάνεται με τα παραπάνω ερωτήματα μέσα από το πρίσμα του έπους Μαχαμπχαράτα. Το “Until the lions” εμπνέεται από ένα συναρπαστικό γυναικείο χαρακτήρα του Μαχαμπχαράτα, την πριγκίπισσα Αμπα, την οποία απαγάγει την ημέρα του γάμου της, προσφέρει ως νύφη στον αδελφό του και τελικά απελευθερώνει ο Μπίσμα. Η Αμπα βλέπει τη ζωή της να καταστρέφεται, καθώς την απορρίπτουν η οικογένειά της, ο μνηστήρας της, αργότερα ο απαγωγέας της και ολόκληρη η κοινωνία. Η Αμπα επικαλείται τότε τους θεούς, αμφισβητεί τα όρια του γυναικείου και του ανδρικού φύλου και προκαλεί τον Χρόνο. Το “Until the lions” εξετάζει τι συμβαίνει όταν οι κοινωνικές επιταγές για κάθε φύλο οδηγούν σε αδιέξοδο αντί να προστατεύουν. Τι κάνει μια γυναίκα όταν χάνει την κυριότητα του σώματός της; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της και να δικαιωθεί; Οταν η αναζήτηση της δικαιοσύνης μετατρέπεται σε εκδίκηση, ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει το σώμα; Και ποιο το τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα;

(Σάββατο 27 Ιουλίου & Κυριακή 28 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας).

- Cie Le Neil - Link Berthomieux - “On this ground”. Στο έδαφος, σε κίνηση. Σε ποια κατάσταση; Λιγότερο ή περισσότερο; Μικρή ή μεγάλη;

Το λιγότερο είναι περισσότερο, αυτή την κίνηση επιλέγω. Τίποτα μεγάλο.

Κίνηση, σε αυτή τη φυσική κατάσταση. Mε την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Απόφοιτος του Centre Chorégraphique La Manufacture (Aurillac), o Link Berthomieux ανέπτυξε τις δεξιότητές του μέσα από την επαφή του με διαφορετικά είδη χορού, από τον σύγχρονο ως το hip hop και από τον κλασικό ως τον χορό τζαζ. Από αυτή την πολυεπίπεδη εκπαίδευση, ο Berthomieux αντλεί μια στιβαρή τεχνική και γνώση των ποιοτήτων της κίνησης. Οι χορογραφίες του χαρακτηρίζονται από μια πολύ προσωπική γραφή, ιδιαίτερα σε σχέση με το έδαφος. Μέλος της ομάδας Vendetta Mathea & Co και συνιδρυτής της ομάδας Supreme Legacy, ο Berthomieux έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στη Γερμανία, την Κίνα, τη Σκωτία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Τυνησία. Εχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις hip hop στη Γαλλία και διεθνώς. Συμμετείχε επίσης στη δημιουργία της παράστασης Rock It All των Yaman Okur, Brahim Zaibat και Hafid Sour, καθώς και στην περιοδεία της στη Γαλλία και το Βέλγιο. Ως καθηγητής, με κρατικό πτυχίο στο σύγχρονο χορό, ο Berthomieux διδάσκει και διευθύνει από το 2010 επαγγελματικά εργαστήρια για το Centre Chorégraphique La Manufacture καθώς και masterclasses σύγχρονου χορού, κυρίως στο Παρίσι.

(Σάββατο 27 Ιουλίου, 21:00, Κεντρική Πλατεία).

- Cie le neil”: Link Berthomieux: “Vendetta”.

O Link Berthomieux [Λινκ Μπερτομιέ] παρουσιάζει έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θέμα του ο άνδρας στην αμείλικτη ηχώ των πληγών του. Χορογραφία: Link Berthomieux. Μουσική: Linky Larson. Φωτισμός: Laurent Berthomieux. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής στο κέντρο La Manufacture – Aurillac. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

(Αύριο Κυριακή 28.7, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – στούντιο, 19:30).

- “Les vikings cie”: “L. Aveuglement”.

Η ομάδα “Les Vikings Cie” [Λε Βικίνγκς] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο της L’Aveuglement, παράσταση εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου “Περί τυφλότητος”. Ενας μοναχικός άνδρας περπατά. Τυφλώθηκε χωρίς λόγο λίγες μέρες νωρίτερα. Η τυφλότητά του τον ταράζει και τον απομονώνει, κατευθύνει τις πράξεις του, τον χειραγωγεί. Συνειδητοποιεί ότι πρέπει να ζήσει με αυτήν, να την καταλάβει, να την αποδεχτεί. Αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, κατά το οποίο θα μάθει πώς να μεταμορφώνει μια αναπηρία σε ένα «χορό της ζωής». Σύλληψη-Ερμηνεία: Sara Olmo & Victor Launay. Μουσική: Putos a Roubar maças (Dead Combo) & Green Grass (Tom Waits). Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2014 στις Βρυξέλλες από τους Sara Olmo [Σάρα Όλμο] και Victor Launay [Βικτόρ Λονέ], μετά τη συνεργασία τους στην παράσταση για δύο χορευτές με τίτλο Étreinte. Το 2014, η ομάδα βραβεύτηκε στους διαγωνισμούς Les Synodales (Sens, Γαλλία) και Certamen International de Coreografía Burgos – New York. To 2015, το έργο τους L’Aveuglement έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Certamen International de Coreografía Burgos – New York και το ειδικό βραβείο της πόλης του Biarritz στον διαγωνισμό Les Synodales. Παράλληλα, οι συντελεστές της ομάδας συνεργάζονται ως χορογράφοι και δάσκαλοι με πολλούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

(27.7, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, 21:00. 28.7, Costa Navarino, 20:00).

- "Ten" by Mike Rafail, έκθεση φωτογραφίας, ως τις 28.7, 19:00-22:00 στο φουαγιέ του Μεγάρου.