Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 21:35

Η “Προμηθέας Δεσμώτης” Κάθριν Χάντερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη 

Γράφτηκε από την

 

Η Βρετανή Kathryn Hunter (Κάθριν Χάντερ), βραβευμένη με Βραβείο Olivier ως καλύτερη ηθοποιός, θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο αύριο Παρασκευή 9 και μεθαύριο Σάββατο 10 Αυγούστου, για να ερμηνεύσει έναν εμβληματικό χαρακτήρα:

τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, σε μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την οποία σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης. «Ισως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου.

Η συνάντηση του Σταύρου Τσακίρη με τη μεγάλη ηθοποιό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί η τραγωδία του Αισχύλου - και μάλιστα στα Ελληνικά. Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο της Κάθριν Χάντερ και στην ερμηνευτική της δεινότητα τον ιδανικό Προμηθέα, και η Ελληνίδα διεθνούς φήμης ηθοποιός δέχτηκε με θέρμη την πρόσκληση να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο.

Η Κάθριν Χάντερ μπορεί να είναι ελληνικής καταγωγής αλλά δεν είχε ερμηνεύσει έως τώρα κάποιον ρόλο στα Ελληνικά. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά της στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου κι έχει αναγνωριστεί παντού ως μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας - έχοντας μάλιστα ενσαρκώσει ήδη μια πληθώρα ανδρικών ρόλων.

Στην παράσταση, τον κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» τον κρατά ένας εμβληματικός Ελληνας ηθοποιός στο αρχαίο δράμα, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί ο ίδιος τον Προμηθέα δυο φορές στο παρελθόν. Στο ρόλο του Ηφαιστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς, που για πρώτη φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ, ο Γεράσιμος Γενατάς κρατά τον απαιτητικό ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους, ενώ ο ρόλος του Ερμή μοιράζεται σε 3 πολλά υποσχόμενους νέους ηθοποιούς: την Ηλιάνα Μαυρομάτη, την Αντιγόνη Φρυδά και τον Κωνσταντίνος Νικούλι.

Τα σκηνικά είναι του διεθνούς φήμης Ελληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του γνωστού ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ. Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello Magni, εκ των συνιδρυτών του παγκοσμίως αναγνωρισμένου θιάσου Complicite.

 

9-10 Αυγούστου Ι Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Ι greekfestival.gr