Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 07:52

Ξεκίνησε το υπαίθριο παζάρι αντικών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Ξεκίνησε το υπαίθριο παζάρι αντικών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

 

Εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του το απόγευμα της Τετάρτης το υπαίθριο παζάρι αντικών στο Μεγάλο Καλντερίμι της της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας.

Το οποίο θα διαρκέσεις μέχρι τις 12 Αυγούστου , ενώ φέτος είναι η 15η συνεχή χρονιά που διοργανώνεται. Από  τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ καθημερινά, χιλιάδες αντίκες, παλιά ελληνικά έπιπλα, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, πίνακες, δίσκοι από βινύλιο, παλαιά βιβλία, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα θα απλωθούν σε 25 περίπτερα, με τη συμμετοχή εμπόρων απ’ όλη την Ελλάδα.

Είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Είναι μια αναβίωση της παλιάς αγοράς της Ανω Πόλης της Κυπαρισσίας στον φυσικό της χώρο, το λεγόμενο Σταυροπάζαρο. Η θέση ιδανική και ιστορική. Το Μεγάλο Καλντερίμι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Ανω (Παλιάς) Πόλης της Κυπαρισσίας (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) και σώζεται στην καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Παράλληλα με τα εγκαίνια υπήρχε μουσική βραδιά με τις υπέροχες φωνές και των μουσικών Σωτηρία Παππά κανονάκι – φωνή, Μελίνα Παρασκευοπούλου φωνή – κρουστά και Ελένη Παρτσελάκη βιολί- φωνή, στον κήπο της Δεξαμενής , συμμετέχοντας αφιλοκερδώς.  Επίσης το κοινό είχε την ευκαιρία στον ίδιο χώρο να θαυμάσει την  έκθεση με όπλα της εποχής 1650-1750 και παραδοσιακής φορεσιάς από την προσωπική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα του Συλλόγου “Ελληνομνήμονες”.

Με αφορμή την έναρξη του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε «Μια μεγάλη γιορτή, μια έκθεση που προσάδει στην αισθητική αλλά και στο χώρο και στην καλαισθησία και στην ευγένεια και στην ευλάβεια που έχει αυτή η κοινωνία κι αυτός ο χώρος. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο δήμος Τριφυλίας δεν άφησε αυτό το θεσμό να μαραθεί όταν κάποιοι, ακόμα δεν έχω καταλάβει, αναίτια ήθελαν να σβήσει αυτή η γιορτή. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο δήμος Τριφυλίας με τη θέληση και με την αμέριστη βοήθεια του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας και προσωπικά από τον πρόεδρο, τον κ. Σταθόπουλο, έγινε το κάθε τι για να μπορέσουμε σήμερα να μιλάμε για τη 15η διοργάνωση, η οποία παρατηρώ ότι είναι και πολύ καλύτερη και πλουσιότερη από όλες τις άλλες φορές. Είναι αυτή η θέληση της κοινωνίας που ένα πολύ μεγάλο γεγονός, που ξεπερνάει τα όρια του δήμου μας, κάτι πρωτόγνωρο για όλη την Πελοπόννησο, σήμερα ξαναρχίζει με τη 15η μορφή της και είναι κάτι που, αν θέλετε, το νιώθω και παιδί μου με την έννοια ότι το συντηρήσαμε και το μεγαλώσαμε και όπως και να ’ρχονται τα πράγματα, τέτοια μέρα θα ’μαι πάντα εδώ».

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας  Γιάννης Σταθόπουλος, ανέφερε  «είναι ένας θεσμός που είναι γιορτή για την Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας. Η Πάνω Πόλη γιορτάζει, είναι φωταγωγημένη, αναδεικνύει τα καλντερίμια της, τις ομορφιές της και αυτό το γεγονός γίνεται από το δήμο Τριφυλίας σε συνεργασία με το Σύλλογό μας».

Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων  Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος, υπογράμμισε «είναι μία εκδήλωση η οποία έχει καταξιωθεί όχι μόνο στην Κυπαρισσία αλλά γενικότερα σε όλη την περιοχή και σε όλη την Πελοπόννησο. Φέρνει αναμνήσεις, πως ξεκίνησε η κοινωνία κι η πατρίδα μας τις δύσκολες εποχές και, βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνεται σε μια ιστορική περιοχή, στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας με το καλντερίμι, το Σταυροπάζαρο» κλείνοντας συνεχάρη τους διοργανωτές και εξέφρασε την στήριξη της Ομοσπονδίας σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Να τονίσουμε ότι το παζάρι διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας.

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER