Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 07:51

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Κάστρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας από την Τρίτη 3 έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Κάστρο Καλαμάτας.

Ο Ευριπίδης στα 415 π.Χ., με τις «Τρωάδες» έγραψε ένα αντιπολεμικό αριστούργημα για να κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων, καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοίμαζαν. Το έργο του Ευριπίδη αναφέρεται στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας. Εκεί, παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους έχουν αφανισθεί. Οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Οσες γυναίκες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, μακριά από την πατρίδα τους, σκλάβες στα σπίτια των νικητών. Ο Ευριπίδης, επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Ελληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τραγωδία “Τρωάδες” είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη. Είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Η απόδοση του κειμένου είναι του Θανάση Βαλτινού, η σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά, η μουσική του Χρήστου Λεοντή, τα σκηνικά της Κατερίνας Μηλιαρέση, τα κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου και η διαδασκαλία των χορικών της Κατερίνας Πετρουλάκη. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και το μειωμένο 7 ευρώ. Για πληροφορίες: 27210 21653, 6977-437279, 6971-540971.