Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 10:28

Εντυπωσιακή έναρξη του 15ου Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες»

Γράφτηκε από τον
Εντυπωσιακή έναρξη του 15ου Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες»

  

Εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή των αποστολών των χορευτικών τμημάτων που συμμετέχουν στο 15ο Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες», που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας.

Εκεί έγινε και η επίσημη έναρξη από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα που μίλησε για την πολυσήμαντη σημασία του φεστιβάλ και την σημαντική συμβολή του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στα πολιτιστικά δρώμενα όλου του Δήμου.

Φέτος φιλοξενούνται χορευτικές ομάδες από την Αργεντινή, την Βολιβία, το Μπαγκλαντές, την Τσεχία και τις Φιλιππίνες, με συνολικά 103 μέλη. Η υποδοχή έγινε με την παρουσίαση ενός ολιγόλεπτου βίντεο με τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε χώρας και Συλλόγου, όπως και της Τριφυλίας και του ΜΕΣΚ. Ενώ μικρές ομάδες χορευτών από κάθε χώρα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση με ένα χορό η κάθε μια.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά τόνισε πως το φεστιβάλ αυτό είναι το αλάτι του πολιτισμού. Τόνισε ότι οι δυσκολίες κάθε χρόνο είναι και πιο πολλές όμως επισήμανε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση έχουν αναλάβει ολόκληρο το κόστος και αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση. Χαρακτήρισε τις καλεσμένες ομάδες τους καλύτερους πρεσβευτές και συμμάχους στον κόσμο και όπως είπε επενδύουν σε αυτούς. Για να κλείσει λέγοντας πως με το φεστιβάλ αυτό παντρεύονται οι πολιτισμοί πέντε κρατών.

Από την πλευρά του ο κ. Κατσίβελας καλωσόρισε της αποστολές κηρύσσοντας και την έναρξη του φεστιβάλ που όπως είπε ενώνει πολιτισμούς, ευχαρίστησε τον ΜΕΣΚ για την ανεκτίμητη όπως είπε προσφορά του που είναι σε βάθος χρόνου. Τόνισε δε πως ο Δήμος δεν θα μπορούσε να είναι απών από ένα τέτοιο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Οι Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες είναι είπε σπουδαίο γεγονός και δεν θα άφηνε σαν δήμος αλλά και ο ίδιος προσωπικά να σβήσουν και εξέφρασε την πίστη ότι στο μέλλον θα είναι πιο λαμπρές και θα βοηθήσει σε αυτό όσο μπορεί.

Οι χορευτικές παραστάσεις ξεκίνησαν χθες το βράδυ στους Γαργαλιάνους θα συνεχιστούν σήμερα στα Φιλιατρά,  αύριο  στην Κυπαρισσία και τελευταία παράσταση και τελετή λήξης στο Κοπανάκι την Κυριακή. Στις πόλεις φιλοξενίας των παραστάσεων θα συμμετέχουν ως οικοδεσπότες τα χορευτικά συγκροτήματα : Στο Κοπανάκι ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου η «Καλλιπάτειρα», στα Φιλιατρά ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος ο «Πυρσός», στους Γαργαλιάνους ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος και στην Κυπαρισσία θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα του Μ.ΕΣ.Κ.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER