Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 18:44

Μουσική συναυλία “Ζωγραφίζοντας τη σιωπή” στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Συναυλία με τίτλο “Ζωγραφίζοντας τη σιωπή” θα δοθεί από τον πιανίστα και συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 9.15 μ.μ. στην Καλαμάτα.

Η βραδιά γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου θερινών εκδηλώσεων «Με φως καταμεσής του κόσμου», στο προαύλιο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» (Σταδίου 64).


Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι σε απρόσμενα ηχητικά τοπία, που ακουμπούν στις μουσικές στιγμές που ο καλλιτέχνης έχει συνθέσει για το θέατρο και τον κινηματογράφο σε συνεργασία με σημαντικούς σκηνοθέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Κάθε συναυλία του Θοδωρή Οικονόμου είναι μοναδική, αφού στηρίζεται στην αλήθεια της κάθε στιγμής και την απόλυτη ελευθερία κινήσεων, αποκτώντας δομή μέσα από την ίδια την εμπειρία. Πρόκειται, όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, για «μία ουσιαστική συνύπαρξη με το κοινό, του οποίου η κάθε ανάσα αποτελεί μέρος ενός κοινού σύμπαντος, ενός σύμπαντος που δημιουργείται με υλικά από τον προσωπικό βυθό των ονείρων μας, εκεί όπου ζουν και πάλλονται οι πολύ λεπτές χορδές που μας ταρακουνούν και προκαλούν τη συγκίνηση που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να συνεχίσουμε». Για τον καθένα, η σύνθεση και ο αυτοσχεδιασμός παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό. Για τον Θοδωρή Οικονόμου είναι ένα παιχνίδι. Ενα παιχνίδι τρυφερό, που ζωγραφίζει τη σιωπή μας...

Ο Θοδωρής Οικονόμου έχει συνεργαστεί ως πιανίστας και ενορχηστρωτής με τους Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς και με τους πιο σημαντικούς ερμηνευτές δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Εχει επίσης συμμετάσχει σε συναυλίες των Lucio Dalla, Lara Fabian και Justin Hayward. Το 2004 συνέθεσε τη μουσική της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μετά από ανάθεση της γαλλικής εταιρείας παραγωγής ΕCA2. Εχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης, το Ελληνικό Φεστιβάλ, τη Λυρική Σκηνή, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Λαμίας, Κέρκυρας, Καβάλας, Θ.Ο.Κ. κ.ά. Εχει γράψει τη μουσική για πάνω από 80 θεατρικές παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει οι Robert Wilson, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Χουβαρδάς, Νίκος Μαστοράκης, Σωτήρης Χατζάκης, Σταμάτης Φασουλής κ.ά. Το 2011 επιλέχθηκε από τον Αμερικανό σκηνοθέτη και εικαστικό Robert Wilson για να συνθέσει τη μουσική καθώς και για να παίζει πιάνο στην παράσταση «Οδύσσεια» που σκηνοθέτησε ο ίδιος και η οποία παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Τσίλερ για 120 παραστάσεις και, αμέσως μετά, για 25 παραστάσεις στο ιστορικό Piccolo Τeatro στο Μιλάνο τη θεατρική περίοδο 2012-13, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Piccolo Τeatro. Η παράσταση αυτή ανέβηκε για δεύτερη φορά στο Piccolo Teatro τη θεατρική σεζόν 2015 - 2016 για 28 ακόμα παραστάσεις με εξαιρετική επιτυχία. Eχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους με τη Μαρία Δημητριάδη («Δον Κιχώτες») και τον Τάσο Αποστόλου («Στην ίδια ζωή»). Το 2013 εκδόθηκε σε C.D. η μουσική του από την παράσταση «Οδύσσεια». Από το 2005 διδάσκει στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Η προπώληση γίνεται: στο κτήριο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου. Για κρατήσεις: 27210 86923, 86927. Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ.