Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 09:22

Μεσσηνία: Ο Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει το σπίτι του Λι Φέρμορ στη Μάνη

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Ο Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει το σπίτι του Λι Φέρμορ στη Μάνη

Μέσα στον Οκτώβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει επισήμως την οικία του αείμνηστου Βρετανού φιλέλληνα Πάτρικ Λι Φέρμορ στη Μάνη.

Το σπίτι του Λι Φέρμορ, ενός από τους πιο σπουδαίους Αγγλους ταξιδιωτικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, ανακαινίστηκε από το Μουσείο Μπενάκη και μετατράπηκε σε μορφωτικό κέντρο συγγραφέων.

Το 1996 ο "Πάντι" (όπως τον αποκαλούσαν στα Αγγλικά, γιατί στα ελληνικά ήταν γνωστός ως "κυρ-Μιχάλης") και η σύζυγός του Τζόαν συμφώνησαν να προσφέρουν τον οικία τους στο Μουσείο Μπενάκη, ώστε μετά τον θάνατό τους το σπίτι τους στο Καλαμίτσι, κοντά στην Καρδαμύλη, να γίνει καταφύγιο συγγραφέων.

Στην "Καθημερινή της Κυριακής"  διαβάζουμε ότι ο Πάντι απεβίωσε το 2011, η Τζόαν λίγα χρόνια πριν, κι έτσι το κληροδότημα πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, φέρνοντας το Μουσείο Μπενάκη αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις.

Χτισμένο το 1964, το σπίτι δεν είχε σχεδόν καθόλου ανακαινιστεί από τότε. Χρειάζονταν εργασίες για να μετατραπεί σε μορφωτικό κέντρο - όλα ήθελαν εκτεταμένη ανακαίνιση. Δεν υπήρχε ούτε κλιματισμός ούτε Wi-Fi. Χιλιάδες βιβλία έπρεπε να καταγραφούν, πολλά έργα τέχνης να διατηρηθούν, η ασφάλεια της ιδιοκτησίας να βελτιωθεί. Επρόκειτο για ένα μεγάλο και κοστοβόρο έργο.

 

Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Το 2016 το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έκανε μια μεγάλη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη. Οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως και ολοκληρώθηκαν πριν από μερικούς μήνες. Η οικία είναι πλέον έτοιμη για την καινούργια της ζωή, ως μορφωτικό κέντρο.

Το σπίτι αποκαλύπτεται μόνο από το εσωτερικό. Είναι μοναδικό: ούτε μανιάτικο, ούτε αγγλικό, αλλά το προϊόν της φαντασίας των Λι Φέρμορ και του αρχιτέκτονά τους Νίκου Χατζημιχάλη. Ο δρ. Τζον Κίτμερ, πρόεδρος του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου και τέως Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος πέρασε χρόνο στην οικία Λι Φέρμορ φέτος το καλοκαίρι, γράφει γι' αυτό:

"Για μένα, η οικία έχει διχασμένη προσωπικότητα. Από τη μια, είναι απίστευτα κοινωνική. Θέλει προσκεκλημένους, καλή παρέα, ανθρώπινη συζήτηση, γέλια. Από την άλλη είναι και τόπος για σιωπηλή μελέτη και διανοητικές δραστηριότητες.

Σχεδόν κάθε δωμάτιο έχει γωνιές όπου μπορεί κανείς να κάτσει για να διαβάσει και να γράψει απερίσπαστος, και το ίδιο ισχύει και στα εξωτερικά μέρη της οικίας.   

Θα είναι τέλειο για μια κοινότητα συγγραφέων".


NEWSLETTER