Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 16:28

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος στην παράσταση “Ημουν παιδί το ’21”

Γράφτηκε από την
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος στην παράσταση “Ημουν παιδί το ’21”

 

Ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου η παράσταση “Ημουν παιδί το ’21” με τον Μεσσήνιο πρωταγωνιστή Γιώργο Γιαννόπουλο στο Θέατρο “Ακροπόλ” κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Μετά από το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μικρούς και μεγάλους θεατές, η σκηνοθέτης Ειρήνη Ιακώβου εμπνέεται από τον ηρωικό ξεσηκωμό του 1821 και παρουσιάζει τη νέα της παράσταση «Ημουν παιδί το ’21 - με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη». Πρόκειτα για μια παράσταση - προπομπό για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση.

Οι άξονες του έργου είναι δύο: ο ηρωισμός των Ελλήνων με οδηγό τον πρωτομάστορα της λευτεριάς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και η αγνή ποιητική αγάπη δυο νέων, του Λάμπρου και της Μαριώς, στα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού. Ενας κόσμος σκηνογραφικής και ενδυματολογικής αφθονίας, με χωριά, βουνά, πέτρινες βρυσούλες, κεντίδια, μαντήλια, ασημένιες πιστόλες, αλλά και ζηλευτό ανατολίτικο πλούτο, μεταμορφώνει τη σκηνή του “Ακροπόλ” στον μαγευτικό τόπο του ιστορικού παραμυθιού. Το έργο ισορροπεί περίτεχνα το κωμικό με το δραματικό στοιχείο και επιλέγει τη λαλούμενη γλώσσα με τους ζωντανούς ιδιωματισμούς της. Ολοι συμμετέχουν σ’ ένα ατέλειωτο «πανηγύρι» επί σκηνής, για τη λευτεριά, τη λεβεντιά και την ανάγκη για ζωή με αξιοπρέπεια. Η παράσταση ταξιδεύει στον ιστορικό χρόνο για να μεταφέρει στο σήμερα αρετές δυσεύρετες, να διδάξει πολιτισμό και παιδεία και να δώσει στα παιδιά το μήνυμα των μεγάλων στόχων και του αγώνα για την επίτευξή τους.

 

Υπόθεση: ο Λάμπρος, γέροντας πια, κάνει μια αναδρομή ζωής. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια και τις ηρωικές στιγμές που βίωσε δίπλα στο Γέρο του Μοριά. Σαν έβγαλε ένα τόσο δα μουστακάκι, έγινε κλέφτης στο βουνό, για ν’ αναπνεύσει μια «σπιθαμή» ελευθερίας. Τα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού είναι γι΄ αυτόν και τα χρόνια της πρώτης του αγάπης. Ο Λάμπρος κι η Μαριώ με το σπαθί και τον έρωτα ζουν τη φωτιά της Επανάστασης του 1821. Ο κουτσός ο Νικολιός, ο αφελής του χωριού, παριστάνει τον ήρωα και σ’ όλο το έργο μάς χαρίζει στιγμές άφθονου γέλιου και χαράς. Η πατρίδα σιγά σιγά λευτερώνεται χάρη στο μεγαλοφυές σχέδιο του στρατηγού Κολοκοτρώνη στα στενά των Δερβενακίων…

Οι συντελεστές είναι οι: σκηνοθεσία - κείμενο - ενδυματολογία: Ειρήνη Ιακώβου, βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Διακομιχάλη, σύνθεση - ενοχρήστρωση: Θωμάς Καραχάλιος, χορογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης, σκηνογραφία: Στέλιος Κουτρούλης, κατασκευές: Τόλιας Τούντας, ζωγραφική: Γιώργος Λιντζέρης. Παίζουν οι:

Γιώργος Γιαννόπουλος, Θανάσης Βισκαδουράκης, Γαλήνη Γυρτάτου, Μιχάλης Δελής, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βαρβάρα Καρά, Κώστας Καραμουσαλής, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Νεφέλη Σταμούλη, Λία Τσάνα.

Για ομαδικές κρατήσεις: Μιχάλης Ιακώβου: 210 5767193, 210 5752978, 6974-810416, 6947-760225. Στην οδό Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα, 210 3648303. Τιμή εισιτηρίου για σχολεία: 7ευρώ. Δωρεάν πρεμιέρα για εκπαιδευτικούς στις 21-22/9 (προηγείται τηλεφώνημα).


NEWSLETTER