Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 08:50

Εκδήλωση για την επέτειο ολοκαυτώματος του Αετού (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Εκδήλωση για την επέτειο ολοκαυτώματος του Αετού (φωτογραφίες)

 

Εκδήλωση για την 76η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αετού και τη μνήμη των θυμάτων της κατοχικής θηριωδίας, πραγματοποιήθηκε στο μαρτυρικό χωριό το Σάββατο το πρωί.

Ο Αετός πλήρωσε βαριά το τίμημα της γερμανικής κατοχής και του ναζισμού, καθώς πυρπολήθηκε και κάτοικοί του εκτελέστηκαν ή κάηκαν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια την 11η Σεπτεμβρίου 1943.

Στο μνημείο των πεσόντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια στους σύντομους χαιρετισμούς που έγιναν, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης εξέφρασε την περηφάνια του που είναι δήμαρχος στο μαρτυρικό χωριό και τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι και αυτό που μας ζητούν είναι να τους τιμάμε και να προστατεύουμε τον τόπο τους.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος ανέφερε ότι η ημέρα αυτή είναι ημέρα μνήμης και τιμής για να θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν κερδίζεται από μόνη της.

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος σημείωσε πως τιμάμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για ανεξαρτησία και ελευθερία. “Είμαστε η πρώτη χώρα που πετύχαμε νίκη απέναντι στις δυνάμεις του Αξονα, καταδικάζουμε τον ναζισμό, να μην ζήσουμε το αιματοκύλισμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξανά” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος μετέφερε το χαιρετισμό του κ. Νίκα και σημείωσε πως θυμόμαστε το ολοκαύτωμα και αυτά που έγιναν, τιμάμε αυτούς που θυσιάστηκαν, αλλά και αυτούς που το ξανάχτισαν.

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαρίας Καραγιάννη «Στη σκιά της σιωπής» διάβασε η Ευδοκία Καμπούκου υπάλληλος ΚΕΠ.

Ακολούθησε προσκλητήριο των πεσόντων εκτελεσθέντων και πυρποληθέντων από τον Αετό, που ήταν οι: Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης). Από γειτονικά χωριά οι: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ. Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).

Στεφάνια κατέθεσαν ο γ.γ. του ΥΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος εκ μέρους της Βουλής, ο Βασίλης Καπέλιος εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Αντώνης Λόντος πρόεδρος της Τ.Κ. Αετού, ο Γιώργος Φάβας αντιδήμαρχος Καλαμάτας, ο Βασίλης Παρασκευόπουλος διοικητής του Α.Τ. Τριφυλίας, ο Θανάσης Πετράκος περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», ο Παναγιώτης Χαϊμανάς εκ μέρους των οικογενειών του Αετού, ο Γιώργος Μανωλόπουλος εκ μέρους των οικογενειών γειτονικών χωριών, ο Παναγιώτης Λούτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, η Αντιγόνη Φρετζά εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, ο Σπύρος Αργυρόπουλος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετού και ο Κωνσταντίνος Τζαμουράνης από το Σύλλογο Αετού Αμερικής.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER