Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 07:53

Πρεμιέρα αύριο για τους «Βρικόλακες» του Iψεν από την Μικρή Σκηνή του ΜΕΘ

Γράφτηκε από την

 

Οι ''Βρικόλακες'' του Iψεν, σε σκηνοθεσία Βενετσάνου Μπαλόπουλου, ένα σπουδαίο κείμενο της παγκόσμιας δραματουργίας, θα κάνει πρεμιέρα αύριο, Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα πασίγνωστο θεατρικό έργο με πολλαπλά μηνύματα και συγκλονιστικά διλήμματα το οποίο θα παρουσιάσει μετά από πέντε μήνες προετοιμασίας η Μικρή Σκηνή του ΜΕΘ.

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΜΕΘ Γιώργος Παντελόπουλος πήρε αρχικά τον λόγο αναλύοντας την φιλοσοφία του Μεσσηνιακoύ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: “Εμείς οι απλοί ερασιτέχνες, οι εθελοντές του πολιτισμού δουλεύουμε με μεράκι γι’ αυτό που κάνουμε, γιατί το μόνο κέρδος που έχουμε είναι το χειροκρότημα του κοινού στο τέλος της παράστασης και θέλουμε να προσφέρουμε αυτό που στην δική μας ψυχή, στο δικό μας μυαλό, στην δική μας καρδιά το λέμε καλό θέατρο”, ανέφερε και συμπλήρωσε για την παράσταση: “Την Παρασκευή, στο φιλόξενο θέατρο της Φιλαρμονικής τα φώτα θα ανάψουν και οι  ''Βρικόλακες'' του Ιψεν μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Βενετσάνου Μπαλόπουλου θα πουν σημαντικά πράγματα. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κείμενο με πολλά ερωτήματα, μηνύματα αλλά και διλήμματα. Ενα κείμενο με το οποίο τα παιδιά δούλεψαν τους τελευταίους πέντε μήνες για να φέρουν εις πέρας την παραγωγή”. Συνεχίζοντας, ο κ. Παντελόπουλος σημείωσε πως η τρέχουσα παράσταση που θα ανεβάσουν μαζί με τις δύο επόμενες οι οποίες θα είναι η “Μελωδία της Ευτυχίας” από την Κεντρική Σκηνή και ο “Μολυβένιος Στρατιώτης” από την Παιδική Σκηνή, είναι αφιερωμένες στις κοινωνικές δομές του Δήμου Καλαμάτας. Ετσι, ένα μικρό μέρος από τα έσοδα του ΜΕΘ θα διατεθεί εκεί, σε μια συμβολική κίνηση που δείχνει πως σε κάποια πράγματα έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης.

 

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης της παράστασης Βενετσάνος Μπαλόπουλος τόνισε πως οι  ''Βρικόλακες'' είναι ένα δράμα που ο Ιψεν του έχει δώσει τόσο βάθος, που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας: “Ο Ιψεν έχει επηρεαστεί από την αρχαία τραγωδία. Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που πατήσαμε και εμείς για να διαβάσουμε το κείμενο και να το στήσουμε επί σκηνής. Τα σκηνικά μας είναι μια συμβολική εγκατάσταση που έχει στοιχεία εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ο οποίος παραπέμπει σε ένα σαλόνι. Παράλληλα, τα κοστούμια μας δεν αναπαριστούν την εποχή εκείνη, έχουν στοιχεία συμβολικά, χαρακτηρίζοντας τους ήρωες μας. Το έργο διαδραματίζεται μέσα σε δύο μέρες, τις οποίες χωρίζει μια νύχτα. Ο χρόνος αυτός είναι συμπιεσμένος, βλέποντας κανείς την μετάβαση από το ψέμα στην αλήθεια, την αναγνώριση και στο τέλος την συντριβή. Μέσα από την παράσταση ζωντανεύουν τα πρέπει της κοινωνίας και της εκκλησίας ως βρικόλακες. Βλέπουμε ακόμα την οικογενειακή συνέχεια η οποία είναι μια κατάρα μέσα από μια αρρώστια που κυνηγάει τους ήρωες μας. Εμείς δουλεύοντας μέσα από αυτό το κείμενο ψηλώσαμε ως άνθρωποι και αυτό είναι το σημαντικό όταν πιάνουμε στα χέρια μας τέτοιες δουλειές και ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και στους θεατές” είπε ο κ. Μπαλόπουλος.

Από την πλευρά της, η ηθοποιός Νατάσσα Παπαδάκη στάθηκε στον ρόλο της κα. Αλβινγκ, την οποία θα υποδυθεί. Όπως δήλωσε είναι μια ηρωίδα που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μια από τις ηρωίδες των αρχαίων Ελλήνων τραγικών. Κουβαλάει μέσα της αυτή την καταστροφική κληρονομικότητα, τον σταυρό που λέγεται κοινωνικό φαίνεσθαι. Η ίδια ανέφερε πως “η γυναίκα αυτή περνάει μέσα από δύσκολα μονοπάτια, από έναν γάμο που της επιβλήθηκε από τους συγγενείς και από την κοινωνία για να ανέβει κοινωνικά και οικονομικά. Βιώνει έναν γάμο ουσιαστικά ανύπαρκτο ενώ το παιδί της φεύγει σε μικρή ηλικία από κοντά της. Μέσα από αυτό τον ρόλο μπορούμε να δούμε πολλά στοιχεία δικά μας έστω και αν δεν τα αγγίζουμε σε τόσο μεγάλη ένταση. Είναι ένας ρόλος πρόκληση γιατί πρέπει να συναντηθείς με αυτή τη γυναίκα, να συμπορευτείς και να την “κουβαλήσεις” μέσα σου σε όλο το διάστημα που θα γίνονται πρόβες και παραστάσεις”.

Η βοηθός σκηνοθέτη Ελενα Παναγοπούλου χαρακτήρισε το κείμενο του Iψεν ιερό, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να διδάσκεται σε σχολεία και να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. “Αυτό μου συνέβη προσωπικά, έγινα καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτή τη συνεργασία. Το έργο αυτό χρειάζεται μια ανοιχτή βαθιά ματιά σε όποιον έρθει να το παρακολουθήσει μιας και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Το βασικότερο που θα δείτε είναι η σύγκρουση του “θέλω” με το “πρέπει”, του “εγώ” με την κοινωνία, ωστόσο προσέχοντας τις λεπτομέρειες και παρακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή μπορούμε να δούμε στοιχεία σε διάφορα άλλα επίπεδα, πολύ βαθύτερα. Το σίγουρο είναι πως μέσα από το έργο όλοι θα βρουν να ταυτιστούν με κάτι. Καλό θα είναι έτσι να έρθετε να δείτε την παράσταση με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό”, υπογράμμισε η ίδια.

Τέλος, ο ηθοποιός Κώστας Αλεξίου ο οποίος θα παίξει τον Πάστορα είπε πως μέσα από το έργο οι συντελεστές “μπλέκουν” με τα “πρέπει” της εκκλησίας, με αυτά που η κοινωνία ξέρει. “Μέσα από το κείμενο πρέπει να αποφασίσουμε τι θα υπηρετήσουμε, πως θα το πούμε και τι θα πούμε από αυτά που ξέρουμε. Η πλευρά του Πάστορα κατακεραυνώνει οτιδήποτε, θεωρεί πως πρέπει να προσπερνάει επιθυμίες, πάθη και λογισμούς, όμως όλα όσα υποτιμάει καταλήγει να τα πληρώνει πολύ ακριβά. Όποιο σχήμα και αν έπαιζε αυτό το έργο, θα έπρεπε να του υποκλιθούμε. Από την πλευρά μας πιστεύω να είμαστε άξιοι και να το υπηρετήσουμε όπως πρέπει” κατέληξε.

 

ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η διανομή των ρόλων έχει ως εξής: κα Αλβινγκ: Νατάσσα Παπαδάκη, Πάστορας Μάντερς: Κώστας Αλεξίου, Όσβαλντ Αλβινγκ: Αργύρης Καραγιάννης, Ιάκωβος Έγκστραντ: Βασίλης Στεφανόπουλος, Ρεγγίνα Έγκστραντ: Βίκυ Βορίλα, Λοχαγός Άλβινγκ: Λεωνίδας Βέλλης.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθέτης: Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Παναγοπούλου, Σχεδιασμό φωτισμών - μουσική επένδυση: Βίνα Μάλαμα, Φώτα - ηχητικά: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος, Κοστούμια: Galani's Fashion, Φωτογράφηση: Λεωνίδας Μακρής, Ηχογράφηση: Στούντιο Γιώργου Κλείδωνα, Τραγούδι: Βίκυ Βορίλα, Χορικά: Καίτη Αντώναρου - Ελενα Παναγοπούλου - Βίνα Μάλαμα - Λεωνίδας Βέλλης - Αργύρης Καραγιάννης, Υπεύθυνη διαδικτύου: Αγγελική Πασσαρά, Ομάδα διαδικτύου ΜΕΘ: Λούλα Αναγνωστοπούλου - Ελένη Γιαννακοπούλου - Χρυσούλα Σιψά - Βίκυ Βορίλα - Βίνα Μάλαμα. Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκούνης

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Το πρόγραμμα των παραστάσεων: Παρασκευή 27/9 - 9 μ.μ., Σάββατο 28/9 - 9 μ.μ., Κυριακή 29/9 - 8 μ.μ., Δευτέρα 30/9 - 9 μ.μ., Παρασκευή 4/10 - 9 μ.μ., Σάββατο 5/10 - 9 μ.μ., Κυριακή 6/10 - 8 μ.μ., Δευτέρα 7/10 - 9 μ.μ. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται από τη Δευτέρα 23/9 και κάθε απόγευμα από τις 6 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο ή τηλεφωνικά στο 6944947225. Τις ημέρες των παραστάσεων η προπώληση θα ισχύει μέχρι τις 7.30 μ.μ.