Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 09:28

“Μακαρονάδα Ισότητας” στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

 

Τη “Μακαρονάδα της Ισότητας” πρόκειται να προσφέρει αύριο Σάββατο, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στις 12 το μεσημέρι, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Οργανώνοντας τη δράση “Streetcooking”- «Μαγειρική Δρόμου», άνδρες σεφ θα δημιουργήσουν μαγειρικά, τη “Μακαρονάδα της Ισότητας”, η οποία θα διανεμηθεί δωρεάν, με σύνθημα “Σπάμε τα έμφυλα στερεότυπα και οι άνδρες μαγειρεύουν για τις γυναίκες”, καταρρίπτοντας τη συλλογική νοοτροπία του προτύπου ότι η κουζίνα είναι γένους θηλυκού.

Στόχος της δράσης είναι η άρση των στερεοτύπων και των κοινωνικά κατασκευασμένων διαφορών ανάμεσα στα φύλα, έτσι όπως διαπιστώνονται σε πολλά επίπεδα, όπως στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, στον επαγγελματικό διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε αντρικά και γυναικεία, στο ιδεολογικό επίπεδο των νοοτροπιών/αντιλήψεων για τη “φύση” και τους “ρόλους” των δύο φύλων, στο χώρο της οικογένειας και της καθημερινής ζωής.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Καλαμάτας συμπλήρωσε 6 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς,με στόχο τη θεμελίωση της ισότητας των φύλων και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Δήλωσε ότι ο δήμος στηρίζει την προσπάθεια, πως θα προκηρύξει θέση νομικού και ότι εξετάζει την παραχώρηση περισσότερου κέντρου για να λειτουργήσει καλύτερα το κέντρο.

Η Δήμητρα Μιχαλοπούλου, ψυχολόγος του κέντρου, παρατήρησε ότι η κουζίνα δεν είναι γένους θηλυκού και κάλεσε τον κόσμο αύριο στην πλατεία, να γιορτάσουν όλοι μαζί την ισότητα. Σημείωσε πως η βία των γυναικών έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ αυτό που νομίζει ο κόσμος. Επεσήμανε ότι οι γυναίκες αποσιωπούν τη βία που δέχονται κι εξέφρασε τον προβληματισμό πως το σύστημα θα τις υποστηρίξει, αν σπάσουν τη σιωπή τους.

Για τις υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο ενημέρωσε η κοινωνιολόγος Σοφία Κατσίποδα.