Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 09:22

Διεθνές φεστιβάλ με 38 χορωδίες από 15 χώρες από σήμερα στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Με μεγάλες προσδοκίες και με την συμμετοχή 38 χορωδιών από 15 χώρες ξεκινά σήμερα ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, ο οποίος θα διαρκέσει έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις χορωδιών στην Καλαμάτα, απέδειξαν ότι ο συνδυασμός της θάλασσας, των βουνών, του αμπελιού και των ελαιώνων καθιστούν την Ελλάδα έναν τόπο όπου οι χορωδοί από όλο τον κόσμο αισθάνονται ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι. Το χορωδιακό αυτό γεγονός, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός διεθνούς χορωδιακού διαγωνισμού με διάφορες συναυλιακές δυνατότητες σε μια πολιτιστικά ποικιλόμορφη πόλη. Ο διαγωνισμός θα απλωθεί σε όλη την πόλη και θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει χορωδίες υψηλού επιπέδου. Από την Ελλάδα θα μετάσχουν 18 χορωδίες, ενώ 20 προέρχονται από όλη την Ευρώπη, από την Κίνα, την Ινδονησία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νότια Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε χθες Συνέντευξη Τύπου, στο Νέο Δημαρχείο, από το Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του διαγωνισμού Romāns Vanags, δίνοντας το έναυσμα για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, σημείωσε πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα υποδέχεται τους εκατοντάδες φίλους της χορωδιακής μουσικής που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, υποδέχεται τον διεθνή πολιτιστικό οργανισμό Interculture, τον καλλιτεχνικό διευθυντή  Romans Vanags και τα στελέχη του που μαζί με τη διοίκηση του οργανισμού, πριν από τέσσερα χρόνια άνοιξαν για την πόλη της Καλαμάτας ένα “παράθυρο” στον κόσμο της χορωδιακής μουσικής. “Από την πλευρά μας αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη, του αείμνηστου Κρίστιαν Γιούνκερ, επίτιμου προέδρου της Interculture και φίλου της Καλαμάτας που μαζί με τον πρόεδρο Γκίντερ Τιτς έθεσαν τα θεμέλια αυτού του διαγωνισμού. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας και νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα διότι πίστεψε σε αυτή την εκδήλωση και πραγματοποίησε δύο σημαντικές εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια”  ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος συμπληρώνοντας πως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών έχει παρελθόν, παρόν και σίγουρα θα έχει λαμπρό μέλλον.

Από την πλευρά του ο Romāns Vanags τόνισε πως είναι πολύ ευτυχής που είναι και πάλι στην Καλαμάτα για τρίτη φορά. Όπως είπε “η Καλαμάτα μέσα από αυτό τον διαγωνισμό έχει γίνει ένας διεθνής προορισμός χορωδιών. “Όλες οι χορωδίες περνούν πολύ όμορφα στην Καλαμάτα και πιστεύω πως και οι ίδιοι οι χορωδοί από τον ενθουσιασμό που έχουν βρισκόμενοι εδώ, διαφημίζουν την πόλη, μιας και η Καλαμάτα προσφέρει από την μία φυσική ομορφιά αλλά και από την άλλη έχει και τους ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν ένα τόσο σημαντικό γεγονός, αλλά βέβαια και τις υποδομές. Το εν λόγω φεστιβάλ έχει ουσιαστικά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, βοηθώντας τις χορωδίες να εξελιχθούν” σημείωσε.

Τέλος, επισήμανε πως για να υπάρχει αντικειμενική βαθμολόγηση, τα μέλη των επιτροπών είναι διεθνή, αναγνωρισμένοι μαέστροι που γνωρίζουν καλά το επίπεδο των χορωδιών. Οι κριτές από την πλευρά τους βαθμολογούν τέσσερα διαφορετικά πράγματα. Το κατά πόσο μια χορωδία ακολουθεί πιστά την παρτιτούρα, το “κούρδισμα” της χορωδίας (να μην έχει φάλτσα), την ομοιογένεια της χορωδίας και τη γενική καλλιτεχνική εικόνα της.

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το εξής:

 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου

-Εναρκτήρια Συναυλία του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας στο Κλειστό Γυμναστήριο της Τέντας στις 8 μ.μ.

 

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 

-Συναυλία Φιλίας στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» στις 11 π.μ.

-Διαγωνισμός στην Κατηγορία F – Παράδοση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Μεγάλη Αίθουσα) από τις 2 μ.μ. έως τις 5.15 μ.μ.

-Συναυλία Φιλίας στην Κεντρική Προκυμαία του Λιμένα Καλαμάτας στις 6 μ.μ.

-Διαγωνισμός στην κατηγορία S – Θρησκευτική Μουσική στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών από τις 7.30 μ.μ. έως τις 9.15 μ.μ.

-Συναυλία Φιλίας στην Κεντρική Προκυμαία του Λιμένα Καλαμάτας στις 8 μ.μ.

-Συναυλία Gala στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Μεγάλη Αίθουσα) στις 9 μ.μ.

 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου

-Διαγωνισμός στην Κατηγορία G – Παιδικές και Νεανικές Χορωδίες στο μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Μεγάλη Αίθουσα) από τις 11 π.μ. έως τις 12.45 μ.μ.

-Διαγωνισμός στην κατηγορία S – Θρησκευτική Μουσική στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών από τις 3 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.

-Συναυλία Φιλίας στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στις 4 μ.μ.

-Συναυλία Φιλίας στην Κεντρική Πλατεία στις 5.30 μ.μ.

- Συναυλία Φιλίας στην Κεντρική Πλατεία στις 7 μ.μ.

- Διαγωνισμός στην Κατηγορία Β - Μικτές και Χορωδίες Ίδιων Φωνών με βαθμό δυσκολίας ΙΙ στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Μεγάλη Αίθουσα) από τις 7.30 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

- Συναυλία Φιλίας στην Πλατεία Αγίων Αποστόλων στις 8.30 μ.μ.

 

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

-Διαγωνισμός στην Κατηγορία Α - Μικτές και Χορωδίες Ίδιων Φωνών με βαθμό δυσκολίας Ι στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Μεγάλη Αίθουσα) από τις 10 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ.

- Συναυλία Φιλίας στην Κεντρική Πλατεία στις 12 μ.μ.

- Διαγωνισμός Βραβείου Χορωδιών Καλαμάτας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Μεγάλη Αίθουσα) από τις 2.30 μ.μ έως τις 4 μ.μ.

- Μεγάλη Παρέλαση των Χορωδιών από το Ιστορικό Κέντρο μέχρι την Κεντρική Πλατεία συνοδεία Φιλαρμονικών στις 6 μ.μ.

- Τελετή Βραβεύσεων στο Κλειστό Γυμναστήριο της Τέντας στις 9 μ.μ.

 

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

- Συναυλία Φιλίας στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στις 10 π.μ.

- Σχηματισμοί και συναυλία από Σμήνος Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κεντρική Πλατεία στις 11. π.μ.

 

Με εξαίρεση το γκαλά της Πέμπτης στις 9 μ.μ. και τον Διαγωνισμό Βραβείου Χορωδιών που είναι το Σάββατο στις 2.30 μ.μ., για τα οποία θα γίνεται προπώληση εισιτηρίων, η τελετή έναρξης και λήξης και όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι δωρεάν για το κοινό.

 

Προπώληση εισιτήριων:

 

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο: Τετάρτη 9/10: 10 π.μ. – 1 μ.μ.  και  6.30 – 9 μ.μ., Πέμπτη   10/10: 10 π.μ. –  1 μ.μ., Παρασκευή  11/10: 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 6.30 – 9 μ.μ.

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας:

Πέμπτη 10/10: από τις 7.30 μ.μ.

Σάββατο 12/10: από τις 12.30 μ.μ.


NEWSLETTER