Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 09:37

Απονεμήθηκε το Σάββατο το χρυσό κλειδί της Μεσσήνης στην ποιήτρια Κική Δημουλά

Γράφτηκε από την

Mε πολύ χιούμορ, απλότητα και μεστό λόγο αποδέχθηκε η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά το χρυσό κλειδί της Μεσσήνης, στην τελετή ανακήρυξής της ως επίτιμης δημότισσας. Η εκδήλωση έγινε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, λόγω της βροχής και σε αυτήν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών και των συλλόγων της περιοχής, καθώς και πολίτες. Η κ. Δημουλά μάγεψε τους παρευρισκόμενους με τα όσα είπε για την έννοια του χρόνου και για το ... τι δεν είναι ποίηση...

Η καταγόμενη από τη Μεσσήνη ποιήτρια ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους του δήμου για την τιμή που της έκαναν και την εκδήλωση που είχαν ετοιμάσει, ειδικά για εκείνη. "Οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα, όλοι όσοι γνώρισα, ήταν εξαιρετικά ευγενείς. Αν υπήρχε βραβείο ευγένειας, πραγματικά θα τους το έδινα. Είναι τόσο βαθύ για μένα το ότι κάθομαι εδώ κοντά σας. Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ και εσάς που είστε εδώ, αν και πρέπει να ομολογήσω πως η παρουσία σας ...με κάνει να νιώθω ότι χάνω το θάρρος μου! Μου εμπιστεύεστε το κλειδί της πόλης. Το ήθος μου θα δικαιώσει την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Με το κλειδί αυτό νιώθω πως δε θα χρειάζομαι πια άλλα, σαθρά αντικλείδια" είπε μεταξύ άλλων η Κική Δημουλά, η οποία κατά διαστήματα αστειευόταν με το κοινό, μιας και ο λόγος που είχε ετοιμάσει, είχε γραφτεί με το δεδομένο ότι η εκδήλωση θα γινόταν στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. 

"Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπιτσάνη, γιατί πραγματικά δεν ήξερα όλα αυτά τα στοιχεία για τους προγόνους μου. Θυμάμαι πως η μάνα μου μου έλεγε κάποια πράγματα, όμως τότε νόμιζα πως ήταν φαντασιώσεις, δεν έδινα σημασία. Μάλλον το σόι μου ήταν σεμνό ..." είπε και συνέχισε μιλώντας για την πηγή της Κλεψύδρας. "Στάθηκα σε αυτή την πηγή και της αφιέρωσα τη δίψα μου, για τα όσα σιγά - σιγά στερεύουν. Συχνά μας κάνουν σε εμάς τους ποιητές την ερώτηση για το τι είναι ποίηση. Ομως εγώ προτιμώ να μιλήσω για το τι δεν είναι ποίηση... Ποίηση είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο διάστημα, χωρίς διαστημόπλοιο, αλλά που άξιζε τον κόπο και η επιστροφή και η απώλεια" σημείωσε κλείνοντας η ποιήτρια, η οποία αναφέρθηκε με λόγια αγάπης και στον Θανάση Ψαρούλη πρόεδρο της διαδημοτικής Επιτροπής τουρισμού, ο οποίος ήταν παρών στο πρώτο ραντεβού του δημάρχου, της κ. Δημουλά και του προέδρου της Ακαδημίας.

Για την οικογένεια Καλαμαριώτη, της καταγόμενης από τη Μεσσήνη Κικής Δημουλά μίλησε εκτενώς ο αρχισυντάκτης της "Ε" και συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης. Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη έρευνά του, η οικογένεια Καλαμαριώτη εμφανίζεται στη Μεσσήνη από το 1699 και κάποια χρόνια αργότερα καταγράφονται τα επιτεύγματα των μελών στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα. Ο αγώνας για την απελευθέρωση του έθνους θα εμπλουτίσει τις σελίδες του με τις δράσεις της ιστορικής οικογένειας, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την ίδρυση του ελληνικού κράτους και καταγράφονται από όλους τους εξέχοντες μελετητές του τόπου (Φερέτος). 

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη η Λίνα Καμαρινοπούλου πρόεδρος της Φιλαρμονικής της Μεσσήνης, ο Κωνσταντίνος Ρούτσης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Το "παρών" έδωσαν ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ "Αρχαία Μεσσήνη" Γιώργος Δαβίλλας, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Τη βραδιά χαιρέτισαν με επιστολές τους ο ακαδημαϊκός κ. Γεωργιάδης και ο μεταφραστής του Οδυσσέα Ελύτη και της Κικής Δημουλά Ινγκμαρ Ρεντίν. Στην κ. Δημουλά ο δήμαρχος δώρισε ένα έργο του Τάκη Κατσουλίδη.

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη