Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 07:54

Παρουσιάστηκαν οι νέες δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκαν οι νέες δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (βίντεο)

 

Τις τέσσερις παραγωγές και τις δράσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ για τη νέα θεατρική χρονιά, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Γιάννης Μαργαρίτης.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της “ΦΑΡΙΣ” Παντελής Δρούγας ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία και δύναμη στους συντελεστές ενώ μετέφερε τις ευχές του δημάρχου και του διοικητικού συμβουλίου. Επίσης παρουσίασε ονομαστικά τις νέες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕΚ όπου θα είναι ο "Γενικός γραμματέας" ως κεντρική παράσταση, οι “Φασουλήδες με το ρόπαλο” ως παιδική,  τα “Εμφύλια έπη” όπου παρουσιάστηκαν με επιτυχία πέρυσι καθώς και η “Σοφία Λασκαρίδου - Το Ταξίδι μίας Ζωής”. Οι δύο πρώτες παραγωγές θα ανέβουν κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και οι υπόλοιπες από το νέο έτος.

Ο Γιάννης Μαργαρίτης από την πλευρά του τόνισε αρχικά πως το ΔΗΠΕΘΕΚ ξεκινάει φέτος τις δραστηριότητες του με μια μικρή καθυστέρηση λόγω των αλλαγών που έγιναν στο διοικητικό συμβούλιο. Οπως ενημέρωσε οι πρόβες για την παράσταση του "Γενικού γραμματέα" έχουν ήδη ξεκινήσει. “Πρόκειται για μια μουσική κωμωδία όπου θα ακουστούν δεκαοκτώ τραγούδια. Είναι ένα έργο που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με τον συγγραφέα να ακουμπάει κάποιες παθογένειες του νεοελληνικού βίου, την κομματοκρατία, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και την πολιτική με έναν ιδιαίτερα κωμικό και «ευφρόσυνο» τρόπο. Εχω την εντύπωση πως είναι ένα έργο που θα αγκαλιάσει ένα ευρύ κοινό μιας και είναι ένα εξαιρετικά ποιοτικό κείμενο. Εγώ προσωπικά θα το χαρακτήριζα ένα μικρό διαμάντι της δραματουργίας” σημείωσε.

Το έργο “Οι φασουλήδες με το ρόπαλο” είναι η παιδική παράσταση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τον “Γραμματέα”. Θα παρουσιαστεί σε όλα τα σχολεία της Καλαμάτας και των γύρω περιοχών. “Είναι μια παράσταση που θα συνδυάζει τους ζωντανούς ηθοποιούς και τις κούκλες και νομίζω πως θα αρέσει πάρα πολύ στις τρυφερές ψυχές των μικρών παιδιών” επισήμανε ο κ. Μαργαρίτης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα “Εμφύλια έπη” ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου είπε τα εξής: “Οπως γνωρίζετε, πέρα από τις παραστάσεις που δόθηκαν στην Καλαμάτα, το έργο ταξίδεψε πέρυσι στη Γαλλία αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Μάλιστα, έχουμε δεχτεί προφορικά πρόταση να επαναλάβουμε την παράσταση σε σχολεία της χώρας. Ετσι λοιπόν θα συνεχίσουμε τον Μάρτη το πρόγραμμα μας με τα Λύκεια της Καλαμάτας, θέλοντας να μυήσουμε τους έφηβους στη θεατρική τέχνη. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο παιδικό θέατρο και στο θέατρο των ενηλίκων. Η παράσταση θα παιχτεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στις εκδηλώσεις που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο για το 1821”.

Η τέταρτη παραγωγή είναι η “Σοφία Λασκαρίδου - Το Ταξίδι μίας Ζωής”. “Είναι ένα έργο το οποίο έχω γράψει, προσφέροντας το αφιλοκερδώς στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Σε αυτό θα συμμετάσχει ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος ο οποίος θα παίξει τον Περικλή Γιαννόπουλο στην παράσταση, τον μεγάλο έρωτα της Σοφίας Λασκαρίδου” ανέφερε ο Γιάννης Μαργαρίτης.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Επίσης στα σκαριά του ΔΗΠΕΘΕΚ υπάρχει ακόμα μια παράσταση που όμως για να γίνει θα πρέπει να εξασφαλισθούν χορηγίες, ώστε να μη βγει εκτός προϋπολογισμού ο οργανισμός. Πρόκειται για τα “Αποσπάσματα ενός δείπνου” της Αθηνάς Τούρνα, μιας πολύ ιδιαίτερης παράστασης μιας και σε αυτή οι θεατές θα τρώνε κατά την διάρκεια της. Παράλληλα, ο κ. Μαργαρίτης ενημέρωσε για το θεατρικό εργαστήρι πως γίνεται κάθε Σάββατο, απευθυνόμενο σε ενήλικες αλλά και σε νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν μαθήματα θεάτρου. Φέτος μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να γίνει μια παράσταση με συντελεστές τους συμμετέχοντες του. Η παράσταση αυτή θα είναι εξ ολοκλήρου δημιούργημα των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν σε αυτό και θα έχει να κάνει με ιστορίες της Καλαμάτας οι οποίες θα παρουσιάζονται στους χώρους όπου η ίδια η ιστορία αφηγείται. Ετσι τον Μάιο θα έχουμε ένα μικρό φεστιβάλ όπου πολλές ιστορίες που έχουν να κάνουν με την Καλαμάτα θα παρουσιάζονται σε εξωτερικούς χώρους από τους ερασιτέχνες του εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ. Κλείνοντας, ανέφερε πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα “Μια αγκαλιά περιοδεύει”, πηγαίνοντας σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και να έρθουν στο θέατρο, προσφέροντας τους ψυχαγωγία.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Θόδωρος Εσπίριτου ο οποίος είναι ο σκηνοθέτης της παιδικής παράστασης “Οι φασουλήδες με το ρόπαλο”. Όπως είπε είναι η τρίτη φορά που συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕΚ. Η πρώτη του ήταν το 1989 με την παράσταση “Χαμένη κούκλα” και η δεύτερη το 1991 με τη “Φαύστα”. Σχετικά με τη φετινή παραγωγή, πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο έχει γραφτεί κυρίως για φασουλήδες, για γαντόκουκλες δηλαδή, αυτές που παίζονται στο κουκλοθέατρο. “Θα κάνουμε μια μίξη ηθοποιών και κουκλών με εναλλαγή ρόλων. Είναι ένα παραμύθι όπου έχει ρομαντικά χαρακτηριστικά αλλά και χιούμορ και πιστεύω πως αρέσει σε όλες τις ηλικίες” κατέληξε ο κ. Εσπίριτου.


NEWSLETTER