Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 07:53

Εκδήλωση για την ανάδειξη του Μεσσηνιακού ελαιολάδου από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και την "Oliverse"

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση για την ανάδειξη του Μεσσηνιακού ελαιολάδου από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και την "Oliverse"

 

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου θα φιλοξενηθεί αύριο στις 9 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», σε μια συνεργασία της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας με την “Oliverse” (συμβουλευτική ομάδα για την γαστρονομία του ελαιολάδου), με την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας - γραφείο Μεσσηνίας.

Η βραδιά θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ ένας εκ των ομιλητών θα είναι ο αγαπημένος γευσιγνώστης και συγγραφέας, Ηλίας Μαμαλάκης. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη Τύπου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη από τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Τον λόγο αρχικά πήρε η εκπρόσωπος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, Αναστασία Λιόκουρα τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή της Λέσχης να κάνει, πέρα από τις τακτικές της προβολές, συνεργασίες με φορείς της πόλης, πόσο μάλλον όταν αυτές αφορούν ένα προϊόν που είναι τόσο χαρακτηριστικό της Μεσσηνιακής γης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία που πήραν, επισημαίνοντας πως είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση: “Θα πρέπει να προσπαθήσουμε ο καθένας από την πλευρά του να διευρύνουμε και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που γίνονται κατά καιρούς στην περιοχή μας γιατί αυτές στην ουσία προωθούν τον προσανατολισμό των καταναλωτών σε ένα ποιοτικό ελαιόλαδο, όπως είναι αυτό της Καλαμάτας. Τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα είναι πρωτοπόρος σε θέματα καινοτομίας που αφορούν το ελαιόλαδο. Μέσα από αυτές τις δράσεις έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την λογική πως τα ελαιόλαδα μοιάζουν μεταξύ τους. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και πλεονεκτήματα ανάμεσα σε αυτό της Καλαμάτας και σε όλα τα υπόλοιπα. Δεν λέμε πως έχουμε το καλύτερο αλλά υπάρχουν διαφορές οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γαστρονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων Παναγιώτης Παπανικολόπουλος «Γαστροναύτης» ανέλυσε το πρόγραμμα της βραδιάς. Οπως είπε, προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης (γευσιγνώστης – συγγραφέας) και η Ελενα Παραβάντη, (διατροφολόγος – σύμβουλος μεσογειακής διατροφής olivetomato.com) οι οποίοι θα αναφερθούν στην ελιά και στα προϊόντα της ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια παρουσίαση από την καλλιτέχνιδα Klaudia Delmer. Μετά το πέρας των ομιλιών θα παρουσιαστεί ένα βίντεο – έκπληξη με άγνωστες αναφορές για την ελιά και το ελαιόλαδο στον παγκόσμιο κινηματογράφο από το μέλος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, Βασίλη Παπαευσταθίου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ “The Olive Oil of Messinia” του Μεσσήνιου κινηματογραφιστή, Βασίλη Μαρλαντή. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προσφορά κάποιων εδεσμάτων τα οποία θα παρασκευαστούν από την λέσχη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, από τμήμα της Μεσσηνίας, σε ένα γευστικό “πάντρεμα” του παρθένου ελαιόλαδου και των προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

Τέλος, ο υπεύθυνος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος του τοπικού τμήματος, Μιχάλης Αγγελόπουλος επισήμανε πως η λέσχη δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο γεγονός, δεδομένου πως η Μεσσηνία παράγει κατά την άποψη πολλών Ελλήνων αλλά και ξένων συναδέλφων του από τα καλύτερα λάδια και ελαιόλαδα. “Από την πλευρά μας θα φροντίσουμε να έχουμε κάποια εδέσματα με βάση το ελαιόλαδο στο τέλος της βραδιάς. Οι Ελληνες σεφ είμαστε περήφανοι που διαθέτουμε αυτά τα προϊόντα ελιάς στη χώρα μας. Οταν πάμε σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στο εξωτερικό το ελαιόλαδο το βλέπουν σαν χρυσό. Δυστυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν το έχουμε εκτιμήσει, ούτε καν οι καταστηματάρχες. Βλέπω καταστήματα στην περιοχή μας που χρησιμοποιούν αμφιβόλου ποιότητας λάδια. Φέτος παρατηρήσαμε ακόμα και κρούσματα πυρηνέλαιου σε μερικές περιπτώσεις” σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος, συμπληρώνοντας πως ως λαός δεν έχουμε δώσει στο λάδι τη σημασία που του πρέπει.


NEWSLETTER